SETMANA SANTA
DILLUNS SANT
Lectures de la missa:
Lectura primera Is 42,1-7
No crida ni alça la veu, no es fa sentir pels carrersLectura del llibre d'IsaïesAçò diu el Senyor:«Ací teniu el meu servent, que jo sostinc,el meu elegit, que té tot el meu favor.He posat en ell el meu Esperit;porta el dret a les nacions.No crida ni alça la veu,no es fa sentir pels carrers;no trenca la canya que es bada,no apaga la flama que vacil·la;porta el dret amb veritat,sense dubtar ni flaquejar,fins que l'haurà implantat en la terra,i les illes esperen les seues decisions».Déu, el Senyor,que ha creat el cel i l'ha desplegat,que fixa la terra amb la seua vegetació,que dona el respir a la gent que l'habita,i l'esperit als qui la recorren,declara açò:«Jo, el Senyor, t'he cridat bondadosament,t'he pres per la mà, t'he formati et designe aliança del poble,llum de les nacions,per a tornar la vista als cegos,per a traure de la presó els captiusi, del calabós, els qui viuen en la foscor».
Salm responsorial 26,1.2.3.13-14 (R.: 1a)
El Senyor m'il·lumina i em salva:¿qui em pot fer por?El Senyor és el mur que em defén.¿Qui em pot espantar?R. El Senyor m'il·lumina i em salva.Quan m'assalten els malvatsper a devorar-me sencer,ells, enemics i rivals,entropessen i cauen. R.Si un exèrcit acampa contra mi,el meu cor no tremola;si em declaren la guerra,em quede tranquil. R.Segur que en la terra dels viusvoré la bondat del Senyor.¡Espera en el Senyor! ¡Sigues valent!¡Que el teu cor no flaquege!¡Espera en el Senyor! R.
Vers abans de l'evangeli
Salve, Rei nostre;només vós heu tingut pietat de nosaltres.
Evangeli Jo 12,1-11
Deixeu-la en pau; ella l'havia guardat per al dia que m'hauran d'amortallar᛭ Lectura de l'evangeli segons sant JoanSis dies abans de la Pasqua, Jesús va anar a Betània, on vivia Llàtzer, aquell que Jesús havia ressuscitat d'entre els morts. Allí li oferiren un sopar. Marta servia, i u dels qui compartien taula amb ell, era Llàtzer. Maria va prendre una lliura de perfum de nard autèntic, prou car, va ungir els peus de Jesús i li'ls va eixugar amb els cabells. Tota la casa es va omplir de l'aroma d'aquell perfum.U dels seus deixebles, Judes Iscariot, el qui l'havia d'entregar, va dir: «¿Per què no s'ha venut este perfum per tres-cents denaris i els han donat als pobres?» Açò ho va dir, no perquè li importaren els pobres, sinó perquè era un lladre; ell guardava la caixa i cisava els diners que hi posaven.Jesús li va dir: «Deixeu-la en pau. Ella l'havia guardat per al dia que m'hauran d'amortallar. De pobres, sempre en tindreu entre vosaltres, però a mi, no em tindreu sempre».
Un grup molt gran dels jueus saberen que Jesús estava allí, i hi acudiren, no només per ell, sinó també per a vore a Llàtzer, que Jesús havia ressuscitat d'entre els morts. Els grans sacerdots decidiren matar també a Llàtzer, perquè molts jueus, per causa d'ell, s'apartaven d'ells i creien en Jesús.
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis del 3 d'abril
1. A Roma, sant Sixt I, papa, que en temps de l'emperador Adrià va regir l'Església Romana, com a sisé pontífex després del benaurat Pere. (128)
2. A Tomis, a Escítia, a l'actual Romania, sants Crest i Pap, màrtirs. (c. s. IV)
3. A Tir, ciutat de Fenícia, hui el Líban, sant Ulpià, màrtir, que, sent encara adolescent, durant la persecució desencadenada sota l'emperador Maximí Daza va ser tancat en un odre amb una serp i un gos, i, submergit en la mar, va completar així el seu martiri. (306)
4. A Nàpols, a la regió de la Campània, actualment Itàlia, sant Joan, bisbe, que va morir en la nit santa de Pasqua mentre celebrava els sagrats misteris, i, acompanyat de multitud de fidels i neòfits, va ser inhumat el dia de la solemnitat de la Resurrecció del Senyor. (432)
5. Al monestir de Medikion, a Bitínia, hui Turquia, sant Nicetas, abat, que, en temps de l'emperador Lleó l'Armeni, per defensar el culte de les sagrades imatges, va patir presó i exili. (824)
6. A Constantinoble, ara Istanbul, capital de Turquia, sant Josep, prevere, per sobrenom "Himnògraf", el qual, sent monjo, en la persecució desencadenada pels iconoclastes va ser enviat a Roma per a demanar la protecció de la Seu Apostòlica. Posteriorment, després de molts patiments, va rebre la custòdia dels vasos sagrats de l'església de Santa Sofia. (886)
7. A Chichester, ciutat d'Anglaterra, sant Ricard, bisbe, que va ser desterrat pel rei Enric III, i restituït després a esta seu, es va mostrar sempre generós a ajudar als pobres. (1235)
8. A Polizzi, a l'illa de Sicília, a Itàlia, beat Gandulf de Binasco Sacchi, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va portar una vida solitària i austera, i va il·luminar aquella regió amb la predicació de la Paraula de Déu. (c. 1260)
9. A Penna, al Picé, actual regió de les Marques, també a Itàlia, beat Joan, prevere, un dels primers companys de sant Francesc, que va ser enviat a la Gàl·lia Narbonense, on va ensenyar la nova forma de vida evangèlica. (1275)
10. A Lancaster, a Anglaterra, beats Robert Middleton, de l'Ordre de la Companyia de Jesús, i Torstan Hunt, tots dos preveres i màrtirs. Este últim, en voler alliberar el primer quan era conduït presoner, també va ser capturat i, sota el regnat d'Isabel I, els dos van ser condemnats a mort per ser sacerdots, arribant a través dels turments patits a la dreta de Crist. (1601)
11. A Udine, a la regió de Venècia, actualment a Itàlia, sant Lluís Scrosoppi, prevere de la Congregació de l'Oratori de sant Felip Neri, que va fundar la Congregació de Germanes de la Divina Providència, per a l'educació cristiana de la joventut femenina. (1884)
12. Beata Maria Teresa Casini (1864- Grottaferratta, Roma, Itàlia 1937). Fundadora de l'Institut de les Germanes Oblates del Cor de Jesús, que va oferir la seua vida per la santedat dels sacerdots.
13. Prop de Cracòvia, a Polònia, al camp de concentració d'Auschwitz, beat Pere Eduard Dankowski, prevere i màrtir, que en ser ocupada militarment Polònia, la seua pàtria, va ser detingut per la seua confessió cristiana i turmentat fins a consumar el martiri. (1942)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada