7 d'abril de 2023: Divendres Sant

TRÍDUUM PASQUAL

Divendres Sant de la Passió del Senyor


No hi ha missa. L’Església hui medita sobre la Passió del Senyor i adora la Creu, i així commemora el seu propi naiximent i la missió d’estendre a tota la humanitat els seus efectes fecunds. Hui es prega especialment per la salvació de tot el món.
Retaule dels Set Sagraments
(Museu de Belles Arts de València)

Dejuni i abstinència

En este dia, en què «ha sigut immolada la nostra Víctima Pasqual: Crist (1 Cor 5, 7), cosa que per llarg temps havia sigut promesa en misteriosa prefiguració s'ha complit amb plena eficàcia: l'anyell verdader substituïx l'ovella que l'anunciava, i amb l'únic sacrifici s'acaba la diversitat de les víctimes antigues» (cf. sant Lleó el Gran).
En efecte, «esta obra de la Redempció humana i de la perfecta glorificació de Déu, preparada abans per les meravelles que Déu va obrar en el poble de l'Antiga Aliança, Crist, el Senyor, la va realitzar principalment pel Misteri pasqual de la seua benaurada Passió, Resurrecció d'entre els morts i gloriosa Ascensió. Per este misteri, morint, va destruir la nostra mort, i ressuscitant, va restaurar la nostra vida. Perquè del costat de Crist adormit en la creu va nàixer el sagrament admirable de l'Església sencera» (SC, 5).
L'Església, meditant sobre la Passió del seu Senyor i Espòs i adorant la Creu, commemora el seu propi naiximent i la seua missió d'estendre a tota la humanitat els seus efectes fecunds, que hui celebra, donant gràcies per tan inefable do, i intercedix per la salvació de tot el món (CO, 312).

Divendres Sant de la Passió del Senyor: LECTURES (AVL).
    - Is 52, 13 — 53, 12. Per les nostres faltes ha mort malferit [Quart càntic del Servent del Senyor].

    - Sal 31 (30), 2 i 6.12-13.15-16.17 i 25 (R.: Lc 23, 46): Pare, en les vostres mans confie el meu esperit

    - Heb 4, 14-16; 5, 7-9. Aprengué què és obeir, i es convertí en font de salvació eterna per a tots els qui se li sotmeten

    - Jo 18, 1 — 19, 42. Passió de nostre Senyor Jesucrist.
Hui té lloc la celebració de la passió del Senyor. La primera lectura és una profecia d'Isaïes —quart càntic del Servent del Senyor— «per les nostres faltes ha mort malferit», que es complix en la passió de Crist: «un dels soldats li pegà una llançada al costat, i al instant en va eixir sang i aigua» (Ev). En la segona lectura, de la carta als Hebreus, se'ns recorda que Jesús va experimentar l'obediència, i es convertí en font de salvació eterna per a tots els qui se li sotmeten. No se celebra hui la missa; però, després d'haver adorat a Crist en la creu, en la sagrada comunió ens unirem de manera especial al sacrifici de Crist.


Dia Mundial de la Salut

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 7 d'abril

Memòria de sant Joan Baptista de la Salle, prevere, que a Reims, a la regió de Normandia, a França, es va dedicar amb afany a la instrucció humana i cristiana dels xiquets, especialment dels pobres. Va instituir la Congregació de Germans de les Escoles Cristianes, per la qual cosa va suportar moltes tribulacions, si bé va ser mereixedor de gratitud per part del poble de Déu. (1719)

Nasqué a Reims (regió francesa del Gran Est) d’una família de juristes (1651). Ordenat sacerdot (1678) molt prompte començà l’apostolat entre els xiquets de les classes socials més desprotegides: els cedia fins i tot la seua pròpia casa com a residència, i treballava per a la seua promoció.
Va obrir escoles en les quals va introduir innovacions pedagògiques importants, així com centres de formació per als educadors. Fundà l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (1686): «Tot el fruit que podeu produir envers aquells que vos són confiats només serà verdader i eficaç si Jesucrist hi dona la seua benedicció i vosaltres resteu en ell» (Instruccions als educadors).

2. Commemoració de sant Hegèsip, que va viure a Roma durant els pontificats d'Anicet i Eleuteri, i amb estil senzill va escriure una història dels fets eclesiàstics, des de la Passió del Senyor fins al seu temps. (c. 180)

3. A Alexandria d'Egipte, sant Pelusi, prevere i màrtir. (s. inc.)

4. A Pentàpolis, a Líbia, sants màrtirs Teodor, bisbe, Ireneu, diaca, Serapió i Ammonis, lectors. (s. IV)

5. A Pompeiòpolis, lloc de Cilícia, a l'actual Turquia, sant Caliopi, màrtir. (s. IV)

6. A Sinope, a la regió del Pont, també Turquia actualment dos-cents sants soldats màrtirs. (s. IV)

7. A Mitilene, a l'illa de Lesbos, a Grècia, sant Jordi, bisbe, que en temps de l'emperador Lleó l'Armeni va haver de patir molt per la defensa del culte de les sagrades imatges. (816)

8. Al monestir de Crespin, a la regió d'Hainaut, hui França, sant Aibert, prevere i monjo, que diàriament, després de la salmòdia, bé de genolls o prostrat recitava tot el saltiri i comunicava la divina misericòrdia als penitents que acudien a ell. (1140)

9. Al monestir premonstratenc de Steinfeld, a Alemanya, sant Germà Josep, prevere, que va brillar pel seu delicat amor envers la Mare de Déu, i va celebrar amb himnes i càntics la seua devoció cap al diví Cor de Jesús. (1241/1252)

10. A York, a Anglaterra, sant Enric Walpole, de l'Orde de la Companyia de Jesús, i beat Alexandre Rawlins, preveres i màrtirs, que sota la reina Isabel I van ser empresonats i cruelment maltractats per ser sacerdots, després de la qual cosa van aconseguir la corona eterna en ser finalment penjats i esquarterats. (1595)

11. A Worcester, també a Anglaterra, beats màrtirs Eduard Oldcorne, prevere, i Rodolf Ashley, tots dos religiosos de l'Orde de la Companyia de Jesús, que van exercir clandestinament el ministeri durant molts anys, però finalment, acusats de prendre part en un complot contra el rei Jaume I, van ser empresonats, torturats i després esquarterats vius. (1606)

12. A Cotxinxina, actual Vietnam, sant Pere Nguyen Van Luu, prevere i màrtir, que en temps de l'emperador Tu Duc va ser condemnat a mort i va pujar alegre al patíbul. (1861)

13. Al lloc de Dongerkou, a la Xina, beata Maria Assumpta Pallotta, verge de les Germanes Franciscanes Missioneres de Maria, que, dedicada a càrrecs humils, va treballar pel regne de Crist de manera senzilla i ignorada. (1905)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars