7 de novembre de 2023, dimarts: Sant Jacint Castanyeda

DIMARTS DE LA SETMANA XXXI DEL TEMPS ORDINARI / I


Lectura primera Rm 12,5-16a

Som membres els uns dels altres

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma

Germans, nosaltres que som tants, units en Crist formem un sol cos i som membres els uns dels altres.
Tenim dons diferents, segons la gràcia que hem rebut de Déu. El qui té un do profètic, que vaja d'acord amb la fe. El qui té el do de servir, d'ensenyar o d'exhortar, que realment servixca, ensenye o exhorte. El qui repartix les almoines, que ho faça amb senzillesa. El qui presidix, que siga sol·lícit. El qui fa obres de misericòrdia, que les faça amb alegria.
Que el vostre amor no tinga res de fingit. Detesteu el mal. Enamoreu-vos del bé. Estimeu-vos amb afecte de germans, avanceu-vos els uns als altres a respectar-vos. Sigau diligents i no peresosos, inflamats per l'Esperit. Serviu el Senyor. Que l'esperança vos òmpliga d'alegria. Sigau pacients en la tribulació, assistiu sempre a la pregària, ajudeu els cristians necessitats, acolliu els forasters.
Beneïu els qui vos perseguixen. Beneïu, no maleïu. Alegreu-vos amb els qui estan alegres, ploreu amb els qui ploren. Viviu d'acord els uns amb els altres. No sigau orgullosos, sinó poseu-vos al nivell dels humils.

Salm responsorial 130,1.2.3

El meu cor no és ambiciós, Senyor,
no són altius els meus ulls;
visc sense pretensions de grandeses,
o de coses massa altes per a mi.

R. Guardeu-me en pau en els vostres braços, Senyor.

Em mantinc en una pau tranquil·la,
com un xiquet en la falda de la mare,
esperant els vostres dons. R.

Israel espera en el Senyor
ara i per tots els segles. R.

Al·leluia Mt 11,28

Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afligits;
jo vos faré reposar, diu el Senyor.

Evangeli Lc 14,15-24

Ix pels camins i pels horts
i insistix que vinga gent
fins que s'òmpliga la casa

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, un dels qui menjaven amb Jesús va exclamar:
«Feliços els qui podran posar-se a taula en el Regne de Déu!»
Jesús li va dir:
«Un home que feia una gran festa va convidar molta gent. A l'hora del dinar va enviar el seu criat a dir als convidats: "Veniu, que tot està a punt". Però tots, sense excepció, començaren a excusar-se. El primer deia: "He comprat un camp i l'he d'anar a vore. Dispensa'm, per favor". Un altre deia: "He comprat cinc parelles de bous i me'n vaig a provar-los. Dispensa'm, per favor". Un altre deia: "M'he casat fa poc i no puc anar". El criat se'n va tornar, i ho va contar tot al seu amo. Ell, indignat, li va dir: "Ix de seguida per les places i els carrers de la ciutat i fes vindre els pobres, invàlids, cegos i coixos". Quan ho hagué fet, el criat li va dir: "Senyor, he fet el que m'havíeu manat, però encara hi ha lloc". L'amo va respondre: "Ix pels camins i pels horts i insistix que vinga gent fins que s'òmpliga la casa. Vos assegure que ningú dels qui jo havia convidat tastarà el meu dinar"».

* * * * *

Sant Jacint Castanyeda
(Seu de València)
Sant Jacint Castanyeda, prevere, màrtir, natural de Xàtiva, titular d'una església parroquial a Benimaclet. (mem. ll. a la diòcesi de València)

Martirologi Romà


1. A Pàdua, al territori de Venècia, actualment a Itàlia, sant Prosdòcim, a qui es té com a primer bisbe d'esta Església. (100)

2. A Neocesarea, a la regió del Pont, hui Turquia, sant Atenodor, bisbe, germà de sant Gregori Taumaturg, tan avantatjat en les lletres divines, que, a pesar de la seua joventut, se'l va considerar digne d'exercir el ministeri episcopal. (c. 304)

3. A Albi, lloc d'Aquitània, a la França actual, commemoració de sant Amarant, màrtir. (s. III/IV)

4. A Melitene, a l'antiga Armènia, actualment Turquia, sant Hieró i els seus nombrosos companys. (300)

5. A Perusa [Perugia], població de l'Úmbria, a l'actual Itàlia, sant Herculà, bisbe i màrtir, que per orde de Tòtila, rei dels gots, va ser decapitat. (594)

6. A Tours, ciutat de Nèustria, hui França, sant Bald, bisbe, que va distribuir en almoines per als pobres els diners que li havia deixat el seu predecessor. (c. 552)

7. Al lloc després anomenat Congresbury, a Anglaterra, sant Congar, abat, bretó d'origen, amb el nom del qual s'honren moltes poblacions i esglésies. (s. VI)

8. A Estrasburg, a la regió de Burgúndia, actual França, commemoració de sant Florenci, bisbe, successor de sant Arbogast. (693)

9. A Echternach, a Austràsia, al territori de Luxemburg actualment, sepultura de Willibrord d'Utrechtanglés de naiximent, que, ordenat bisbe d'Utrech pel papa sant Sergi I, va predicar l'Evangeli a Frísia i a Dinamarca, i va fundar seus episcopals i monestirs fins que, atabalat de treball i gastat per l'edat, es va adormir en el Senyor dins dels murs d'un monestir alçat per ell. (739)

10. A la muntanya de Galèsion, pròxima a Efes, a l'actual Turquia, sant Llàtzer, estilita, que en diversos llocs, va viure molts anys sobre una columna, carregat a més de ferros i cadenes, i content, amb només pa i aigua, amb esta forma de vida tan austera amb la qual va atraure molts fidels. (1054)

11. A Colònia, a la regió de Lotaríngia, a Germània, hui Alemanya, sant Engelbert, bisbe, que per defendre la justícia i llibertat de l'Església, anant de camí va ser assaltat per uns sicaris, que el van ferir fins a causar-li la mort. (1225)

12. Al llogaret de Pofi, al Laci, regió actualment italiana, beat Antoni Baldinucci, prevere de la Companyia de Jesús, totalment dedicat a la predicació de missions populars. (1717)

13. A Ket Cho, a Tonquín, hui Vietnam, sants Jacint Castanyeda i Vicent Lê Quang Liêm, preveres de l'Orde de Predicadors i màrtirs, que van coronar els treballs evangèlics amb l'escampament de la seua sang en temps del regnat de Trinh Sâm. (1773)

14. A Zunyi, província de Guizhou, a la Xina, sant Pere Wu Guosheng, catequista i màrtir, que va ser ofegat per la seua fidelitat a Crist. (1814)

15. A Cremona, ciutat d'Itàlia, beat Vicent Grossi, prevere, que, dedicat al ministeri parroquial, va fundar la Congregació de Filles de l'Oratori. (1917)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars