5 de setembre de 2024: Mare Teresa de Calcuta

DIJOUS DE LA SETMANA XXII / II


Lectura primera 1C 3,18-23

Tot és vostre,
però vosaltres sou de Crist, i Crist és de Déu

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, que ningú s'enganye ell mateix. Si entre vosaltres algú es creu sabut a la manera d'este món, que es faça ignorant, per a poder arribar a ser savi de veritat. Perquè, als ulls de Déu, la saviesa d'este món és ignorància. L'Escriptura diu: «Fa caure els sabuts en la seua pròpia astúcia». I també: «El Senyor sap que els pensaments dels sabuts no aguanten més que el fum». Per tant, que ningú pose el seu orgull en ningú. Tot és vostre: Pau, Apol·ló, Cefes, el món, la vida, la mort, el present, el futur. Tot és vostre, però vosaltres sou de Crist, i Crist és de Déu.

Salm responsorial 23,1-2.3-4ab.5-6 (R.: 1a)

És del Senyor la terra i tot el que l'ompli,
el món i tots els qui l'habiten.
Li ha posat els fonaments en els mars,
l'ha assentat en les aigües abismals.

R. És del Senyor la terra i tot el que l'ompli.

¿Qui pot pujar a la muntanya del Senyor?
¿Qui pot estar en el seu temple sant?
El qui te el cor net i les mans innocents,
que no confia en els déus falsos. R.

Serà beneït pel Senyor,
li farà justícia el Déu que salva.
Heus ací el poble que vos busca:
que ve a la vostra presència, Déu de Jacob. R.

Al·leluia Mt 4,19

Seguiu-me, diu el Senyor,
i vos faré pescadors d'hòmens.

Evangeli Lc 5,1-11

Ho deixaren tot i el seguiren

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En una ocasió la gent s'aglomerava sobre Jesús per a escoltar la paraula de Déu. Ell, que es trobava a la vora del llac de Genesaret, va vore dos barques amarrades vora l'aigua. Els pescadors havien desembarcat i netejaven les xàrcies. Va pujar a una de les barques, que era de Simó, li demanà que l'apartara un poc de terra, s'assentà i ensenyava a la gent des de la barca.
Quan acabà de parlar, li va dir a Simó: «Tira mar cap a dins, i caleu les xàrcies per a pescar». Simó li va respondre: «Mestre, hem estat bregant tota la nit i no hem pescat res, però, ja que vós ho dieu, calaré les xàrcies». Ho feren i arreplegaren tant de peix, que les xàrcies s'esgarraven. Després feren senyal als pescadors de l'altra barca que anaren a ajudar-los. Ells s'arrimaren, i ompliren tant les barques que quasi se'ls afonaven. 
Simó Pere, en vore açò, es va deixar caure als peus de Jesús i li va dir: «Senyor, aparteu-vos de mi, que soc un pecador». Una pesca com aquella l'havia deixat atònit, a ell i a tots els qui anaven amb ell. Igual passà amb Jaume i Joan, fills de Zebedeu, que eren socis de Simó. Però Jesús li va dir a Simó: «No tingues por: des d'ara seràs pescador d'hòmens». 
Ells tornaren a terra les barques, ho deixaren tot i el seguiren.

* * * * *

Mare Teresa de Calcuta

A Algemesí, octau dia de la novena a la Mare de Déu de la Salut

A Peníscola, quint dia de la novena a la Mare de Déu de l'Ermitana

A Sanet i els Negrals, festa

A Titaguas, festa a Jesús el Natzaré


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 5 de setembre

1. A Porto Romano, prop de l'actual Fiumicino, a Itàlia, sants Acont, Nonnus, Herculà i Taurí, màrtirs(s. inc.)

2. A Càpua, lloc de Campània, també a la Itàlia de hui, sant Quint, màrtir(s. inc.)

3. A Nicomèdia, a Bitínia, actualment Turquia, sants Urbà, Teodor, Menedem i altres companys, tant clergues com laics, els quals van ser embarcats en una xicoteta nau i cremats en alta mar per orde de l'emperador Valent, que odiava la fe catòlica. (370)

4. Al districte de Thérouanne, a Flandes, hui a França, sant Bertí, abat de Sithiu, sepultat a l'abadia que porta el seu nom, i que havia fundat ell mateix juntament amb sant Mumolí. (c. 698)

5. A Tortona, a l'actual regió del Piemont, a Itàlia, sant Alpert, fundador i primer abat del monestir de Butrium. (c. 1073)

6. A Dalmàcia, ara Croàcia, beat Joan Bo de Siponto, abat i fundador del monestir de San Miquel, situat en el litoral de Dalmàcia, enfront de la muntanya de Gargano. (s. XII)

7. A Ripon, al comtat de York, a Anglaterra, beat Guillem Browne, màrtir, que, condemnat a pena capital sota el regnat de Jaume I per haver induït a uns altres a abraçar la fe catòlica, va ser penjat i cruelment esquarterat. (1605)

8. En una vella embarcació ancorada en la mar, enfront de Rochefort, a França, beat Florenci Dumontet de Cardaillac, prevere i màrtir, el qual, condemnat durant la Revolució Francesa per ser sacerdot, va completar el martiri víctima de malaltia, i atenent amb zel i caritat als malalts cocaptius. (1794)

9. A la ciutat de Ninh Tai, a Tonquín, hui Vietnam, sants màrtirs Pere Nguyen Van Tu, prevere de l'Orde de Predicadors, Josep Hoang Luong Canh, metge, decapitats pels qui odiaven el nom de cristians. (1838)

10 Beata Maria Magdalena de la Passió Starace (Castellammare, Itàlia 1845-1921). Verge, fundadora de les Germanes Compassionistes Serventes de Maria.

11. A Calcuta, a l'Índia, santa mare Teresa de Calcuta (Ainés) Gonhxa Bojaxhiu, verge, la qual, nascuda a Albània, va tractar d'apagar la set de Crist clavat en la creu atenent amb exímia caritat els germans més pobres, i fundant les congregacions de Missioners i de Missioneres de la Caritat, per a servir els malalts i abandonats. (1997) (Canonitzada el 4 de setembre de 2016).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

16 de setembre de 2024, dilluns XXIV

DILLUNS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 11,17-26.33 Si hi ha divisions entre vosaltres, el resultat és que ja no feu el sopar del...

entrades populars