14 gener de 2024, diumenge II: Sant Joan de Ribera

DIUMENGE II DURANT L'ANY / Cicle B


Lectura primera 1S 3,1a.3b-10.19

Parleu, Senyor, que el vostre servent vos escolta

Lectura del primer llibre de Samuel

En aquells dies, Samuel, que encara era un xiquet, dormia en el santuari del Senyor, on es trobava l'arca de Déu.
El Senyor el cridà, i Samuel respongué: «Ací em teniu». Corregué cap a Elí i li digué: «He sentit que em cridàveu. Ací em teniu». Elí replicà: «No t'he cridat. Ves-te'n a dormir». I el xiquet se n'anà a dormir.
El Senyor el tornà a cridar, i Samuel s'alçà, anà on Elí dormia i li digué: «He sentit que em cridàveu. Ací em teniu». Elí replicà: «Fill meu, no t'he cridat. Torna-te'n a dormir».
Samuel encara no sabia reconéixer el Senyor, la paraula del Senyor encara no se li havia revelat.
Per tercera vegada el Senyor cridà Samuel, i ell s'alçà, anà on Elí dormia i li digué: «He sentit que em cridàveu. Ací em teniu». Llavors Elí comprengué que era el Senyor qui cridava el xiquet, i digué a Samuel: «Ves a dormir i, si et torna a cridar, li dius: "Parleu, Senyor, que el vostre servent vos escolta"».
El Senyor es presentà i el cridà com les altres vegades: «Samuel, Samuel». Ell li respongué: «Parleu, que el vostre servent vos escolta».
Samuel es va fer major. El Senyor l'afavoria sempre i no deixà de complir mai cap de les seues profecies.

Salm responsorial 39,2 i 4ab.7.8-9.10 (R.: 8a i 9a)

Tenia esperança ferma en el Senyor,
i ara ell m'ha buscat.
M'inspira un càntic nou,
un himne al nostre Déu.

R. Ací em teniu:
Déu meu, vullc fer la vostra voluntat.

M'heu dit a cau d'orella
que no voleu sacrificis ni ofrenes,
que no cal holocaust ni víctima. R.

Per això vos dic: «Ací em teniu:
-com està escrit en el meu llibre-,
Déu meu, vullc fer la vostra voluntat,
amb la vostra llei en el cor». R.

Anuncie de gust la vostra justícia
en la gran assemblea;
no em mossegue els llavis;
vós bé que ho sabeu, Senyor. R.

Lectura segona 1C 6,13c-15a.17-20

Els vostres cossos són membres de Crist

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, el cos no és per a la immoralitat, sinó per al Senyor, i el Senyor, per al cos. I Déu, que ressuscità el Senyor, també ens ressuscitarà a nosaltres amb el seu poder. ¿No sabeu que els vostres cossos són membres de Crist?
El qui s'unix al Senyor forma amb ell un sol esperit. Fugiu de la immoralitat. Els altres pecats humans són exteriors al seu cos, però qui porta una vida immoral peca contra el seu propi cos. ¿No sabeu que el vostre cos és temple de l'Esperit Sant que heu rebut de Déu i que habita en vosaltres? I no sou vostres, ja que Déu vos ha adquirit a un preu molt alt. Per tant, glorifiqueu-lo en el vostre cos.

Al·leluia Jo 1,41.17b

Hem trobat el Messies.
La gràcia i la veritat ens han vingut per ell.

Evangeli Jo 1,35-42

Veren on vivia Jesús i es quedaren amb ell

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Joan estava amb dos dels seus deixebles i, fixant-se en Jesús que passava, digué: «Mireu l'anyell de Déu». 
Els dos deixebles el sentiren parlar així i seguiren a Jesús. Jesús es girà i, en vore que el seguien, els preguntà: «¿Què voleu?» 
Ells li digueren: «Rabí», que vol dir 'mestre', «¿on viviu?» 
Jesús els respon: «Veniu i ho voreu». 
Ells hi anaren, veren on vivia i es quedaren amb ell aquell dia. Eren vora les quatre de la vesprada. 
Andreu, germà de Simó Pere, era un dels dos que havia sentit el que deia Joan i havia seguit a Jesús. El primer que Andreu trobà va ser el seu germà Simó, i li digué: «Hem trobat el Messies», que vol dir 'Crist' (o l''Ungit'). I el va dur a Jesús.  
Jesús el mirà fixament i li digué: «Tu eres Simó, fill de Joan. Tu et diràs Quefes», que vol dir 'Pere'.

L'oració més simple, «Parleu, Senyor, que el vostre servent vos escolta», és la que farà del Samuel menut un profeta verdader. I nosaltres també diem: «Ací em teniu», perquè sabem que Déu escolta compassiu la nostra pregària. Som servents del Senyor i del seu amor també amb el nostre cos, perquè amb ell resem. Sant Joan guarda el record amb precisió i el conta amb senzillesa implicant els lectors. Una mirada personal de Jesús, que genera confiança, un coneiximent únic que reflectix l'amor de Jesús pels seus deixebles, com el coneiximent ple d'amor que té Déu de cada u de nosaltres, que ens sondeja i ens coneix.


Jornada d'Infància Missionera



La Jornada de la Infància Missionera, organitzat per Obres Missionals Pontifícies (OMP), se celebra enguany el diumenge 14 de gener amb el lema "Compartisc el que soc". Esta Jornada està dirigida als xiquets de tot el món per a que es formen en la missió i que la seua generositat servisca per a ajudar els missioners en el seu treball amb la infància.

Amb esta Obra Pontifícia, el Papa implica els xiquets del món per a ajudar altres infants com ells en les missions. I compta també amb adults compromesos que ajuden en esta formació durant tot l'any.

Amb les aportacions recollides per Infància Missionera, se sosté el treball que es realitza amb els xiquets en els 1.122 territoris de missió que té l'Església. Amb estos diners donem suport a més de 2.500 projectes d'educació, salut, protecció de la vida i evangelització. A l'any els missioners ajuden a més de 4 milions de xiquets en 120 països.

Espanya, en el primer lloc del rànquing

En 2023 Espanya ha ocupat el primer lloc en el rànquing de països que més aporten a Infància Missionera (amb els diners recaptats en 2022). La col·lecta enviada des d'Espanya en 2023 va aconseguir els 2.325.225,17 euros i van ser 44 els països beneficiats.

L'Obra de la Infància Missionera és una jornada global, que se celebra en tots els continents, però no consistix en el fet que els països més desenvolupats ajuden als menys desenvolupats. Els projectes es financen amb els diners recaptats en tot el món. Cada país aporta, en major o menor mesura, al Fons Universal de Solidaritat. Això és un reflex de la universalitat de l'Església.

* * * * *

Sant Joan de Ribera
Sant Joan de Ribera, arquebisbe de València
El Col·legi del Patriarca celebra la festa del seu fundador

    Fill del duc d’Alcalá, nasqué a Sevilla (1532). Després de doctorar-se a Salamanca s’ordena de prevere (1557), i porta una vida de pregària i austeritat. Nomenat bisbe de Badajoz quan encara no tenia trenta anys, envià missioners per tots els pobles de la diòcesi. Ja als trenta-sis anys fou nomenat arquebisbe de València (1569), on desplegà una gran activitat pastoral: promogué la formació dels preveres, potencià la devoció a l’Eucaristia, visità la diòcesi múltiples vegades i no deixà de ser auster.

    És el fundador del famós col·legi del Corpus Christi a València. Els darrers anys de la seua vida fou també virrei de València i, davant del problema dels falsos conversos, propugnà l’expulsió dels moriscos. El Greco pintà el seu rostre en la figura de Sant Agustí en el quadre de l'“Entierro del Señor de Orgaz”. Morí l’any 1611 i fou canonitzat el 12 de juny de 1960.

Aniversari de la mort de Lewis Carroll (1898)

Aniversari de la mort del bisbe valencià Antoni Vilaplana i Molina (2010)



MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de gener

1. Commemoració de sant Potit, màrtir, que, després de patir turments a la ciutat de Sàrdica, a l'antiga província romana de Dàcia, hui Bulgària, va aconseguir finalment el martiri en ser executat per l'espasa. (s. inc.)

2. A Antioquia de Síria, a l'actual Turquia, sant Gliceri, diaca i màrtir. (s. inc.)

3. A la ciutat de Nola, a la regió italiana de Campània, sant Fèlix, prevere, el qual, segons conta sant Paulí, mentres creixia la persecució va ser empresonat i sotmés a cruels turments. Restablida la pau, va poder reintegrar-se als seus i va viure en la pobresa, fins a una venerable ancianitat, com a invicte confessor de la fe. (s. III/IV)

4. Commemoració dels sants monjos que a Raití i a la muntanya del Sinaí, llocs de l'actual Egipte, van ser martiritzats per la seua fe en Crist. (c. s. IV)

5. A la regió dels Ibers, hui Geòrgia, a l'altre costat de la mar Negra, santa Ninó [o Nina], qui, sent cristiana, va ser portada a aquell país, on per la seua vida santa va suscitar la reverència i admiració de tots, fins al punt d'abraçar la fe cristiana la mateixa reina, el fill de la qual va ser curat amb les seues oracions, i també el rei i tot el poble. (s. IV)

6. Al comtat de Gavaldà, actual França, sant Fermí, bisbe. (s. V)

7. A Clarmont, a Aquitània, també a la França actual, sant Eufrasi, bisbe, l'hospitalitat del qual alaba sant Gregori de Tours. (515/516)

8. A Milà, a la regió italiana de Ligúria, sepultura de sant Daci, bisbe, que en la controvèrsia dels Tres Capítols va defensar els criteris del papa Vigili, a qui va acompanyar a Constantinoble, on va morir. (552)

9. A la ciutat d'Écija, a la província romana de Bètica, actualment a Andalusia, sant Fulgenci, bisbe, germà dels sants Leandre, Isidor i Florentina. El seu germà Isidor li va dedicar el seu tractat Dels oficis eclesiàstics. (c. 632)

10. En Tagliacozzo, a la regió italiana dels Abruços, beat Odó [o Ot] de Novara, prevere de l'Orde dels Cartoixans. (c. 1200)

11. A la ciutat d'Udine, a la regió hui italiana de Venècia, beat Odoric Mattiuzzi de Pordenone, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va viatjar per les regions dels tàrtars, dels indis i dels xinesos fins a la principal ciutat de la Xina anomenada Kambalik. En totes eixes regions va convertir a molts a la fe de Crist amb la predicació de l'Evangeli. (1331)

12. Al bosc d'Aralvaimozhi, a l'Índia, Sant Llàtzer (Devasahayam) Pillai, laic, pare de família i màrtir, per haver-se convertit al cristinisme (1752)

13. A Batàvia, lloc de Surinam, beat Pere Donders, prevere de la Congregació del Santíssim Redemptor, que es va entregar amb caritat desbordant a atendre tant els cossos com a les ànimes dels leprosos. (1887)

14. Beata Alfonsa Clerici (1860- Vercelli, Itàlia 1930). Verge, religiosa de la Congregació de les Germanes de la Preciosíssima Sang de Monza, que va desenvolupar el seu apostolat com a mestra de jóvens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars