DIMECRES DE LA SETMANA XXXIII / II
Sant és el Senyor, Déu de l'univers,que és, era i ha de vindreLectura de l'Apocalipsi de sant JoanJo, Joan, vaig vore una porta oberta en el cel, i aquella veu com un toc de trompeta, que abans m'havia parlat, ara vaig sentir que em deia: «Puja ací al cel, i et faré conéixer els fets que s'han de complir després». Immediatament l'Esperit s'apoderà de mi, i vaig vore un tron posat en el cel, on estava assentat algú que resplandia amb un to com de jaspi i de cornalina. Rodejava el tron una llum com la de l'arc iris, d'un to semblant al de la maragda. Al voltant hi havia vint-i-quatre trons, on estaven els vint-i-quatre ancians, vestits de blanc i coronats amb corones d'or. El tron centellejava de llamps, seguits per l'esclafit de la tronada. Davant del tron cremaven set antorxes enceses, que són els Set Esperits de Déu, i per terra s'estenia com un mar de vidre semblant al gel. Als quatre costats del tron hi havia quatre vivents plens d'ulls, que miraven davant i darrere. El primer vivent semblava un lleó; el segon, un bou; el tercer era com si tinguera una cara humana; i el quart, com una àguila en ple vol. Cada un dels quatre tenia sis ales, i estaven plens d'ulls que miraven a tot el voltant i cap al tron. Dia i nit no paraven de repetir: «Sant, sant, sant és el Senyor, Déu de l'univers, que és, era i ha de vindre».I mentres aquells vivents glorificaven el qui s'assenta en el tron i viu pels segles dels segles, mentres l'honoraven i li donaven gràcies, els vint-i-quatre ancians es prosternaven davant del qui s'assenta en el tron, el qui viu pels segles dels segles, l'adoraven i deixaven davant d'ell les seues corones dient: «Senyor, Déu nostre, sou digne de rebre la glòria, l'honor i el poder, perquè vós heu creat tot l'univers. Quan res no existia, vós vau voler que tot fora creat».
Salm responsorial 150,1-2.3-4.5 (R.: Ap 4,8b)
Lloeu a Déu en el seu santuari,lloeu-lo en el baluard del firmament,lloeu-lo per les seues gestes,lloeu-lo per la seua grandesa.R. Sant, sant, sant és el Senyor,Déu de l'univers.Lloeu-lo al so dels corns,lloeu-lo amb arpes i lires,lloeu-lo amb tambors i danses,lloeu-lo al so de flautes i corda. R.Lloeu-lo amb címbals sonors,lloeu-lo amb címbals triomfants.Que lloe al Senyor tot el que respira. R.
Al·leluia Jo 15,16
Soc jo qui vos he elegitper a confiar-vos la missió d'anar per totes partsi donar fruit, i el vostre fruit perdurarà.
Evangeli Lc 19,11-28
¿Per què no has posat en el banc els meus diners?᛭ Lectura de l'evangeli segons sant Lluc
En aquell temps, Jesús estava prop de Jerusalem, i els qui l'acompanyaven es pensaven que el Regne de Déu es manifestaria immediatament. Per això ell els va dir esta paràbola:«Un noble havia d'anar-se'n a un país llunyà, per a rebre-hi la investidura reial i tornar després al seu país. Va cridar deu dels seus servents i va confiar a cada u una quantitat igual de diners, dient-los que els negociaren mentres estava fora.Mentrestant els seus ciutadans, que l'odiaven, enviaren una ambaixada declarant que no el volien per rei.Quan ell va tornar, investit de la dignitat reial, va fer cridar aquells criats per a saber què havia guanyat cada u. Es presentà el primer i va dir: "Els vostres diners n'han produït deu vegades més". El seu Senyor li va dir: "Molt bé. Eres un bon administrador: el poc que t'havia confiat ho has administrat fidelment; ara et confie el govern de deu ciutats".Va vindre després el segon i li va dir: "Senyor, els vostres diners n'han produït cinc vegades més". També li va dir: "A tu, igualment, et confie el govern de cinc ciutats".Però se'n va presentar un altre que va dir: "Senyor, ací teniu els vostres diners, que he guardat embolicats en un mocador. Tenia por de vós, perquè sou un home exigent, que reclameu allò que no heu entregat i voleu collir on no havíeu sembrat".El Senyor li va respondre: "Administrador roín! Les teues mateixes paraules et condemnen. Tu sabies que soc un home exigent, que reclame allò que no he entregat i vullc collir on no he sembrat. ¿Per què no has posat en el banc els meus diners, i ara jo els podria recobrar amb interessos?"Aleshores va dir als presents: "Lleveu-li els diners i doneu-li'ls al qui en té deu vegades més".Ells li contestaren: "Senyor, si ja en té molts!"Però ell va insistir: "Vos ho assegure: a qui té, se li donarà encara més, però a qui no té, li serà llevat fins i tot allò que li queda. I els qui no em volien per rei, porteu-los ací i executeu-los davant de mi"».Un vegada Jesús va dir això, va continuar davant d'ells, pujant cap a Jerusalem.
Memòries
Beates Àngels Lloret Martí i companyes, màrtirs (mem. ll. a les diòcesis de València i d'Oriola-Alacant)
* * * * *
Dia Universal dels Drets de la Infància
Jornada de Pregària per les Víctimes d'Abusos
1. A Antioquia de Síria, actual Turquia, sant Basili, màrtir. (s. III)
2. A Écija, a la província hispànica de la Bètica, sant Crispí, bisbe i màrtir. (s. IV)
3. A Durostorum [actual Silistra], al territori de Mèsia, Bulgària en l'actualitat, sant Dàsius, màrtir. (303)
Era un soldat romà de la guarnició de Durostorum, a Mèsia, a l'actual Bulgària. Com a cristià que era es va negar a participar en una festa a Saturn, que degenerava en els pitjors excessos. Immediatament el van portar davant l'emperador Basso, que el va voler convéncer i el va exhortar a renunciar a la fe cristiana. Davant la fèrria negativa de Dàsius, el governador el va fer decapitar. Era l'any 303. [font]
4. A Torí, a la regió italiana de Ligúria, sants Octavi, Solutor i Adventor, màrtirs. (s. IV)
Estos tres màrtirs eren soldats cristians que van ser perseguits en temps de l'emperador Maximià. En aquells temps era costum donar l'oportunitat als cristians de renegar de la seua fe a canvi de no ser martiritzats, però els tres sants es van mantindre ferms en les seues creences. A Torí, Adventor i Octavi van ser assassinats, mentre que Solutor va aconseguir fugir, però quan el van capturar el van decapitar. [font]
5. A Vercelli, també a Ligúria, sant Teonest, màrtir, en l'honor del qual va edificar sant Eusebi la basílica. (c. 313)
6. A Benevent, lloc de Campània, de nou a Itàlia, sant Dor, bisbe. (s. V)
7. A Châlon-sur-Saône, a Burgúndia, hui França, sant Silvestre, bisbe, que al cap de quaranta anys de sacerdoci, ple de Déu i virtuts, va volar al Senyor. (525)
8. A les muntanyes de Jura, a la regió lugdunense de la Gàl·lia, també a França, sant Hipòlit, abat i bisbe. (c. 770)
![]() |
Sant Gregori Decapolita |
9. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Gregori Decapolita, monjo, que primerament va abraçar la vida monàstica i després la d'anacoreta. Més tard, peregrinant, va romandre bastant temps a Tessalònica, i finalment es va establir a Constantinoble, on, lluitant fortament en defensa de les imatges sagrades, va entregar la seua ànima al Senyor. (s. IX)
10. A Anglaterra, sant Edmund [o Edmon], màrtir, que, quan era rei dels angles orientals, va caure presoner en la batalla contra els invasors normands i, per professar la fe cristiana, va ser coronat amb el martiri. (870)
11. A Hildesheim, a la regió de Saxònia, a Germània, actual Alemanya, sant Bernward [o Bernat], bisbe, que va defendre els seus fidels de les incursions, va restaurar la disciplina del clero en nombrosos sínodes i va fomentar la vida monàstica. (1022)
12. A Calàbria, a Itàlia, sant Ciprià [o Cebrià], abat de Calamizzi, que va conservar amb exemplar fidelitat les tradicions d'Orient i que, sever amb si mateix, era, no obstant això, generós envers els pobres i bon conseller per a tots. (c. 1190)
13. A Hanoy, de Tonquín, hui Vietnam, sant Francesc Xavier Can, màrtir, que, quan era catequiste, a causa de la seua fe va ser estrangulat i decapitat en temps de l'emperador de Minh Mang. (1837)
14. A Veroli, prop de Frosinone, a la regió del Laci, a Itàlia, beata Maria Fortunata (Anna Felícia) Viti, de l'Orde de Sant Benet, que quasi tota la seua vida va estar a cura del rober, intentant solament ajustar-se de tot cor al compliment de la Regla. (1922)
15. Sant Josep Sánchez del Río (Sahuayo, Michoacán, México 1913-1928), laic, mártir.
Beates valencianes Francesca (Àngela de Sant Josep) Lloret i Martí (la Vila Joiosa), Antònia Ma (Ma del Sofratge) Orts i Baldó (Altea), Ascensió (Teresa de Sant Josep) Duart i Roig (Benifaió), Emília (Ma de la Concepció) Martí i Lacal (Carlet), Paula (Ma Gràcia) de Sant Antoni (València), Ma de la Purificació (Sagrat Cor de Jesús) Gómez i Vives (València), Josepa (Ignàsia del Santíssim Sagrament) Pascual i Pallardó (València), Caterina (Ma del Roser) Calpe i Ibáñez (Sueca), Ma Isabel (Ma de la Pau) López i Garcia (Torís) i companyes màrtirs,* germanes de la Doctrina Cristiana.
- J.M. Bausset: La beata Àngels Lloret i les seues companyes màrtirs (2014).
17. Beata valenciana Miracle Ortells i Gimeno, clarissa caputxina, màrtir (memòria a València).
- J.M. Bausset: Beata Miracle Ortells Gimeno i altres caputxines màrtirs (2015)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada