13 de setembre de 2024, divendres: Sant Joan Crisòstom

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIII / II


Lectura primera 1C 9,16-19.22b-27

M'he fet tot amb tots
per a salvar-ne alguns, siga com siga

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans,
Jo no puc gloriar-me d'anunciar l'Evangeli, perquè és una obligació que m'han imposat; i ¡pobre de mi, si no anunciara l'Evangeli! Si jo m'ho haguera buscat, tindria dret a un salari; però, no havent-ho buscat, no faig més que complir un encàrrec. Per tant, ¿quin salari puc esperar?
La satisfacció d'anunciar l'Evangeli debades, sense fer ús del dret que l'Evangeli em dona.
Jo, sent home lliure com soc, m'he fet esclau de tots per a guanyar-ne tants com puga.
M'he fet tot amb tots per a salvar-ne alguns, siga com siga.
I açò ho faig per l'Evangeli, per a participar de la seua proclamació.
¿No sabeu que, a l'estadi, tots els corredors fan la carrera, però només un s'emporta el premi? Correu bé, si voleu guanyar. L'atleta es priva de moltes coses; ell per a guanyar-se una corona que se seca, nosaltres una que no se secarà. Per això jo no córrec sense nord, en el combat no pegue punyades en l'aire; les pegue contra el meu cos, per a sotmetre'l, no fora cas que jo quedara desqualificat després de proclamar la victòria dels altres.

Salm responsorial 83,3.4.5-6.12 (R.: 2)

Tot jo ansie i anhele
els atris del Senyor.
El meu cor i la meua carn
s'alegren en el Déu vivent.

R. Que amable és el vostre temple,
Senyor de l'univers.

També l'ocell hi troba casa,
i l'oroneta el niu
on posar els fills:
prop dels vostres altars,
Senyor de l'univers,
rei meu i Déu meu. R.

Feliç el qui viu en la vostra casa
alabant-vos cada dia.
Feliç el qui troba refugi en vós:
emprén amb amor el camí. R.

El Senyor Déu empara i protegix,
dona la gràcia i la glòria;
i no nega els seus béns
al qui viu honradament. R.

Al·leluia Jo 17,17ba

La vostra paraula és veritat, Senyor:
consagreu-nos en la veritat.

Evangeli Lc 6,39-42

¿Un cego seria capaç de guiar un altre cego?

Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles esta comparança: «¿Pot un cego guiar un altre cego? ¿No cauran els dos en un clot? Un alumne no està per damunt del mestre; només una volta formats, els alumnes arriben a ser com el seu mestre. ¿Per què veus l'estella en l'ull del teu germà, i no notes la biga que tens en el teu ull? ¿Com li pots dir: "Germà, deixa'm, que et trauré esta estella de l'ull" si tu no veus la biga en el teu? Hipòcrita, trau primer la biga del teu ull, i després t'hi voràs per a poder traure l'estella de l'ull del teu germà».

* * * * *

Sant Joan Crisòstom, bisbe i doctor de l'Església (mem. ob.)

    Memòria de sant Joan, bisbe de Constantinoble i doctor de l'Església, antioqué de nació, que, ordenat prevere, va arribar a ser anomenat "Crisòstom" per la seua gran eloqüència. Gran pastor i mestre de la fe en la seu constantinopolitana, en va ser desterrat per insídies dels seus enemics, i en tornar de l'exili per decret del papa sant Innocenci I, a conseqüència dels maltractaments rebuts dels seus guardians durant el camí de retorn, va entregar la seua ànima a Déu a Comana del Pont, a l'actual Turquia, el catorze de setembre. (407)

Sant Amat de Tortosa, sant llegendari

A Càrcer, festa al Santíssim Crist de l'Agonia

A Carlet, festa a Santa Maria de Carlet

A la Pobla de Farnals, festa a Sant Feliu

A Salem, festa a Sant Roc 

Festa a Beniarjó, Benissuera, Ibi, Vallada

Fira a Canals

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 13 de setembre

Sant Julià d'Ancira, prevere, màrtir sota l'emperador Licini a Ankara, lloc de Galàcia, hui Turquia. (s. IV).

A Jerusalem, dedicació de les basíliques construïdes piadosament, per voluntat de l'emperador Constantí, sobre la muntanya del Calvari i el Sepulcre del Senyor. (355)

Sant Litori de Tours, bisbe, primer constructor d'una església dins dels murs de la ciutat, per viure-hi ja cristians. († 371)

Sant Emilià de Valence, venerat com a primer bisbe d'aquesta ciutat de la Gàl·lia Lugdunense. († d. 374)

Sant Marcel·lí de Cartago, màrtir. Va nàixer a Toledo. Quan era alt funcionari imperial, molt relacionat amb els sants Agustí i Jeroni, va ser acusat de ser partidari de l'usurpador Heraclió i, encara que era innocent, per defendre la fe catòlica els heretges donatistes el van assassinar a Cartago, a l'actual Tunísia. († 413)

Sant Maurili, bisbe d'Angers, a la Gàl·lia Lugdunense, nascut a Milà i deixeble de sant Martí de Tours, que el va ordenar de prevere, i li va posar al capdavant del poble de Colonna. Després, elevat a bisbe, va centrar la seua preocupació a bandejar les supersticions dels llauradors pagans. († 453)

Sant Amat de Remiremont, prevere i abat
el qual, cèlebre per la seua austeritat, dejunis i amor a la soledat, va presidir sàviament el monestir d'Habend, que havia fundat juntament amb sant Romaric. († Sens, c. 629)

Sant Veneri, eremita. Mort a l'illa de Tino, al golf de La Spezia, a la regió de Ligúria, a Itàlia (s. VII).

Trànsit de sant Amat, bisbe de Sion a l'actual Suïssa, mort a Breuil-sud-la-Lys, a la Gàl·lia Ambianense, en el desterrament al qual el va condemnar el rei visigot Teodoric III. († c. 690)

Beata Maria de Jesús López de Rivas, verge, de l'Orde de Carmelites Descalces, que humil i sofrent, tant en l'ànima com en el cos, va viure unida als dolors de la Passió del Senyor. († Toledo 1640)

Beat Claudi Dumonet, prevere i màrtir, qui, en temps de la Revolució Francesa, sent professor, va ser lligat de peus i mans amb cadenes, i reclòs en una vella nau ancorada en la mar, al litoral enfront de Rochefort, a la costa nord de França, fins a morir malalt per inanició. († 1794)

Beat Aureli Maria (Benvingut) Villalón Acebrón, germà de les Escoles Cristianes i màrtir. († Almeria 1936)

Beats Josep Álvarez-Benavides y de la Torre i 114 companys, (1936/38). Sacerdots diocesans i laics, màrtirs d'Almeria durant la persecució religiosa en la guerra civil espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

18 de setembre de 2024, dimecres XXIV

Enric Benavent, arquebisbe de València:  L'oració, un desafiament a superar  (2024, setembre 11) DIMECRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectur...

entrades populars