18 d'octubre de 2023, dimecres: Sant Lluc

Festa de Sant Lluc, evangelista

Sant Lluc, evangelista, segons la tradició, va nàixer a Antioquia de família pagana i va ser metge de professió. Convertit a la fe de Crist, fou company caríssim de l'apòstol sant Pau, i en el seu llibre de l'Evangeli va exposar per orde, com a escriba de la mansuetud de Crist, tot el que va fer i ensenyar Jesús. Igualment, en el llibre dels Fets dels Apòstols va narrar el començament de la vida de l'Església fins a la primera vinguda de Pau a la ciutat de Roma. És patró dels artistes.

LECTURES DE LA FESTA

Lectura primera 2Tm 4,10-17b

Lluc és l'únic que s'ha quedat amb mi

Lectura de la segona carta de sant Pau a Timoteu

Estimat, Demes, per amor a este món, m'ha abandonat i se n'ha anat a Tessalònica; Crescent se n'ha anat a Galàcia, i Titus, a Dalmàcia. Lluc és l'únic que s'ha quedat amb mi. Quan vingues, porta a Marc amb tu, perquè m'és útil en el ministeri. Tíquic, l'he enviat a Efes. Porta'm el mantell que vaig deixar a Troas, a casa de Carp, i també els llibres, sobretot els de pergamí. Alexandre, el calderer, m'ha fet molt de mal; el Senyor li pagarà segons les seues obres. Guarda-te'n també, perquè s'ha oposat amb totes les forces a la nostra predicació.
Durant la meua primera defensa davant del tribunal no es va presentar ningú a fer-me costat; tots em van abandonar. Que Déu els ho perdone. Però el Senyor m'assistia i em va donar forces per a que acabara d'anunciar l'Evangeli, i pogueren escoltar-lo tots els pagans.

Salm responsorial 144,10-11.12-13ab.17-18 (R.: cf. 11a)

Que vos exalcen, Senyor, totes les criatures,
que vos celebren els vostres fidels;
que proclamen la glòria del vostre regnat,
que parlen del vostre poder.

R. Que els fidels, Senyor,
proclamen la glòria del vostre regnat.

Que recorden a tot el món les vostres gestes,
la glòria i l'esplendor del vostre regnat.
El vostre regnat s'estén a tots els segles,
el vostre imperi, a totes les generacions. R.

El Senyor és just en tots el seus camins,
i bondadós en totes les seues obres.
El Senyor està prop dels qui l'invoquen,
dels qui l'invoquen amb sinceritat. R.

Al·leluia Jo 15,16

Soc jo qui vos he elegit
per a confiar-vos la missió d'anar per totes parts 
i donar fruit, i el vostre fruit perdurarà.

Evangeli Lc 10,1-9

La collita és abundant, però els segadors són pocs

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, el Senyor en designà uns altres setanta-dos i els envià de dos en dos per a que anaren davant d'ell a cada poble i a cada lloc per on ell mateix havia de passar.
Els deia: «La collita és abundant, però els segadors són pocs. Pregueu, per tant, a l'amo dels sembrats que envie segadors als seus sembrats. Aneu: jo vos envie com a corders enmig de llops. No porteu bossa, ni sarró, ni sandàlies, no vos pareu a saludar ningú pel camí. Quan entreu en una casa, digueu primer: "Pau en esta casa". Si allí hi ha algú que n'és digne, la pau que li desitgeu reposarà damun d'ell; si no, tornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa, menjant i bevent el que tinguen: el qui treballa bé es mereix el seu jornal. No aneu de casa en casa.
Si entreu en una població i vós acullen, mengeu el que vos posen a taula, cureu els malalts que hi haja i digueu a la gent: "El Regne de Déu està prop de vosaltres"».


Sant Lluc, evangelista, és titular de l'església parroquial de Cheste, i hui li fa festa.

Escenes de la vida de Sant Lluc (ca. 1375-1400), de Llorenç Saragossà
Museu de Belles Arts de València

Martirologi Romà


A Antioquia de Síria, hui Turquia, sant Asclepíades, bisbe, que va ser un del preclar nombre de confessors de la fe durant el temps de persecucions. (218)

A Pozzuoli, a l'actual regió italiana de Campània, sants Pròcul, diaca, Eutici i Acut [o Agut]. (c. s. IV)

A la localitat de Riom, del territori dels arverns, a Aquitània, França en l'actualitat, sant Amable, prevere. (s. V)

A Nassogne, lloc de Brabant, a Austràsia, hui Bèlgica, sant Monó, venerat com a eremita als boscos de les Ardenes i màrtir. (c. 630/640)

A la vila d'Arenas, a Castella, sant Pere d'Alcántara, que a Espanya se celebra demà, dia 19. (1562)

A Auriesville, a l'estat de Nova York, dels Estat Units, martiri de sant Isaac Jogues, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que va ser convertit en esclau pels indígenes, els quals li van tallar els dits i finalment li van obrir el cap a destralades. La seua memòria se celebra el dia 19 d'octubre. (1646)

A Roma, mort de sant Pau de la Creu, prevere, la memòria del qual se celebra demà. (1775)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars