15 de gener de 2024, dilluns II

DILLUNS DE LA SETMANA II DURANT L'ANY / II


Lectura primera 1S 15,16-23

Val més obeir que oferir víctimes.
El Senyor et descarta com a rei

Lectura del primer llibre de Samuel

En aquells dies, Samuel va dir a Saül: «Deixa que et faça saber el que el Senyor m'ha revelat la nit passada». Saül li respongué: «Parla!». Samuel continuà: «Tu, que eres tan poca cosa als teus propis ulls, ¿no havies arribat a ser el cap de les tribus d'Israel? El Senyor et va ungir rei d'Israel. Ell t'havia fet emprendre una campanya amb l'orde de consagrar a l'extermini els amalequites, estos pecadors, i de fer-los la guerra fins a destruir-los. ¿Per què no has escoltat la veu del Senyor i t'has llançat sobre el botí i has ofés el Senyor?»
Saül contestà: «Sí que he obeït la paraula del Senyor: he emprés la campanya que el Senyor m'havia ordenat, m'he endut presoner Agag, el rei d'Amalec, i he consagrat a l'extermini els amalequites. El poble ha pres com a primícies ovelles i vedells del botí només per a sacrificar-los al Senyor, el teu Déu, a Guilgal».
Però Samuel li va dir: «¿Creus que les víctimes cremades a l'altar agraden tant al Senyor com obeir la seua veu? Més val obeir-lo que oferir-li víctimes, és millor escoltar-lo que oferir el greix dels moltons. Rebel·lar-se contra ell és com pecar de màgia, obstinar-se és com fer ús de males arts. Tu has descartat la paraula del Senyor i ell et descarta com a rei d'Israel».

Salm responsorial 49,8-9.16b-17.21 i 23 (R.: 23b)

No condemne els teus sacrificis:
els teus holocausts sempre presents.
Però no accepte el bou de ta casa
ni el cabrit del teu corral.

R. A qui camina honradament,
li mostraré la salvació de Déu

¿Per què em recites els manaments
i t'omplis la boca amb la meua aliança,
si tu odies els meus mandats,
i desdenyes les meues paraules? R.

¿He de callar mentres fas tot això?
¿Penses que soc com tu?
T'acuse i t'ho retrac a la cara.
L'alabança és un sacrifici que m'honora.
A qui camina honradament,
li mostraré la salvació de Déu. R.

Al·leluia He 4,12

La paraula de Déu és viva i eficaç,
i és capaç de discernir les intencions i els pensaments del cor.

Evangeli Mc 2,18-22

Tenen amb ells l'espòs

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

Un dia que els deixebles de Joan i els fariseus dejunaven, alguns anaren a buscar a Jesús i li preguntaren: «¿Per què els teus deixebles no dejunen, com ho fan els de Joan i els dels fariseus?»
Jesús els contestà: «¿Estaria bé que els convidats a un casament dejunaren mentres l'espòs està amb ells? No poden dejunar mentres el tenen amb ells. Però ja vindrà el dia en què s'emportaran l'espòs, i aquell dia sí que dejunaran. Ningú apedaça un vestit vell amb tela sense tractar: el pedaç nou estiraria el teixit vell i s'esgarraria més. I ningú posa vi nou en bots vells: el vi rebentaria els bots i es perdrien bots i vi. El vi nou s'ha de posar en bots nous».

* * * * *

Aniversari del naiximent de Martí Luter King (1929)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 15 de gener

1. A la ciutat d'Anagni, a la regió italiana del Laci, santa Secundina, verge i màrtir. (s. inc.)

2. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Joan Calibita, de qui es conta que durant un temps va viure en un racó de la casa paterna, i després en una barraca (kalyba), completament donat a la contemplació, passant desapercebut fins i tot davant dels seus pares, que després de la seua mort només el van reconéixer per un exemplar de l'Evangeli, adornat en or, que ells mateixos li havien regalat. (s. V)

Santa Ida

3. A l'abadia de Cluain Chreadhail [Killeedy], a Hibèrnia, actual Irlanda, santa Ita [o Ida], verge i fundadora d'este mateix cenobi. (570)

4. A la ciutat de Rieti, a la Savina, hui la regió italiana del Laci, commemoració de sant Probe, bisbe, elogiat pel papa sant Gregori el Gran. (c. 570)

5. A Glanfeuil, al costat del riu Loira, al territori d'Angers, a la Gàl·lia, hui França, sant Maur [o Maure o Mur], abat. (s. VI/VII)

6. A la regió de Rodés, també a la Gàl·lia, santa Tarsícia, verge i màrtir. (s. VI/VII)

7. Al llogaret d'Hamme, a Brabant, actual Holanda, sant Ablebert o Emebert, bisbe de Cambrai. (c. 645)

8. A la ciutat de Chartres, al territori de Nèustria, actualment hui França, sant Malard, bisbe. (c. 650)

9. A Val di Non, a l'actual regió italiana de Trentino, sant Romedi, anacoreta, qui, després d'entregar a l'Església tots els seus béns, va portar vida penitent al lloc que encara porta el seu nom. (c. s. VIII)

10. A Lió, ciutat de la Gàl·lia, hui França, mort de sant Bonet, bisbe de Clarmont. Era prefecte de Marsella en el moment de ser elevat a l'episcopat per a ocupar el lloc del seu germà sant Avit, però deu anys més tard va renunciar a la seu, es va retirar a l'abadia de Manhluec [Manglieu] i, després de peregrinar a Roma; al retorn va morir a Lió. (c. 710)

11. A Armo, prop de Reggio Calàbria, a Itàlia, sant Arseni, eremita, cèlebre pel seu esperit d'oració i per la seua austeritat. (904)

12. A Saint-Gilles-les-Boucheries, a la regió de Provença, a l'actual França, beat Pere de Castellnou, prevere i màrtir, que, havent ingressat a l'abadia cistercenca de Fontfreda, va ser encarregat pel papa Innocenci III perquè anunciara en aquella regió la pau i instruïra sobre la verdadera fe, però va morir ferit per una llança d'alguns heretges. (1208)

13. A Città della Pieve, a l'Úmbria, a Itàlia, beat Jaume, anomenat "l'Almoiner", que es va mostrar bon advocat de pobres i oprimits. (c. s. XIII)

14. Al territori de Gualdo Tadino, també a l'Úmbria, beat Àngel, eremita. (1325)

15. A la ciutat de Fu'an, a la província de Fujian, a la Xina, sant Francesc Fernández de Capillas, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, el qual va anunciar el nom de Crist primer a les Illes Filipines i després a Fujian, on durant la persecució sota els tàrtars va ser empresonat per llarg temps i finalment decapitat. (1648)

16. Al llogaret de Steyl, a Holanda, sant Arnold Janssen, prevere, qui, per a difondre la fe en les missions, va fundar la Societat del Verb Diví. (1909)

17. A Berlín, a Alemanya, beat Nicolau Gross, pare de família i màrtir, que, dedicat a les qüestions socials, es va enfrontar amb un règim contrari a la dignitat humana i a la religió. Per no voler actuar en contra dels preceptes de Déu, va ser empresonat i penjat, i va obtindre, així, la seua participació en la victòria de Crist. (1945)

18. Beats Valentí Palència Marquina i companys* (Suances, Cantàbria, Espanya, 1937). Sacerdot diocesà, director, capellà i professor del «Patronat de San José per a l'ensenyament i educació de xiquets pobres», i quatre dels xics del col·legi assassinats per odi a la fe.

* Donat Rodríguez Garcia, Germà García Garcia, Zacaries Cuesta Campo, Emili Huidobro Corrales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars