- Enric Benavent, arquebisbe de València: Una mirada de fe davant una tragèdia (2024, març 6)
DILLUNS DE LA SETMANA IV DE QUARESMA
No s'hi sentira mai més cap plor ni cap crit de dolorLectura del llibre d'IsaïesDiu el Senyor:«Crearé un cel nou i una terra nova.Ningú no es recordarà del passat,no tornarà a pensar-hi mai més.Alegreu-vos i exulteu per sempreper la meua nova creació;crearé una Jerusalem joiosai el seu poble s'alegrarà.També jo exultaré per Jerusalemi m'alegraré pel meu poble.No s'hi sentira mai més cap plorni cap crit de dolor.Ja no hi haurà albats de dies,ni adults que no arriben a la vellesa;els més jóvens moriran a cent anys,i tindran per maleït el qui no hi arribe.Construiran cases i les habitaran,plantaran vinyes i en menjaran els fruits».
Amb quin goig vos exalce, Senyor.M'heu tret de l'aigua quan m'ofegava,i no heu permès que se n'alegren els enemics.Senyor, m'heu arrencat de la terra dels morts;quan ja m'afonava, m'heu tornat la vida.R. Amb quin goig vos exalce, Senyor.Canteu-li, fidels del Senyor,alabeu el seu nom sant;el seu rigor dura un instant,el seu favor, tota la vida;a la nit, tot eren plors,al matí, cants de joia. R.Escolteu, Senyor, apiadeu-vos de mi;ajudeu-me, Senyor.Heu mudat els meus plors en danses;Senyor, Déu meu, vos alabaré per sempre. R.
Busqueu el bé i no el mal;així trobareu la vida i el Senyor estarà amb vosaltres.
Ves, que el teu fill viu᛭ Lectura de l'evangeli segons sant JoanEn aquell temps, Jesús se'n va anar de Samaria cap a Galilea, encara que ell mateix havia afirmat que un profeta no és ben acollit en el seu poble. Esta vegada els galileus, que havien assistit també a les festes de Jerusalem i havien vist tot el que ell havia fet, el van acollir.
Va tornar a Canà de Galilea, on havia convertit l'aigua en vi. Allí hi havia un funcionari reial que tenia el fill malalt a Cafarnaüm. Quan va sentir que Jesús havia tornat de Judea a Galilea, va anar a buscar-lo per a demanar-li que baixara a curar el seu fill, que estava a punt de morir.
Jesús li va dir: «Només creieu quan veieu miracles i prodigis». Però el funcionari li va insistir: «Senyor, baixeu abans que es muiga el meu fill». Jesús li va respondre: «Ves, que el teu fill viu». Aquell home va creure en la paraula que Jesús li havia dit i va emprendre el camí de retorn. Mentres baixava a Cafarnaüm, els seus criats anaren a dir-li: «El teu fill viu!». Ell els va preguntar a quina hora s'havia posat millor, i ells li respongueren: «Ahir, a primera hora de la vesprada, li va desaparéixer la febre». El pare va vore que era exactament l'hora en què Jesús li havia dit que el seu fill vivia. I cregueren en Jesús ell i tota la seua família.
Jesús va fer este segon miracle quan va tornar de Judea a Galilea.
- Setmana IV de Quaresma. Missa de lliure elecció: "El cego de naiximent" (AVL).
► “Aigua de març, herba als sembrats”
► “Al març, herbes per totes parts”.
Santa Àurea o Òria de San Millán.
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis de l'11 de març
1. A Esmirna d'Àsia, en l'actual Turquia, sant Pioni, prevere i màrtir, el qual, segons la tradició, va ser empresonat per haver fet una apologia de la fe cristiana davant del poble. Allí, a la presó, amb les seues exhortacions va animar molts germans a suportar el martiri i, després de patir diversos turments, per mitjà del foc va aconseguir la mort per Crist. (c. 250)
2. A Laodicea, a Síria, sants Tròfim i Tal, màrtirs, que en la persecució desencadenada sota l'emperador Dioclecià, després de molts i cruels turments van obtindre la corona de la glòria. (s. IV)
3. A Escòcia, sant Constantí, rei, deixeble de sant Columba i màrtir. (s. VI)
Potser natural de Damasc (~550), després de conéixer diversos monestirs a Palestina, va fer estada al de Sant Teodosi (prop de Jerusalem). Però no s’hi quedà; després de recórrer Egipte, Antioquia, Alexandria i Roma fou nomenat bisbe de Jerusalem (633/634). Gràcies a la seua lluita contra la doctrina monoteleta (dues naturaleses, en Crist, la humana i la divina, però una única voluntat), el III Concili de Constantinoble (680-681) sancionà les dos voluntats en el Crist, i, si bé no pogué evitar que Jerusalem caiguera definitivament en mans dels musulmans (638), sí que negocià que la població cristiana i els santuaris foren respectats. Morí l’11 de març de l’any següent, havent exhortat els cristians a romandre ferms en la seua fe. Va deixar diverses obres escrites. [font]
5. A la regió d'Hainaut, a Nèustria, actualment França, sant Vindicià, bisbe de Cambrai i Arres, que va convidar el rei Teodoric III a expiar amb la penitència el crim que va cometre amb la mort de sant Leodegari. (c. 712)
6. A la ciutat de Milà, a Itàlia, sepultura de sant Benet, bisbe. (725)
7. Al monestir de Tallaght, a Hibèrnia, hui Irlanda, sant Oeng, de sobrenom "Cúldeu", monjo, que va compondre el catàleg dels sants d'aquell país. (c. 824)
8. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sant Eulogi, prevere i màrtir, la memòria del qual a Espanya se celebra el 9 de gener.
9. Al lloc de Cupramontana, al Picé, actual regió italiana de les Marques, beat Joan Baptista Righi de Fabriano, prevere de l'Orde dels Germans Menors. (1539)
10. A York, a Anglaterra, beat Tomàs Atkinson, prevere i màrtir, que en temps del rei Jaume I va ser martiritzat per ser sacerdot. (1616)
11. A Clonnel, a Irlanda, beat Joan Kearney, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, el qual, condemnat a la pena capital a Anglaterra per exercir el sacerdoci, amb la fugida va evitar la sentència, però després, en tornar a la pàtria, sota el règim d'Oliver Cromwell va ser acusat novament de ser sacerdot i ajusticiat en la forca. (1653)
12. A la ciutat de Hung Yên, a Tonquín, actual Vietnam, sant Doménec Câm, prevere i màrtir, que durant molts anys, d'amagat i amb perill de la vida, va exercir el ministeri, però finalment, abraçant la creu del Senyor que amb fermesa havia rebutjat calcigar, va ser condemnat a mort per l'emperador Tu Duc. (1859)
13. Al lloc de Sai-Nam-Hte, a Corea, sants màrtirs Marc Chong Ui-bae, catequista, i Aleix U Se-yong, que a causa de la seua fe cristiana, van ser sotmesos pels seus mateixos familiars a insults i assots. (1866)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada