13 de setembre de 2023, dimecres: Sant Joan Crisòstom

Lectures de la missa:

Lectura primera Col 3,1-11

Sant Joan Crisòstom
Vosaltres heu mort junt amb Crist:
per tant, feu morir les coses que vos lliguen a la terra

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Colosses

Germans, ja que heu ressuscitat amb Crist, busqueu les coses de dalt, on està Crist, assentat a la dreta de Déu. Poseu el cor en els béns de dalt, no en els de la terra. Vosaltres heu mort, i la vostra vida està amagada en Déu junt amb Crist. Quan es manifestarà Crist, que és la vostra vida, també vosaltres apareixereu amb ell plens de glòria.
Per tant, feu morir les coses que vos lliguen a la terra: fornicació, impuresa, passions, mals desitjos i l'amor als diners, que és una idolatria. Per tot açò Déu condemnarà aquells que no el volen escoltar. Vosaltres també havíeu viscut així, però ara, deixeu estar tot això: res d'enfadar-vos o d'indignar-vos, res de voler mal a ningú, d'insultar, de dir paraules deshonestes.
No us enganyeu els uns als altres, vosaltres que vos heu despullat de l'home vell i de les seues obres, i vos heu revestit de l'home nou, que es renova a imatge del seu Creador i avança cap al ple coneiximent. Ací ja no hi ha grec ni jueu, circumcís ni incircumcís, bàrbar ni escita, esclau ni lliure; només hi ha el Crist, que ho és tot i és en tots.

Salm responsorial 144,2-3.10-11.12-13ab (R.: 9a)

Vos beneiré dia a dia,
alabaré per sempre el vostre nom.
El Senyor és gran i digne de tota llaor.
La seua grandesa no té límits.

R. El Senyor és bo amb tots.

Que vos exalcen, Senyor, totes les criatures,
que vos celebren els vostres fidels;
que proclamen la glòria del vostre regnat
que parlen del vostre poder. R.

Que recorden a tot el món les vostres gestes,
la glòria i l'esplendor del vostre regnat.
El vostre regnat s'estén a tots els segles,
el vostre imperi, a totes les generacions. R.

Al·leluia Lc 6,23ab

Alegreu-vos i feu festa,
diu el Senyor,
perquè la vostra recompensa és gran en el cel.

Evangeli Lc 6,20-26

Feliços els pobres. Ai de vosaltres, els rics

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús va alçar els ulls i va dir mirant els seus deixebles:
«Feliços els pobres: és vostre el Regne de Déu.
Feliços els qui ara passeu fam: vindrà dia que sereu assaciats.
Feliços els qui ara ploreu: vindrà dia que riureu.
Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l'home, la gent vos odiarà, vos esquivarà, vos ofendrà i denigrarà el vostre nom: aquell dia alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel; igual feien els seus pares amb els profetes.
Però ai de vosaltres, els rics: ja heu rebut el vostre consol.
Ai de vosaltres, els qui ara aneu farts: vindrà dia que passareu fam.
Ai de vosaltres, els qui ara rieu: vindrà dia que patireu i plorareu.
Ai quan tota la gent parlarà bé de vosaltres; igual feien els seus pares amb els falsos profetes».

* * * * *

Sant Joan Crisòstom, bisbe i doctor de l'Església (mem. ob.)

    Memòria de sant Joan, bisbe de Constantinoble i doctor de l'Església, antioqué de nació, que, ordenat prevere, va arribar a ser anomenat "Crisòstom" per la seua gran eloqüència. Gran pastor i mestre de la fe en la seu constantinopolitana, en va ser desterrat per insídies dels seus enemics, i en tornar de l'exili per decret del papa sant Innocenci I, a conseqüència dels maltractaments rebuts dels seus guardians durant el camí de retorn, va entregar la seua ànima a Déu a Comana del Pont, a l'actual Turquia, el catorze de setembre. (407)

Sant Amat de Tortosa, sant llegendari

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 13 de setembre

Sant Julià d'Ancira, prevere, màrtir sota l'emperador Licini a Ankara, lloc de Galàcia, hui Turquia. (s. IV).

A Jerusalem, dedicació de les basíliques construïdes piadosament, per voluntat de l'emperador Constantí, sobre la muntanya del Calvari i el Sepulcre del Senyor. (355)

Sant Litori de Tours, bisbe, primer constructor d'una església dins dels murs de la ciutat, per viure-hi ja cristians. († 371)

Sant Emilià de Valence, venerat com a primer bisbe d'aquesta ciutat de la Gàl·lia Lugdunense. († d. 374)

Sant Marcel·lí de Cartago, màrtir. Va nàixer a Toledo. Quan era alt funcionari imperial, molt relacionat amb els sants Agustí i Jeroni, va ser acusat de ser partidari de l'usurpador Heraclió i, encara que era innocent, per defendre la fe catòlica els heretges donatistes el van assassinar a Cartago, a l'actual Tunísia. († 413)

Sant Maurili, bisbe d'Angers, a la Gàl·lia Lugdunense, nascut a Milà i deixeble de sant Martí de Tours, que el va ordenar de prevere, i li va posar al capdavant del poble de Colonna. Després, elevat a bisbe, va centrar la seua preocupació a bandejar les supersticions dels llauradors pagans. († 453)

Sant Amat de Remiremont, prevere i abat
, el qual, cèlebre per la seua austeritat, dejunis i amor a la soledat, va presidir sàviament el monestir d'Habend, que havia fundat juntament amb sant Romaric. († Sens, c. 629)

Sant Veneri, eremita. Mort a l'illa de Tino, al golf de La Spezia, a la regió de Ligúria, a Itàlia (s. VII).

Trànsit de sant Amat, bisbe de Sion a l'actual Suïssa, mort a Breuil-sud-la-Lys, a la Gàl·lia Ambianense, en el desterrament al qual el va condemnar el rei visigot Teodoric III. († c. 690)

Beata Maria de Jesús López de Rivas, verge, de l'Orde de Carmelites Descalces, que humil i sofrent, tant en l'ànima com en el cos, va viure unida als dolors de la Passió del Senyor. († Toledo 1640)

Beat Claudi Dumonet, prevere i màrtir, qui, en temps de la Revolució Francesa, sent professor, va ser lligat de peus i mans amb cadenes, i reclòs en una vella nau ancorada en la mar, al litoral enfront de Rochefort, a la costa nord de França, fins a morir malalt per inanició. († 1794)

Beat Aureli Maria (Benvingut) Villalón Acebrón, germà de les Escoles Cristianes i màrtir. († Almeria 1936)

Beats Josep Álvarez-Benavides y de la Torre i 114 companys, (1936/38). Sacerdots diocesans i laics, màrtirs d'Almeria durant la persecució religiosa en la guerra civil espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars