10 d'abril de 2023: Dilluns de Pasqua

HUITAVA DE PASQUA

DILLUNS DINS DE LA HUITAVA DE PASQUA


Lectures de la missa:

Lectura primera Fets 2,14.22b-33

Este Jesús, Déu l'ha ressuscitat. Tots nosaltres en som testimonis

Lectura dels Fets dels Apòstols

El dia de Pentecosta, Pere es posà dret amb els Onze, alçà la veu i digué a la gent:
«Jueus i tots els qui viviu a Jerusalem: escolteu es meues paraules i sapiau bé què ha passat: Jesús de Natzaret era un home que Déu acredità davant de vosaltres, obrant entre vosaltres, per mà d'ell, miracles, prodigis i signes. Bé que ho sabeu tots.
Ara bé: d'acord amb la decisió que Déu havia pres i que ja coneixia, Jesús de Natzaret va ser entregat, i vosaltres el matàreu fent-lo clavar en la creu per uns impius. Però Déu l'ha ressuscitat i l'ha deslliurat dels dolors de la mort, que de cap manera no podia retindre'l captiu. Perquè David, referint-se a ell, deia: 
 
"Sempre tinc present el Senyor;
amb ell a la dreta, no cauré mai.
El meu cor s'alegra, la meua ànima exulta,
també el meu cos reposa confiat:
no m'abandonareu entre els morts,
ni deixareu que el vostre amic caiga en la fossa.
M'ensenyareu el camí que du a la vida:
en la vostra presència, alegria plena ". 
 
Germans, vos he de parlar clar. El patriarca David va morir i va ser enterrat en un sepulcre que hui encara podem vore. Però ell, que era profeta i coneixia el jurament de Déu de fer pujar al seu tron u dels seus descendents, havia contemplat en visió profètica la resurrecció de Crist, i en parlava quan deia que "Déu no l'havia abandonat enmig dels morts ni havia deixat que el seu amic caiguera en la fossa".
Este Jesús, per tant, Déu l'ha ressuscitat. Tots nosaltres en som testimonis. I ara que la dreta de Déu l'ha enaltit, ha rebut del Pare l'Esperit Sant com estava promés, i l'ha donat amb profusió. Açò és el que esteu veent i sentint».

Salm responsorial 15,1-2 i 5.7-8.9-10.11 (R.: 1)

Guardeu-me, Déu meu, en vós trobe refugi.
Jo dic al Senyor: «Vós sou el meu Déu,
no hi ha felicitat en mi sense vós».
Senyor, heretat meua i calze meu,
vós m'heu triat la possessió.

R. Guardeu-me, Déu meu, en vós trobe refugi.

O bé:
Al·leluia.

Beneït siga el Senyor, que m'aconsella.
També de nit instruïx el meu cor.
Sempre tinc present el Senyor;
amb ell a la dreta, no cauré mai. R.

El meu cor s'alegra, la meua ànima exulta,
també el meu cos reposa confiat:
no m'abandonareu entre els morts,
ni deixareu que el vostre amic caiga en la fossa. R.

M'ensenyareu el camí que duu a la vida:
en la vostra presència, alegria plena;
al vostre costat, delícies per sempre. R.

Al·leluia Salm 117,24

Hui és el dia en què venç el Senyor:
alegrem-nos i celebrem-lo.

Evangeli Mt 28,8-15

Aneu a dir als meus germans que vagen a Galilea i que allí em voran

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, les dones, amb por, però amb una gran alegria, se n'anaren corrents del sepulcre per a anunciar-ho als deixebles. Jesús els va eixir al pas i les saludà dient-los: «Déu vos guarde». Elles se li acostaren, se li abraçaren als peus i l'adoraren. Jesús els digué: «No tingueu por. Aneu a dir als meus germans que vagen a Galilea i que allí em voran».
Mentres elles se n'anaven, alguns de la guàrdia havien arribat a la ciutat i contaren als grans sacerdots tot el que havia passat. Estos es reuniren amb el consell de notables i acordaren donar una bona suma de diners als soldats, i els digueren: «Feu córrer que, de nit, mentres dormíeu, vingueren els seus partidaris i robaren el cos. Si el governador arribara a saber-ho, ja ens encarregarem de convéncer-lo que vos deixe tranquils». Els soldats es quedaren els diners i feren segons se'ls havia indicat. I entre els jueus encara corre esta versió dels fets.

* * * * *

Meditació pasqual

Papa Francesc: Regina Coeli, Dilluns de l'Àngel, 22 d'abril de 2019

En Ell, nosaltres també hem ressuscitat, passant de la mort a la vida, de l'esclavitud del pecat a la llibertat de l'amor. Deixem-nos alcançar, doncs, pel missatge consolador de la Pasqua i embolcallar per la seua llum gloriosa, que dissipa les tenebres de la por i de la tristesa. Jesús ressuscitat camina al nostre costat. Ell es manifesta als que l’invoquen i l’estimen. En primer lloc, en l'oració. Però també en les alegries senzilles viscudes amb fe i gratitud. També podem sentir-lo present compartint moments de cordialitat, d'acolliment, d'amistat, de contemplació de la naturalesa. ¡Que este dia de festa en el qual s'acostuma a gaudir d'una mica d'oci i de gratuïtat, ens ajude a experimentar la presència de Jesús!

* * * * *

Aniversari de la defunció de l'escriptor anglés Evelyn Waugh (Combe Florey, Somerset, Anglaterra, 1966)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 10 d'abril

1. A l'Àfrica Proconsular, actual Tunísia, sants Terenci, Africà, Màxim, Pompeu, Alexandre, Teodor i quaranta companys més, tots màrtirs, que en temps de l'emperador Deci van morir per la fe cristiana. (c. 250)

2. A Alexandria, d'Egipte, sant Apol·loni, prevere i màrtir. (s. inc.)

3. A Auxerre, lloc de Nèustria, hui França, sant Pal·ladi, bisbe, que primer va ser abat del monestir de Sant Germà, i després, rebut l'episcopat, va participar en molts concilis i es va esforçar en la restauració de la disciplina eclesiàstica. (658)

4. A Gavelo, al territori de Venècia, a l'actual Itàlia, sant Beda el Jove, monjo, que, després d'estar servint durant quaranta-cinc anys a l'emperador, va triar servir al Senyor en el monestir la resta de la seua vida. (c. 883)

5. A Gant, ciutat de Flandes, actualment a Bèlgica, sant Macari, pelegrí, que va ser rebut entre els monjos de Sant Bavó, i a l'any següent va morir consumit per la pesta. (1012)

6. A Chartres, a França, sant Fulbert, bisbe, la doctrina del qual va nodrir a molts, i amb munificència i enginy va començar l'edificació de l'església catedral i va promoure la devoció a la Mare de Déu, Reina de Misericòrdia. (1029)

Sant Fulbert de Chartres

7. A Tunísia, al nord d'Àfrica, beat Antoni Neyrot, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, que, capturat pels pirates i conduït a l'Àfrica, allí va apostatar de la fe, però amb l'ajuda de la gràcia divina, el dia de Dijous Sant en la Cena del Senyor va reprendre públicament l'hàbit religiós, i a causa d'esta decisió va ser apedregat fins a morir. (1460)

8. A Piacenza, a la regió d'Emília-Romanya, a Itàlia, beat Marc Fantuzzi de Bolonya, prevere de l'Orde de Germans Menors, preclar per la prudència i la predicació. (1479)

9. A Valladolid, ciutat d'Espanya, sant Miquel dels Sants, prevere de l'Orde de la Santíssima Trinitat, que es va entregar per complet a obres de caritat i a la predicació de la paraula de Déu. (1625)

10. A Verona, al territori de Venècia, a Itàlia, santa Magdalena de Canossa, verge, que espontàniament va renunciar a totes les riqueses del seu patrimoni per a seguir a Crist, i va fundar un institut doble, el de Filles i de Fills de la Caritat, per a fomentar la instrucció cristiana dels xiquets. (1855)

11. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a la ciutat de Munic, a Alemanya, beat Bonifaci Zukowski, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, que en temps de guerra, infringit per les tortures, a causa de la fe va acabar el seu martiri en la presó. (1942)

12. Beat Pere Maria Ramírez Ramos (1899- Armero, Colòmbia 1948). Sacerdot diocesà; assassinat per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars