11 de novembre de 2023, dissabte: Sant Martí

DISSABTE DE LA SETMANA XXXI DEL TEMPS ORDINARI / I


Lectura primera Rm 16,3-9.16.22-27

Saludeu-vos els uns als altres amb el bes de pau

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma

Germans, saludeu a Prisca i a Àquila, col·laboradors meus en el servici de Jesucrist, que van exposar la vida per mi; no soc jo sol a agrair-los-ho, sinó totes les comunitats de cristians no jueus. Saludeu també la comunitat que es reuneix a casa d'ells. 
Saludeu el meu estimat Epènet, que va ser el primer d'Àsia a creure en Crist. Saludeu a Maria, que ha treballat molt per vosaltres.
Saludeu a Andrònic i a Júnia, del meu llinatge i companys meus de presó, molt considerats entre els apòstols, convertits abans que jo. Saludeu a Ampliat, el meu estimat en el Senyor. Saludeu a Urbà, col·laborador nostre en l'obra de Crist, i el meu estimat Eustaqui.
Saludeu-vos els uns als altres amb el bes de la pau. Totes les comunitats cristianes vos saluden.
Vos salude en el Senyor jo, Terci, que he escrit la carta. Vos saluda Gaius, que ens dona acolliment a mi i a tota la comunitat. Vos saluden també Erast, tresorer de la ciutat, i Quart, u dels germans.
Glòria a aquell que té el poder de confirmar-vos
en la Bona Nova que vos anuncie, en allò que proclamem de Jesucrist,
i que és la revelació del pla de Déu,
amagat en el silenci dels segles,
però que ara ha eixit a la llum, d'acord amb els escrits profètics,
per la decisió del Déu etern,
i ha sigut posat a l'abast de tots els pobles,
per a que siguen obedients a la fe.
A Déu, l'únic ple de saviesa,
glòria eternament per Jesucrist. Amén.

Salm responsorial 144,2-3.4-5.10-11 (R.: cf. 1b)

Vos beneiré, Déu meu, dia a dia,
alabaré per sempre el vostre nom.
El Senyor és gran i digne de tota alabança.
La seua grandesa és incalculable.

R. Beneiré el vostre nom per sempre,
Déu meu i rei meu.

Una generació anuncia a l'altra
les vostres gestes,
li fa l'alabança de les vostres proeses.
Ens fan saber la glòria del Senyor,
i jo celebre els seus prodigis. R.

Que vos exalcen, Senyor, totes les criatures,
que vos celebren els fidels;
que proclamen la glòria del vostre regnat,
que parlen del vostra poder. R.

Al·leluia 2C 8,9

Jesucrist, que és ric, es va fer pobre,
per a que la seua pobresa vos enriquira.

Evangeli Lc 16,9-15

Si no heu sigut fidels en l'administració dels diners, que corrompen,
¿qui vos confiarà les riqueses verdaderes?

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús deia als seus deixebles:
«Jo vos dic: Guanyeu-vos amics a costa dels diners, que corrompen, per tal que, quan tot s'haja acabat, trobeu qui vos reba en les estances eternes.
Qui és fidel en una cosa molt menuda, també és fidel en una de gran, i qui enganya en les coses menudes, també enganya en les grans. Per tant, si no heu sigut fidels en l'administració dels diners, que corrompen, ¿qui vos confiarà les riqueses verdaderes? I si no heu sigut fidels en les riqueses que són d'un altre, ¿qui vos confiarà les que de dret vos corresponen?
Cap criat no pot servir dos amos, perquè, si estima l'un, avorrirà l'altre, i si fa cas de l'un, no en farà de l'altre. No podeu servir alhora a Déu i els diners».
Els fariseus, que anaven darrere dels diners, quan sentiren tot açò, es reien de Jesús. Ell els va dir:
«Vosaltres, davant de la gent, us feu passar per justos, però Déu coneix els vostres cors i detesta esta grandesa que la gent admira».

Sant Martí de Tours


Església de Sant Martí i
Sant Antoni, a València
Sant Martí de Tours, bisbe (memòria ob.), titular de les esglésies parroquials d'Alcàsser i Callosa de Segura i cotitular d'una de València.

Memòria de sant Martí, bisbe, en el dia de la seua sepultura. Nascut a Pannònia, a l'actual Hongria, de pares gentils, quan era soldat a les Gàl·lies i encara catecumen, va cobrir amb el seu mantell a Crist en la persona d'un pobre, i després, rebut el baptisme, va deixar les armes i va fer vida monàstica en un cenobi fundat per ell mateix a Ligugé, sota la direcció de sant Hilari de Poitiers. Després, ordenat sacerdot i elegit bisbe de Tours, tenint davant dels seus ulls l'exemple del bon pastor, va fundar en diferents pobles altres monestirs i parròquies, va adoctrinar i va reconciliar el clero i va evangelitzar els llauradors, fins que va anar a l'encontre del Senyor a Candes, població de França. (397)


Oració a Sant Martí


    1      O gran sacerdot humil i benigne,
    2      i ver confessor, Martí gloriós,
    3      o bisbe molt sant, perfet i molt digne,
    4      i fel cavaller prudent i insigne,
    5      del Rei eternal qui és tot poderós,
    6      puix sou tan amat d’aquell Rei de glòria
    7      qui el cel senyoreja, la terra i la mar,
    8      vullau-nos tenir a tots en memòria,
    9      pregant a Jesús que ens done victòria
    10     del gran Satanàs qui ens vol devorar.

    11     Puix és tant beneita la vostra història
    12     i feu per aquells qui us volen lloar,
    13     hajau-nos la vida que no és transitòria,
    14     puix és manifest i cosa notòria
    15     que vos la'ns podeu de Déu recaptar.
             Amen.

Font: Cançoner sagrat de vides de sants.

Beat valencià Josep Cecili de Jesús Maria (Josep) Alberich Lluch (memòria a Benicarló)

Nascut el 7/02/1865 a Benicarló (Castelló), mort l’11/11/1936 a Torredembarra (Tarragonès).Va fer el noviciat i professà al Desert de les Palmes. Entre altres activitats, es dedicà als malalts i a recollir almoines per al manteniment del col·legi carmelità. Va ser conventual de València, Matanzas (Cuba), San Clemente (Cuenca), Caravaca, Borriana i Castelló.
A l’inici de la guerra civil estava en el convent de San Clemente i fugí a refugiar-se a casa dels seus pares a Benicarló. Detingut a Vinaròs, va ser enviat al vaixell presó “Río Segre”, al port de Tarragona, on hi havia altres carmelites. Allí renovà els seus vots a mans del P. Elipi. Amb els seus companys, l’11 de novembre va ser afusellat al cementeri de Torredembarra.

Aniversari de la mort de Nicolau-Primitiu Gómez i Serrano (1971)

Aniversari de la mort del poeta Xavier Casp i Verger (2004)

Martirologi Romà


2. Al costat del llac Mareotis [o Mariut], a Egipte, sant Menes [o Menna], màrtir. (295)

3. A Vença [Vence], lloc de Provença, a la Gàl·lia, hui França, commemoració de sant Verà, bisbe, que sent fill de sant Euqueri, bisbe de Lió, va ser educat en el monestir de Lerins i va escriure al papa sant Lleó el Gran agraint-li la seua professió de fe en l'encarnació del Verb continguda en la carta a Flavià. (s. V)

4. A Molise, a la Itàlia actual, memòria de sant Menes, ermità, de les virtuts del qual fa esment el papa sant Gregori el Gran. (s. VI)

5. A Limassol, a l'illa de Xipre, trànsit de sant Joan el Caritatiu, bisbe d'Alexandria, famós per la seua compassió cap als pobres, i tan curull de caritat envers tots que va fer construir moltes esglésies, hospitals i orfenats, per a alleujar totes les necessitats de la ciutat, aportant per a això els béns de l'Església i exhortant contínuament els rics a l'exercici de la beneficència. (620)

6. Al monestir de Malonne, a Brabant, actual França, sant Bertuí, venerat com a bisbe i abat. (698)

7. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Teodor Estudita, abat, que va fer del seu monestir una escola de savis, sants i màrtirs, que van morir víctimes de les persecucions promogudes pels iconoclastes. Va ser tres vegades expulsat al desterrament, va tindre entranyable veneració per les tradicions dels pares de l'Església i va escriure tractats famosos sobre la fe catòlica, en els quals exposava la doctrina cristiana. (826)
8. Al monestir de Grottaferrata, en la rodalia de Frascati, pròxim a Roma, sant Bertomeu, abat, que, nascut a Calàbria, va anar a l'encontre de sant Nil, la vida i els costums del qual va deixar per escrit, i al costat del qual va estar fins a la seua mort en el cenobi tusculà que havia fundat sota la disciplina ascètica dels orientals, obra que ell va continuar convertint-la en una escola de ciències i d'art. (1065)

9. A Nagasaki, al Japó, santa Marina d'Omura, verge i màrtir, que, empresonada i portada a la força a una casa pública per a escarni de la seua castedat, va ser finalment cremada viva. (1634)

10. A Laski Piasnica, prop de Wejherowo, a Polònia, beata Alicia Kotowska, verge, de la Congregació de Germanes de la Resurrecció i màrtir, que va ser afusellada per mantindre fidelment les seues creences en Crist. (1939)

11. A Sofia, a Bulgària, passió del beat Vicent Eugeni Bossilkov, bisbe de Nicòpolis i màrtir, de la Congregació Passionista de Jesucrist, que sota el règim comunista, per negar-se a trencar la comunió amb Roma, va ser empresonat, cruelment vexat com a reu de lesa majestat, condemnat a la pena capital i finalment afusellat. (1952)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars