29 de setembre de 2024, diumenge XXVI: Dia del Migrant i del Refugiat

DIUMENGE XXVI / Cicle B


Lectura primera Nm 11,25-29

¿Estàs recelós per mi? Ah! ¡Si tot el poble
poguera tindre el do de profecia!

Lectura del llibre dels Nombres

En aquells dies, el Senyor baixà enmig d'un núvol, parlà amb Moisés i va infondre l'Esperit que Moisés tenia als setanta ancians. Quan l'Esperit es posà damunt d'ells, començaren a parlar com els profetes; però açò no es va repetir més.
En el campament havien quedat dos hòmens, Eldad i Medad, inscrits entre els setanta però que no s'havien presentat davant de la tenda. L'Esperit també es posà damunt d'ells, i dins del campament mateix començaren a parlar com els profetes.
Un jove va anar corrents a fer-ho saber a Moisés: «Eldad i Medad parlen en el campament com els profetes». Josué, fill de Nun, que des de jove era l'ajudant de Moisés, digué: «Moisés, senyor meu, ¡no ho permeteu». Però Moisés li respongué: «¿Estàs recelós per mi? Ah! ¡Si tot el poble del Senyor poguera tindre el do de profecia, i el Senyor volguera donar-los a tots el seu Esperit!»

Salm responsorial 18,8.10.12-13.14 (R.: 9a)

La llei del Senyor és perfecta,
i és descans de l'ànima;
el testimoni del Senyor és fidel,
dona saviesa als simples.

R. Els mandats del Senyor omplin el cor de goig.

La paraula del Senyor és pura,
es manté per sempre;
les lleis del Senyor són verdaderes ,
totes són justíssimes. R.

Il·luminen el vostre servent,
i guardar-les és molt profitós.
Però, ¿qui coneix les faltes pròpies?
Disculpeu les que comet inadvertidament. R.

Preserveu el vostre servent de l'orgull,
que no s'apodere de mi;
així seré irreprensible,
i net d'una gran culpa. R.

Lectura segona Jm 5,1-6

Les vostres riqueses s'han podrit

Lectura de la carta de sant Jaume

Ara vos parle a vosaltres, els qui sou rics. Ploreu i gemequeu per les desgràcies que vos cauran damunt. Les vostres riqueses s'han podrit, s'han arnat els vostres vestits, s'han rovellat el vostre or i la vostra plata, i el seu rovell serà el vostre acusador i vos devorarà la carn com un foc. Heu acumulat riqueses precisament estos dies, que són els darrers. El jornal que heu escatimat als qui vos han segat els camps clama al cel, i el clamor dels segadors ha arribat a les orelles del Senyor de l'univers. Heu viscut ací en la terra una vida de delícies i plaers, heu engreixat com el bestiar per al dia de la matança. Heu condemnat el just, l'heu assassinat i ell no s'ha resistit.

Al·leluia Jo 17,17ba

La vostra paraula és veritat, Senyor:
consagreu-nos en la veritat.

Evangeli Mc 9,38-43.45.47-48

Qui no està contra nosaltres, està amb nosaltres.
Si la teua mà et fa caure en pecat, talla-te-la

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Joan digué a Jesús: «Mestre, hem vist a u que es valia del vostre nom per a expulsar dimonis, i  hem mirat d'impedir-li-ho, perquè no és dels qui venen amb nosaltres».
Jesús respongué: «No li ho impediu. Ningú que en nom meu faça miracles no podrà després malparlar de mi. Qui no està contra nosaltres, està a favor nostre. Tot aquell que vos done un got d'aigua pel meu nom, perquè sou de Crist, vos dic de veres que no quedarà sense recompensa. Però al qui fa caure en pecat u d'estos menuts que creuen en mi, més valdria que el tiraren al mar amb una roda de molí lligada al coll. Si la teua mà et fa caure en pecat, talla-te-la. Val més que entres en la vida sense mà, i no que vages amb les dos mans a l'infern, al foc que no s'apaga. Si el teu peu et fa caure en pecat, talla-te'l. Val més que entres en la vida sense peu, i no que sigues llançat amb els dos peus a l'infern. I si el teu ull et fa caure en pecat, arranca-te'l. Val més que entres en el Regne de Déu amb un sol ull, i no que sigues llançat amb els dos ulls a l'infern, a on el seu corcó no mor mai i el foc no s'apaga».

El Senyor ens vol santificar amb la veritat a través de la seua paraula per a que sempre aspirem a les seues promeses. Tot sentiment recelós naix d'un afany desmesurat de posseir i controlar. I amb Déu no podem ni una cosa ni l'altra. Quan l'Esperit Sant es manifesta, ho fa en forma de generositat i obertura i mai en forma d'exclusivisme ni entossudiment. Jesús, corregint a Joan, ens està corregint també a tots nosaltres, als qui ens considerem del seu grup i ens sentim els seus deixebles. Que l'Evangeli arribe amb senzillesa a tots, i que no sigam obstacle ni escàndol per a ningú.
* * * * *

JORNADA MUNDIAL DEL MIGRANT I DEL REFUGIAT



Dia dels sants arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael


En el dia de la dedicació de la basílica sota el títol de San Miquel, a la via Salària, a sis milles de Roma, se celebren juntament els tres arcàngels, dels qui la Sagrada Escriptura revela missions singulars (elog. del Martirologi Romà).
Hui és la festa dels sants arcàngels MiquelGabriel i Rafael. Miquel, fort protector de l'Església enfront del mal; Gabriel, missatger de Déu que va anunciar a Maria i al món la inauguració dels temps messiànics; Rafael, medicina de Déu, company de ruta de l'Església que peregrina encara per este món. Ells servixen a Déu dia i nit, i, contemplant el seu rostre, el glorifiquen sense parar.

Sant Miquel és titular de les esglésies parroquials d'Agres, Aín, l'Alcúdia de Veo, l'Alqueria d'Asnar, Altura, Arañuel, Barx, Bellreguard, Benifallim, Benifato, Benigànim, Benissivà, Burjassot, Canet lo Roig, Carrícola, Catarroja (patró), Cotes, Daya Nueva, Dénia, Énguera, El Collado, El Derramador, la Garrofera (Alzira), Gata de Gorgos, Herbeset, Jalance, la Puebla de San Miguel, Murla, Palma de Gandia, la Pobla Tornesa, Quart de les Valls, Redovan, Salem, San Miguel de Salinas, la Serratella, Simat de la Valldigna, Soneja, Soternes (Mislata i València), Tous, la Vall d'Ebo, una de València, cotitular de la de Massalavés i d'una de Castelló de la Plana i una de València. Titular de l’ermita que Joanot Martorell va fundar a Soternes (ara barri de la Llum), València. Sant Miquel de Soternes dona nom a l’arxiprestat núm. tres de la diòcesi de València. Sant Miquel és patró de Llíria.

Sant Gabriel és titular d'una església parroquial a València i d'una a Alacant.

Sant Rafael és titular de l'església parroquial de Sant Rafael del Riu, d'una església parroquial d'Ontinyent i d'una d'Alacant, i cotitular d'una església parroquial al Cabanyal (València).

Per Sant Miquel es fa festa major a Llucena (l'Alcalatén), a Benifallim (l'Alcoià), a la Pobla del Bellestar  i la Serratella (l'Alt Maestrat), a Aranyel (l'Alt Millars), a Altura, Soneixa i Viver (l'Alt Palància), a Canet lo Roig (el Baix Maestrat), a Daia Nova, Redovà i Sant Miquel de les Salines (el Baix Segura), a Llíria (el Camp de Túria), a Énguera i Tous (la Canal de Navarrés), a Catarroja (l'Horta), a Gata (la Marina Alta), a la Vila Joiosa (la Marina Baixa), a la Pobla Tornesa i Vilafamés (la Plana Alta), a l'Alcúdia de Veo (la Plana Baixa), a la Pobla de Sant Miquel (el Racó d'Ademús), a Cotes i Massalavés (la Ribera Alta), a Barx, Bellreguard i Palma de Gandia (la Safor), a Carrícola (el 8 de maig l'Aparició de Sant Miquel) i Salem -on se celebra del 13 de setembre, commemorant un miracle- (la Vall d'Albaida), a Xalans (la Vall de Cofrents).

Per Sant Rafael es fa festa major a Sant Rafel del Maestrat el 24 d'octubre (el Baix Maestrat).


Martirologi Romà


Elogis del dia 29 de setembre

Sant Eutiqui, bisbe i màrtir. (Perint o Heraclea, lloc de Tràcia, actual Turquia, c. s. III)

Santes màrtirs RípsimaGaiana i companyes(Valeroctista, Armènia, s. IV inc.)
Sant Fratern d'Auxerre, bisbe(† d. 450)

Sant Quiríac, anacoreta, de vida austerísima, que va habitar en coves fins a quasi 90 anys i va ser exemple d'anacoretes i defensor de la verdadera fe contra els errors dels origenistes. († Palestina, 557)

Sepultura de sant Leudoví, bisbe de Trèveris, fundador del monestir d'este lloc i mort a Reims. Soterrat a Mettlach, lloc de Renània, ara Alemanya, a la vora del riu Sarre († c. 717)

Sant Adelric o Alaric, prevere i eremita. († Illa d'Ufnau, del llac de Zúric, Helvècia, Suïssa actual, s. X)

Sant Maurici, primer abat del monestir de Langonet i després del de Carnoet, de l'Orde Cistercenc, fundat per ell mateix, a on va morir en olor de santedat. († Bretanya Menor, França, 1191)

Beat Joan de Montmirail, que va deixar la seua professió d'esclarit cavaller per la d'humil monjo. (Monestir cistercenc de Longpont, França, † 1217)

Beat Carles de Blois, home piadós, mans i humil, duc de Bretanya, que, malgrat el seu desig d'ingressar en l'Orde de Germans Menors, es va sentir obligat a vindicar el principat en contra d'un adversari. Home constant en les desgràcies, va patir llarga presó, i va ser assassinat en una batalla al costat de l'Aubray. (Vannes, litoral de la Bretanya Menor, França, † 1364)

Beat Nicolau de Furca Palena, prevere de l'Orde de Sant Jeroni, fundador del monestir de Sant Onofre, al pujol del Janícul, que va descansar ja centenari en el Senyor. († Roma, 1449)

Sant Joan de Dukla, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va viure una vida oculta i ascètica segons usança dels Observants, amb fervent dedicació pastoral a la cura d'ànimes i foment de la unitat dels cristians. († Lviv, Ucraïna, 1484)

Passió dels sants Miquel Aozaraza, Guillem Courtet i Vicent Shiwozuka, preveres de l'Orde de Predicadors, i Llàtzer de Kyoto i Llorenç de Manila Ruiz, pare de família, tots màrtirs, que, previ empresonament durant més d'un any per la seua condició de cristians, van patir el suplici de la creu per a ser degollats després. La seua memòria, juntament amb la d'altres companys, es va celebrar ahir. († Nagasaki, 1636)

Passió de sant Renat Goupil, màrtir, que, metge i cooperador amb sant Isaac Jogues, va ser assassinat a colps de destral per un nadiu. († Ossernenon, Canada, 1642)

Beat valencià Jaume Mestre i Iborra (Jaume de Rafelbunyol), prevere caputxí, màrtir (memòria a Rafelbunyol). († Gilet, 1936)

Beat valencià Darius Hernández i Morató, prevere jesuïta, màrtir (memòria a Bunyol). († Paterna, 1936)


Beat valencià Vicent Sales i Genovés, germà jesuïta, màrtir (memòria a València). († València, 1936)

Beat valencià Francesc Castelló i Aleu, seglar, màrtirtitular d'una església parroquial a Alacant.  Ahir se celebrà la memòria a Oriola-Alacant i a Lleida. Patró dels químics brasilers. († Lleida 1936)

Beat valencia Josep Villanova i Tormo, prevere salesià, màrtir (memòria a Torís). († Madrid, 1936)

Beats Antoni Arribas Hortigüela i 6 companys*, (Entre Banyoles i Besalú, Girona, 1936), de la Congregació de Missioners del Sagrat Cor de Jesús, assassinats per odi a la fe.

* Pare Abundi Martín Rodríguez, pare Josep Vergara Echevarría, pare Josep Oriol Isern Massó, germà Gumersind Gómez Rodrigo, germà Jesús Moreno Ruiz, germà Josep del Amo del Amo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

29 de setembre de 2024, diumenge XXVI: Dia del Migrant i del Refugiat

DIUMENGE XXVI / Cicle B Lectura primera Nm 11,25-29 ¿Estàs recelós per mi? Ah! ¡Si tot el poble poguera tindre el do de profecia! Lectura de...

entrades populars