7 de gener de 2024, diumenge: Baptisme del Senyor

Diumenge després del dia 6 de gener

BAPTISME DEL SENYOR / Cicle B

Festa



- Lectura primera Is 42,1-4.6-7: Ací teniu el meu servent en qui s'ha complagut la meua ànima

- Salm responsorial 28,1-2.3ac-4.3b i 9b-10 (R.: 11b): Que el Senyor beneïsca el seu poble amb el do de la pau.

- Lectura segona Fets 10,34-38: El Senyor va ungir a Jesús amb l'Esperit Sant

- Al·leluia Cf. Mc 1,11
El cel s'obrí, i es va sentir la veu del Pare:
«Este és el meu Fill, el meu amat, escolteu-lo».

- Evangeli Mc 1,7-11: Eres el meu Fill, el meu amat, en tu m'he complagut

Lectures alternatives per a l'actual any B:

Lectura primera Is 55,1-11

Veniu a l'aigua. Escolteu bé i vos saciareu de vida

Lectura del llibre del profeta Isaïes

Açò diu el Senyor:
«Oh, tots els qui teniu set, veniu a l'aigua,
veniu els qui no teniu diners,
compreu i mengeu sense diners,
compreu llet i vi sense pagar res.
¿Per què perdeu els diners en un pa que no alimenta,
i malgasteu el salari en menjars que no satisfan?

Escolteu bé, i tastareu cosa bona,
assaborireu plats suculents.
Estigueu atents, veniu a mi,
i vos saciareu de vida.
Pactaré amb vosaltres una aliança eterna,
els favors segurs promesos a David.
El vaig fer testimoni davant dels pobles,
guia i sobirà de nacions.
Cridaràs un poble que tu no coneixies,
i eixe poble, sense conéixer-te, vindrà corrents,
buscant el Senyor, el teu Déu,
el Sant d'Israel, que t'ha honrat.

Busqueu el Senyor, ara que es deixa trobar,
invoqueu-lo, ara que està prop.
Que l'injust abandone els seus camins,
i el malvat els seus propòsits;
que torne al Senyor i s'apiadarà d'ell,
al nostre Déu, tan generós per a perdonar.

Perquè els meus pensaments no són els vostres,
i els vostres camins no són els meus, diu el Senyor.
Els meus camins i els meus pensaments
estan molt lluny dels vostres,
com la distància del cel a la terra.

Tal com la pluja i la neu cauen del cel
i no retornen sense amerar la terra,
fecundar-la i fer-la germinar,
per a donar gra al sembrador 
i pa a qui ha de menjar,
així serà la paraula que ix dels meus llavis:
no tornarà a mi de buit
sense haver fet allò que jo volia
i haver complit la seua missió».

Salm responsorial Is 12,2.3-4bcd.5-6 (R.: 3)

El Senyor és el Déu que em salva,
confie en ell, no m'espante.
D'ell em ve la força i el triomf,
és ell qui m'ha salvat.

R. Cantant de goig eixirem a buscar l'aigua
de les fonts de salvació.

Cantant de goig eixirem a buscar l'aigua
de les fonts de salvació.
Enaltiu el Senyor, proclameu el seu nom,
feu conéixer entre els pobles les seues gestes.
Recordeu que el seu nom és excels. R.

Canteu al Senyor que ha fet coses glorioses.
Que ho publiquen per tota la terra.
Poble de Sió, aclama'l ple de goig,
perquè el Sant d'Israel
és gran en la teua ciutat. R.

Lectura segona 1Jo 5,1-9

L'Esperit, l'aigua i la sang

Lectura de la primera carta de sant Joan

Estimats, tot aquell que creu que Jesús és el Crist ha nascut de Déu; i el qui ama a Déu, que l'ha engendrat, també ama el que ha nascut d'ell.
Si amem a Déu i complim els seus manaments, no hi ha dubte que amem els fills de Déu, ja que amar a Déu vol dir guardar els seus manaments. I estos manaments no són pesats, perquè els que han nascut de Déu vencen el món.
La nostra fe és la victòria que ja ha vençut el món. Però, ¿qui venç el món, sinó el qui creu que Jesús és el fill de Déu?
Ell, Jesucrist, ha vingut a complir la seua missió per l'aigua i per la sang; no per l'aigua solament, sinó per l'aigua i per la sang, i l'Esperit en dona testimoni, ja que l'Esperit és la veritat. Perquè són tres els qui donen testimoni: l'Esperit, l'aigua i la sang, i els tres concorden. El testimoni humà, encara que nosaltres l'acceptem, no es pot comparar amb el de Déu. I este és el testimoni de Déu, que ha testificat a favor del seu Fill.

Al·leluia Cf. Jo 1,29

Joan va vore que Jesús venia i va dir:
Mireu l'anyell de Déu,
que lleva el pecat del món.

Evangeli Mc 1,7-11

Eres el meu Fill, el meu amat, en tu m'he complagut

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Joan predicava així:
«Després de mi ve el qui és més poderós que jo, tan poderós que no soc digne ni d'inclinar-me a deslligar-li la corretja de les sandàlies. Jo vos he batejat només amb aigua; ell vos batejarà amb l'Esperit Sant».
Per aquells dies Jesús vingué des de Natzaret de Galilea, i Joan el batejà en el Jordà. A l'instant, quan eixia de l'aigua, va vore que el cel s'obria i que l'Esperit, com un colom, baixava cap a ell, i es va sentir una veu des del cel: «Tu eres el meu Fill, el meu amat, en tu m'he complagut».

El profeta Isaïes va anunciar la vinguda d'un Messies que implantaria la justícia en tota la terra, però no amb la força, sinó amb la humilitat i el servici. Esta justícia i esta pau anunciada es complixen en Jesucrist, el Fill amat i predilecte de Déu que seguix un camí d'humilitat i entrega total. El primer esdeveniment de la vida pública de Jesús que il·lumina qui és ell realment és el del baptisme en el riu Jordà per Joan el Baptiste. És ara quan es manifestarà la llum que els mags d'Orient havien trobat en el portal de Betlem. Jesús és el Fill amat que mitjançant el baptisme ens fa fills d'adopció a través de l'Esperit Sant.
ACABA EL TEMPS DE NADAL

* * * * *

En el calendari antic se celebrava hui Sant Julià i Santa Basilissa, màrtirs. "Aparici VI dies aprés, sent Julià en l'endemà és"). Festa en honor a Sant Julià a Morella.

Així, en vers i amb influències marquianes i corellianes, [Joan Baptista Anyés] publicà unes cobles a La vida de sant Julià, abat y màrtyr, y de santa Basilyssa, verge, d’aquell sposa, abadessa de mil santes donzelles (València, 1527). Estan dedicades a Isabel de Cruïlles, deixeble espiritual d’Anyés i els personatges motiu del text, sant Julià i santa Basilissa, eren els patrons del monestir de monges agustines que hi havia prop de casa de l’autor. (Vicent Josep Escartí)

Aniversari del naiximent de Teodor Llorente i Olivares (València 1836)

Aniversari de l'ordenació episcopal del bisbe valencià Francesc Conesa i Ferrer (2007).

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 7 de gener

Sant Ramon de Penyafort, prevere de l'Orde de Predicadors, eximi mestre en dret canònic, que va escriure de manera molt encertada sobre el sagrament de la Penitència. Elegit mestre general de l'Orde, va preparar la redacció de les noves Constitucions, i després d'arribar a edat molt avançada, es va adormir en el Senyor a la ciutat de Barcelona. (1275)
2. A Melitene, ciutat de l'antiga Armènia, sant Polieucte, màrtir, que, sent soldat, arran del decret de l'emperador Deci que obligava a sacrificar als déus, va trencar els ídols, per la qual cosa va ser cruelment martiritzat i, finalment decapitat, rebent així el baptisme amb la seua pròpia sang. (c. 250)

3. A la ciutat de Nicomèdia, a Bitínia, actualment Turquia, passió de sant Llucià, prevere de l'Església d'Antioquia i màrtir, el qual, il·lustre per la seua doctrina i eloqüència, en ser portat davant del tribunal, enmig de continus interrogatoris acompanyats de turments, es va mantindre intrèpid a confessar-se cristià. (312)

4. A Passau, a l'antiga província romana del Nòric, hui Alemanya, sant Valentí, bisbe de Rècia(c. 450)

5. A Pavia, ciutat de la Ligúria (hui Itàlia), sant Crispí, bisbe (467).

6. A Cira [Chur], al territori d’Helvècia, actual Suïssa, sant Valentinià, bisbe, que amb gran generositat va repartir almoines entre els pobres, va redimir els captius i va vestir els nus. (548)

7. Al monestir de Solenhac, a la regió de Llemotges, a Aquitània, hui França, sant Til.ló [o Tell o Till], deixeble de sant Eloi, que va ser orfebre i monjo. (c. 702)

8. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, sant Cir, bisbe, el qual, sent monjo a Paflagònia, va ser elegit per a ocupar la seu constantinopolitana, però, deposat després d'esta, va morir finalment en el desterrament. (714)

9. A Cenomanum, hui Le Mans, a França, sant Alderic, bisbe, que es va esforçar a promoure el culte a Déu i als sants. (856)

10. En els boscos pròxims a Ringsted, a Dinamarca, sant Canut, cognomenat Lavard, qui, fet duc d‘Schleswig, va exercir el poder amb equitat i justícia, afavorint la pietat del seu poble. Va morir assassinat per enemics que rebutjaven la seua autoritat. (1131)

11. A Palerm, ciutat de Sicília, a Itàlia, trànsit del beat Mateu Guimerà, bisbe d'Agrigent, de l'Orde dels Germans Menors, propagador devot del Santíssim Nom de Jesús. (1351)

12. A Suzuta, al Japó, beat Ambrosi Fernandes, màrtir, que es va dirigir a terres d'Orient amb finalitats de lucre, però, convertit, va ser admés com a religiós en la Companyia de Jesús i, després d'haver sofert moltes privacions, va morir per Crist en la presó. (1620)

13. Al llogaret An Bai, a Tonquín, hui Vietnam, sant Josep Tuân, màrtir, el qual, pare de família i agricultor, per agenollar-se i orar davant d’una creu, negant-se a xafar-la, va ser decapitat en temps de l'emperador Tu Duc. (1862)

14. A la ciutat de Lieja, a Bèlgica, beata Maria Teresa (Joana) Haze, verge, fundadora de la Congregació de les Filles de la Creu, al servici de les persones febles i pobres. (1876)

15. Beata Lindalva Justo d'Oliveira (1953- San Salvador de Bahia, el Brasil 1993). Verge i màrtir. Religiosa de les Filles de la Caritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars