Vigília Pasqual

PASQUA

Resurrecció del Senyor 
(Vicent Macip)
Museu de la Seu de
València


El temps pasqual comença amb la Vigília Pasqual i acaba el diumenge de Pentecosta. Són cinquanta dies que cal celebrar amb alegria.


Vigília Pasqual


Esta celebració commemora la Nit Santa en què el Senyor va ressuscitar i és figura de la Pasqua autèntica de Crist, de la nit de l’alliberament verdader, en què «rompudes les cadenes de la mort, Crist puja victoriós de l’abisme» (Pregó pasqual).

La primera part de la Vigília és un solemne lucernari en el qual es beneïx el signe de hui, el ciri pasqual. La llum de Crist, que ressuscita gloriós, dissiparà les tenebres del nostre esperit.

La litúrgia de la Paraula ens presentarà les fites més importants de la Història de la Salvació, fins que en l'Al·leluia solemne pregonem l'alegria i la certesa de la resurrecció de Crist.

La tercera part de la celebració de hui es dedica a actualitzar el nostre baptisme, per al qual ens hem preparat en la Quaresma. Renovarem la nostra adhesió a Crist per la fe, expressada en les promeses baptismals. La benedicció de l'aigua de la pila baptismal i l'aspersió amb ella ens recorden la nostra mort a l'home vell pel baptisme i el nostre naiximent a la nova vida en el Senyor Ressuscitat. La litúrgia eucarística ens retorna en el sagrament la presència gojosa del Senyor Jesucrist, la nostra Víctima Pasqual.

Segons una antiquíssima tradició, esta és una nit de vetla en honor del Senyor, i la Vigília que hi té lloc, commemorant la Nit Santa en què el Senyor va ressuscitar, ha de considerar-se com «la mare de totes les Santes Vigílies» (sant Agustí).
Durant la Vigília, l'Església espera la Resurrecció del Senyor i la celebra amb els sagraments de la iniciació cristiana (CO, 332). Els fidels, tal com ho recomana l'Evangeli (Lc 12, 35-48), han d'assemblar-se als criats que amb els llums encesos a les mans esperen el retorn del seu Senyor, a fi que, quan arribe, els trobe en vetla i els convide a compartir la seua taula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars