21 de setembre de 2023, dijous: Sant Mateu

Festa de Sant Mateu

Festa de sant Mateu, apòstol i evangelista, anomenat abans Leví, qui, en ser convidat per Jesús per a seguir-lo, va deixar el seu ofici de publicà o recaptador d'impostos i, triat entre els apòstols, va escriure un evangeli en què es proclama principalment que Jesucrist és fill de David, fill d'Abraham, amb el qual, d'esta manera, es dona plenitud a l'Antic Testament (elog. del Martirologi Romà).

Lectures de la missa:

Lectura primera Ef 4,1-7.11-13

És ell qui ha fet a uns el do de ser apòstols,
a altres el de ser evangelistes

Lectura de la carta de sant Pau als cristians d'Efes

Germans, jo, presoner per causa del Senyor, vos demane que visqueu d'una manera digna la vocació que heu rebut, amb tota humilitat i mansuetud, amb paciència, suportant-vos amb amor els uns als altres, procurant conservar la unitat de l'esperit amb el lligam de la pau.
Un sol cos i un sol Esperit, com és també una sola l'esperança que naix de la vocació que heu rebut.
Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme, un sol Déu i Pare de tots, que està per damunt de tots, actua a través de tots i està present en tots.
Però, cada u de nosaltres ha rebut la gràcia segons la mesura de la generositat de Crist.
És ell qui ha fet a uns el do de ser apòstols, a altres el de ser profetes, a altres el de ser evangelistes, pastors o mestres, i així ha preparat els qui formen el poble sant per a una obra de servici, per a edificar el cos de Crist, fins que tots junts arribem a la unitat en la fe i en el coneiximent del Fill de Déu, a l'home perfecte, l'home que arriba a la talla de la plenitud de Crist.

Salm responsorial 18,2-3.4-5 (R.: 5a)

El cel parla de la glòria de Déu,
el firmament pregona l'obra de les seues mans.
El dia li passa l'anunci al dia,
la nit li ho fa saber a la nit.

R. La seua crida s'escampa a tota la terra.

Silenciosament, sense paraules,
sense que ningú els senta la veu,
la seua crida s'escampa a tota la terra,
la seua paraula, fins als límits del món. R.

Al·leluia

Oh Déu, vos alabem,
Senyor, vos glorifiquem.
El cor gloriós dels apòstols
vos dona alabança.

Evangeli Mt 9,9-13

Seguix-me. Ell s'alçà i el va seguir

 Lectura de l'Evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús, quan passava, va vore un home que es deia Mateu, assentat en el lloc de recaptació d'impostos, i li va dir: «Seguix-me». Ell s'alçà i el va seguir.
Més tard, quan estava a taula en sa casa, altres publicans i pecadors es posaren també a taula amb Jesús i els seus deixebles. Els fariseus ho veren i preguntaren als deixebles: «¿Per què el vostre mestre menja amb els recaptadors d'impostos i els pecadors?».
Jesús ho va sentir i els va dir: «El metge, no el necessiten els qui estan bons; sinó els qui estan malalts. Aneu a aprendre què volen dir aquelles paraules: "El que jo vullc és amor i no sacrificis". No he vingut a cridar els justos, sinó els pecadors».

* * * * *

Sant Mateu, apòstol i evangelista, és titular de les esglésies parroquials d'Azuébar, Figueroles, Sant Mateu, la Xara (Dénia) i d'una de València.

A Figueroles, Puebla de Arenoso, Sant Mateu i la Xara, festa a Sant Mateu

Festa a Atzeneta d'Albaida

A Bellreguard, festa a Sant Miquel

Oració a sant Mateu

 

Columna de fe i llum del món clara,
Mateu gloriós, apòstol perfet,
de vida molt santa, segons que ho declara
la vera història, molt digna i preclara,
pels actes insignes que vós haveu fet!
O sant gloriós de digna memòria!
puix fos de Jesús deixeble tan fel
ací en est món i vall transitòria,
vullau-nos guardar, donant-nos victòria,
del gran Satanàs, molt fort i cruel,
per lo que, sobrant d’aquell la potència,
sentam de Jesús la sua clemència.
Amén.

(Font: Cançoner sagrat de vides de sants). 


Beats valencians Vicent Galbis i Gironés i Manuel Torró i Garcia, pares de família, màrtirs (memòria a Ontinyent)

Beat valencià Vicent Pastor i Garrido, trapenc, màrtir (memòria a València)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 21 de setembre

2. Sant Jonàs, profeta, fill d’Amitai (2Re 14,25), que dona nom a un llibre del’Antic Testament. La seua expulsió del ventre del cetaci és presentada en el mateix Evangeli com a signe de la Resurrecció del Senyor (Mt 12,40).

3. A Grècia, commemoració de sant Quadrat, deixeble dels apòstols, que, segons tradició, en la persecució desencadenada sota l'emperador Adrià, va congregar amb la seua fidelitat i laboriositat l'Església dispersa pel terror, escrivint un llibre —que va donar al mateix emperador— en defensa de la religió cristiana, digne de la doctrina apostòlica. (s. II)

4. A Roma, a la via Salària Antiga, sant Pàmfil, màrtir. (s. inc.)

5. També a Roma, en la vintena milla de la via Clàudia, al lloc de Baccanas, sant Alexandre, màrtir. (s. inc.)

6. A Gaza, a Palestina, sants Eusebi, Nestabi i Zenó, màrtirs i germans, que en temps de l'emperador Julià l'Apòstata van ser trossejats i morts pel populatxo gentil. Amb ells va patir el martiri sant Néstor, a conseqüència de les ferides rebudes. (362)

7. A At, lloc de Provença, a l'actual França, sant Càstor, bisbe, que, desitjant donar a conéixer als germans d'un nou monestir la vida dels monjos, va demanar a sant Joan Cassià que redactara les cèlebres Col·lacions sobre els ascetes d'Egipte. (c. 420)

8. A l'abadia de Llancarfan, a Càmbria meridional, a l'actual Regne Unit, sant Cadoc, abat, sota l'autoria del qual també van ser fundats molts monestirs a la regió de Cornualla, a Anglaterra, i a Bretanya Menor. (s. VI)

9. Al monestir d'Ettenheim, a la regió de Baden, a Germania, hui Alemanya, sant Landelí, monjo, oriünd d'Irlanda. (s. VII)

10. A Tronchiennes, a Flandes, regió d'Austràsia, actual Bèlgica, sant Gerulf, màrtir adolescent. (c. 750)

11. A Troyes, a la vora del Sena, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, santa Maura, verge, dedicada a obres de pietat i caritat. (c. 850)

12. A Pesaro, al Picé, actual regió de les Marques, a Itàlia, beat Marc de Mòdena Scalabrini, prevere de l'Orde de Predicadors, que va atraure molts errants al camí de la santedat. (1498)

13. A la ciutadella de Quáng-Tri, a Annam, actual Vietnam, passió dels sants Francesc Jaccard, prevere de la Societat de Missions Estrangeres de París, i Tomás Tramm Van Thiên, màrtirs, que van patir presó i assots per Crist, finalment penjats en temps de l'emperador Minh Mang. (1838)

14. En Sai-Nam-Hte, a Corea, passió dels sants màrtirs Llorenç Imbert, bisbe, Pere Maubant i Jaume Chastan, preveres de la Societat de Missions Estrangeres de París, els quals, per salvar la vida dels seus cristians, es van oferir als soldats de guàrdia fins a ser assassinats a espasa. (1839)

15. A Benissoda, a la província de València, beats màrtirs Vicent Galbis Gironés, pare de família, i Manuel Torró Garcia, que configurats a la passió de Crist, a qui van adorar, el van imitar amb el triomf del martiri. (1936)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars