PASQUA
Resurrecció del Senyor (Vicent Macip) Museu de la Seu de València |
El temps pasqual comença amb la Vigília Pasqual i acaba el diumenge de Pentecosta. Són cinquanta dies que cal celebrar amb alegria.
- Enric Benavent, arquebisbe de València: Viure des de la Pasqua del Senyor (2023)
- La paraula del dia: Pasqua (AVL).
- Lectures bíbliques per al tríduum pasqual.
- Manual per a viure la Setmana Santa des de casa (Arquebisbat de València, 2020)
Vigília Pasqual
Esta celebració commemora la Nit Santa en què el Senyor va ressuscitar i és figura de la Pasqua autèntica de Crist, de la nit de l’alliberament verdader, en què «rompudes les cadenes de la mort, Crist puja victoriós de l’abisme» (Pregó pasqual).
La primera part de la Vigília és un solemne lucernari en el qual es beneïx el signe de hui, el ciri pasqual. La llum de Crist, que ressuscita gloriós, dissiparà les tenebres del nostre esperit.
La litúrgia de la Paraula ens presentarà les fites més importants de la Història de la Salvació, fins que en l'Al·leluia solemne pregonem l'alegria i la certesa de la resurrecció de Crist.
- Confraria del Sant Sepulcre de Corbera: Comentari i reflexió.
La tercera part de la celebració de hui es dedica a actualitzar el nostre baptisme, per al qual ens hem preparat en la Quaresma. Renovarem la nostra adhesió a Crist per la fe, expressada en les promeses baptismals. La benedicció de l'aigua de la pila baptismal i l'aspersió amb ella ens recorden la nostra mort a l'home vell pel baptisme i el nostre naiximent a la nova vida en el Senyor Ressuscitat. La litúrgia eucarística ens retorna en el sagrament la presència gojosa del Senyor Jesucrist, la nostra Víctima Pasqual.
- Φῶς ἱλαρόν - Llum Joiosa (Litúrgia bizantina)
- Joan Roís de Corella: Pregària de la resurrecció.
- Martín Gelabert: La resurrecció de Crist (2017)
- Casimir López, bisbe de Sogorb-Castelló: La Vigília Pasqual (2018)
Segons una antiquíssima tradició, esta és una nit de vetla en honor del Senyor, i la Vigília que hi té lloc, commemorant la Nit Santa en què el Senyor va ressuscitar, ha de considerar-se com «la mare de totes les Santes Vigílies» (sant Agustí).
Durant la Vigília, l'Església espera la Resurrecció del Senyor i la celebra amb els sagraments de la iniciació cristiana (CO, 332). Els fidels, tal com ho recomana l'Evangeli (Lc 12, 35-48), han d'assemblar-se als criats que amb els llums encesos a les mans esperen el retorn del seu Senyor, a fi que, quan arribe, els trobe en vetla i els convide a compartir la seua taula.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada