11 de setembre de 2024, dimecres: Mare de Déu de la Cova Santa

DIMECRES DE LA SETMANA XXIII / II


Lectura primera 1C 7,25-31

Si estàs casat, no faces res per a separar-te de la dona,
però si no tens dona, no busques casar-te

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, no tinc cap manament del Senyor referent als no casats, però vos done el meu parer, i sé que, per la misericòrdia del Senyor, soc digne de confiança. Jo crec que, en la mala situació present, és bo que cada u es quede tal com es troba: si estàs casat, no faces res per a separar-te de la dona, però si no tens dona, no busques casar-te. No està mal que et cases, ni està mal que es case una soltera, però els qui ho fan trobaran destorbs que jo vos voldria estalviar.
Vullc dir, germans, que el temps s'acaba. D'ara en avant, els qui tenen esposa han de viure com si no en tingueren; els qui ploren, com si no ploraren; els qui s'alegren, com si no s'alegraren; els qui compren, com si no tingueren res; i els qui trauen profit d'este món, com si no en tragueren; perquè este món que veem passa.

Salm responsorial 44,11-12.14-15.16-17 (R.: 11a)

Escolta, filla, mira, atén,
oblida el teu poble i la casa de ton pare;
el rei està captivat per la teua bellesa:
venera'l, que és el teu Senyor.

R. Escolta, filla, mira, atén.

Entra la princesa tota radiant,
el seu vestit és de brocats d'or,
la porten al rei amb vestits virolats.
La seguix una cort de donzelles amigues. R.

Les porten entre alegria i festa,
entren al palau del rei.
En lloc dels pares tindràs fills;
els faràs prínceps de tota la terra. R.

Al·leluia Lc 6,23ab

Alegreu-vos i feu festa,
diu el Senyor,
perquè la vostra recompensa serà gran en el cel.

Evangeli Lc 6,20-26

Feliços els pobres. Ai de vosaltres, els rics

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús va alçar els ulls i va dir mirant els seus deixebles:
«Feliços els pobres, perquè és vostre el Regne de Déu.
Feliços els qui ara passeu fam, perquè vindrà dia que sereu saciats.
Feliços els qui ara ploreu, perquè vindrà dia que riureu.
Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l'home, la gent vos odiarà, vos esquivarà, vos ofendrà i denigrarà el vostre nom: aquell dia alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa serà gran en el cel; igual feien els seus pares amb els profetes.
Però ai de vosaltres, els rics, perquè ja teniu el vostre consol.
Ai de vosaltres, els qui ara esteu farts, perquè vindrà dia que passareu fam.
Ai de vosaltres, els qui ara rieu, perquè vindrà dia que vos lamentareu i plorareu.
Ai quan tota la gent parlarà bé de vosaltres; igual feien els seus pares amb els falsos profetes».

* * * * *

Festa de la Mare de Déu de la Cova Santa

(diòcesi de Sogorb-Castelló)

La Mare de Déu de la Cova Santa és patrona de la diòcesi de Sogorb-Castelló i patrona de Beniarrés

Lectures de la missa:

Lectura primera Jdt 13,14.17-20: Recordaran per sempre més esta obra del poder de Déu

Salm responsorial  Jdt 13,18bc-19  (cfr. Jdt 15,10): Maria, vos sou l'orgull del nostre poble

Al·leluia Lc 1,28.42

Alegreu-vos, Maria, plena sou de gràcia.
El Senyor és amb vos.
Beneïda sou entre totes les dones.

 Evangeli Lc 1,39-47

¡Feliç tu que has cregut!

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

Per aquells dies, Maria se n'anà de pressa a la Muntanya, a un poble de Judà. Entrà a casa de Zacaries i saludà a Isabel. I va passar que, quan Isabel va sentir la salutació de Maria, la criatura saltà d'alegria dins del seu ventre, i Isabel, plena de l'Esperit Sant, exclamà amb totes les seues forces:
«¡Beneïda tu entre totes les dones i beneït el fruit de les teues entranyes! ¿Qui soc jo perquè la mare del meu Senyor vinga a visitar-me? Mira: només he sentit la teua salutació, la criatura ha saltat d'alegria dins del meu ventre. ¡Feliç tu, que has cregut! Allò que el Senyor t'ha anunciat, es complirà».
Maria va dir: 
 
«La meua ànima magnifica el Senyor,
el meu esperit s'alegra en Déu, el meu salvador».

* * * * *

Aniversari de l'ordenació episcopal de monsenyor Manuel Ureña i Pastor, arquebisbe emèrit de Saragossa (1988)
A la Barraca d'Aigües Vives, ofrena de flors a la Mare de Déu d'Aigües Vives

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis de l'11 de setembre

Sepultura dels sants màrtirs Prot i Jacint a Roma, al cementeri de Basila, de la via Salària Antiga, als qui el papa sant Damas, després de recuperar els seus túmuls ocults sota terra, va dedicar uns versos, i on, quinze segles més tard, es va trobar el sepulcre intacte de sant Jacint i el seu cos abrasat. (s. III)

Sants màrtirs Fèlix i Règula [o Regla], morts a Zuric (Suïssa) juntament amb el servent sant Exuperanci  (s. inc.). Patrons de Zuric.

Sant Pafnuci
 Commemoració de sant Pafnuci, bisbe a Egipte, que va ser un d'aquells confessors que en temps de l'emperador Galeri Valeri Maximí, van ser torturats traent-los l'ull dret, tallant-los els tendons del genoll esquerre i condemnats després a les mines. Malgrat això va poder assistir després al concili de Nicea, i no va deixar de lluitar intrèpidament per la fe catòlica contra l'arrianisme. (s. IV)
Sant Pacient de Lió, bisbe, que, mogut per la caritat, va distribuir gratuïtament aliments per totes les ciutats a la vora del Roine i del Saona, ajudant els pobles oprimits per la fam. Va exercir l'apostolat per onsevol, per a conversió d'heretges i cura dels necessitats. (c. 480)

Trànsit de sant Sacerdot, bisbe de Lió, que va viure en l'amor i temor de Déu, i va morir a París durant un concili. (552)


Trànsit de sant Adelfi de Luxeuil, abat del monestir de Remiremont, que va plorar profusament per una dissensió de menor importància. (c. 670)

Sant Leudí o Bodó de Toul, bisbe, que estant casat, es va fer monjo i després, també la seua esposa Odila, aconsellada per ell va abraçar la vida monàstica. (s. VII)

Sant Elies, conegut pel nom d'"Espeleota", insigne promotor de la vida eremítica i cenobítica a Calàbria. (s. X)

Beats Gaspar Koteda, catequista, i els xiquets Francesc Takeya i Pere Shichiemon, màrtirs, els pares dels quals havien patit igualment el martiri el dia anterior. Tots ells, a Nagasaki i amb igual fermesa, van patir per Crist idèntic suplici de decapitació (1622).

Beat Bonaventura de Barcelona (Miquel) Gran, religiós de l'Orde dels Germans Menors, que, amant de l'observança regular, va instituir convents per a retirs espirituals en molts llocs del territori romà i va mostrar sempre màxima austeritat de vida i caritat amb els pobres.

Miquel Baptista Gran nasqué a Riudoms i, una vegada enviudat, es feu franciscà llec i visqué als convents d'Escornalbou, Móra i Terrassa. Passà després a Itàlia, on treballà en la creació d'una província autònoma de frares menors reformats. Venerat pel papes i el poble, morí a Roma l'any 1684. [font] Beatificat el 10 de juny del 1909 pel papa Pius X.

Beata Maria Celeste (Giulia) Crostarosa (1696- Foggia, Italia 1755). Religiosa italiana fundadora de les Germanes del Santíssim Redemptor.

Beat Francesc Mayaudon, prevere i màrtir, que, empresonat en temps de la Revolució Francesa per ser sacerdot, va morir finalment al litoral de França, prop de Rochefort, en una nau ancorada en la mar, consumit per esgotament físic (1794).

Sant Joan Gabriel Perboyre, prevere de la Congregació de la Missió i màrtir, que, dedicat a la predicació de l'Evangeli segons el costum del lloc, durant una persecució va patir presó prolongada, va ser turmentat i, finalment, penjat en una creu i escanyat a Wuchang, a la província Hubei, a la Xina (1840).

Beat Pere d'Alcántara (Llorenç) Villanueva Larráyoz, religiós de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i màrtir(1936)

Beat Josep Ma. Segura i Penadés, prevere i màrtir valencià (memòria a Atzeneta d'Albaida i Ontinyent). (1936)

Beat valencià Josep Maria Piquer Arnau, saccerdot operari diocesà (mem. a Onda). († Betxí, 1936)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

17 de setembre de 2024, dimarts: Santa Hildegarda de Bingen

Enric Benavent, arquebisbe de València: L'oració, un desafiament a superar (2024, setembre 11) DIMARTS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura ...

entrades populars