19 de setembre de 2023, dimarts XXIV

DIMARTS DE LA SETMANA XXIV DURANT L'ANY / I


Lectura primera 1Tm 3,1-13

Els preveres han de ser irreprensibles.
Que els diaques guarden el misteri de la fe amb una consciència neta

Lectura de la primera carta de sant Pau a Timoteu

Benvolgut, açò que et dic és ben cert: Si algú aspira a ser el prevere d'una comunitat, desitja una funció important. Ha de ser irreprensible, marit d'una sola muller, sobri, sensat, educat, acollidor, dotat per a ensenyar. Que no siga bevedor, ni violent, sinó de bon tracte. Que no siga amic de baralles ni dels diners. Que sàpia portar bé la pròpia casa i fer-se obeir i respectar pels fills, perquè si algú no sap portar la pròpia casa, ¿com podria cuidar d'una comunitat del poble de Déu? Que no siga convertit de fa poc, no fora cas que s'enorgullira i caiguera en la mateixa condemna del diable. També cal que tinga una bona reputació entre els no creients, per a no caure en el descrèdit ni en els llaços del diable.
Els diaques dedicats al servici de la comunitat també han de ser dignes i hòmens de paraula. Que no siguen amics del beure, ni àvids de guanys deshonestos. Que guarden el misteri de la fe amb una consciència neta. Abans de fer-los diaques, examina també la seua vida i, si no hi ha res a dir, que entren al servici de la comunitat.
Si són dones, han de ser també dignes, no murmuradores, sinó sòbries i de tota confiança.
Els diaques han de ser marits d'una sola muller. Que sàpien portar bé els fills i la pròpia casa. Els qui complixen bé el seu servici es fan respectar i poden parlar amb autoritat de la fe en Jesucrist.

Salm responsorial 100,1-2ab.2cd-3ab.5.6 (R.: 2b)

Celebraré la bondat i la justícia.
A vós, Senyor, dedique el meu cant.
Vullc entendre el camí perfecte,
¿quan vindreu al meu costat?

R. Caminaré amb cor innocent
     dins de ma casa

Caminaré amb cor innocent
dins de ma casa;
no posaré els meus ulls en cap fi innoble.
Deteste els qui cometen maldats:
no s'acostaran a mi. R.

Als qui en secret infamen els semblants,
els obligaré a callar;
ulls altius, cors arrogants,
no els aguantaré. R.

Pose els ulls en els qui són fidels,
ells viuran amb mi;
seguixen el cami perfecte,
els qui estan al meu servici. R.

Al·leluia Lc 7,16

Ha aparegut entre nosaltres un gran profeta,
Déu ha visitat el seu poble.

Evangeli Lc 7,11-17

T'ho mane: jove, alça't

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús se n'anà a un poblet anomenat Naïm. L'acompanyaven els deixebles i molta gent. Quan s'acostaven al portal del poble es trobà que duien a enterrar un mort, fill únic d'una mare viuda. Molta gent del poble acompanyava la mare.
Quan el Senyor la va vore, se'n va compadir i li va dir: «No plores». Després s'acostà al fèretre i el va tocar. Els qui el portaven es pararen, i ell va dir: «T'ho mane: jove, alça't». El mort es va incorporar i començà a parlar. I Jesús el va donar a sa mare.
Tots quedaren espantats i glorificaven a Déu. La gent deia: «Ha aparegut entre nosaltres un gran profeta». Deien també: «Déu ha visitat el seu poble». L'anomenada de Jesús s'escampà per tot el país dels jueus i per totes les regions veïnes.

* * * * *
Sant Gener

Mare de Déu de la Saleta, cotitular d'una parròquia a Aldaia, i també d'una ermita

Sant Genar, bisbe i màrtir (mem. ll.)

A Castell de Vilamalefa, festa


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 19 de setembre

Sant Gener [o Giner o Genar o Genari], bisbe de Benevent, màrtir per Crist a Puzzuoli, prop de la ciutat de Nàpols, a l'actual regió italiana de Campània, en temps de persecució contra la fe cristiana. (s. IV). Patró principal de Nàpols.

Sant Tròfim, màrtir. († Sinnada, lloc de Frígia, hui Turquia, s. inc.)

Sants màrtirs Peleu i Nil, bisbes a Egipte; Elies, prevere; i Patermuci [o Patermuç]. Tots ells, per la seua fe en Crist, van ser consumits pel foc juntament amb altres moltíssims clergues, durant la persecució en temps de l'emperador Dioclecià a Palestina. († 310)

Sant Eustoqui de Tours, bisbe, que, procedent del gremi senatorial, com a home sant i religiós va succeir sant Breç [o Briç o Brici] en la seu episcopal. († 461)

Sant Secuià [o Sequà], prevere i abat. († abadia de Saint-Seine, s. VI)

Sant Marià d'Evaux, eremita, que només s'alimentava de pomes agrestes i a vegades de mel, si la trobava. († Territori de Bourges, Aquitània, s. VI)

Sant Goeric o Abbó, bisbe, successor de sant Arnulf [o Arnau], a qui va traslladar amb veneració a esta ciutat. († Metz, c. 642). Venerat a l'abadia de Saint-Goëry d'Épinal.

Sant Teodor de Tars
 Sant Teodor de Tars, bisbe, abans monjo de Tars, que elevat a l'episcopat pel papa sant Vitalià i enviat a Anglaterra quasi septuagenari, va governar amb fortalesa d'ànim l'Església a ell encomanada. († Canterbury, Anglaterra, 690)

Santa Pomposa de Còrdova, verge i màrtir, la qual, durant la persecució pels sarraïns, sabedora del martiri de santa Columba, va eixir d'amagat del monestir cordovés de Peñamelera i va confessar intrèpida a Crist davant del jutge, per la qual cosa va ser immediatament decapitada davant les portes del palau i va aconseguir, així, la palma del martiri. († 853)
Sant Lantbert [o Lambert] de Freising, bisbe. († Frisinga, a la regió de Baviera, a Alemanya, 957)

Sant Ciríac [o Quirze], abat. († Buonvicino, prop de Cosenza, a Calàbria, Itàlia actual, 1030)

Sant Arnulf de Gap, bisbe, que va patir molt per a restaurar la vida de l'Església. († Gap, lloc de Provença, c. 1075)

Santa María de Cervelló, verge de l'Orde de la Mare de Déu de la Mercè, anomenada popularment "Maria del Socors" per l'ajuda prestada als seus devots. († Barcelona, 1290)


Sant Alonso [o Alfons] d'Orozco, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, que, encarregat de la predicació en el palau del rei, es va mostrar auster i humil. († Madrid, 1591)

Passió de sant Carles Hyon Song-mun, màrtir, que, quan era catequista, va fer llargues i difícils gestions per a facilitar l'arribada de missioners al seu país, i finalment, empresonat juntament amb altres cristians, mai va deixar d'exhortar els companys fins que, per Crist, va morir decapitat a Seül († 1846)

Santa Maria Guillema Emília de Rodat, verge, fundadora de la Congregació de la Sagrada Família, dedicades a l'educació de xiquetes i a ajuda per als necessitats. († Villefranche, a la regió de Rodez, França, 1852)

Beat Jacint Hoyuelos González, religiós de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i màrtir. († Ciempozuelos, 1936)

Beata valenciana Francesca Cualladó Baixauli, verge i màrtir. († Benifaió, 1936). Memòria a Massanassa.

Beates Maria de Jesús de la Iglesia i de Varo, Maria Dolors i la seua germana Consol Aguiar-Mella i Díaz, verges de l'Institut de Filles de Maria Religioses de l'Escola Pia, màrtirs pel seu testimoniatge de Crist. († Madrid, 1936)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars