15 de març de 2023, dimecres III de Quaresma

DIMECRES DE LA SETMANA III DE QUARESMA

La Quaresma: recordar la llei de Déu i observar-la

Lectura primera Dt 4,1.5-9

Guardeu els manaments i poseu-los en pràctica

Lectura del llibre del Deuteronomi

Moisès va dir al poble: 
«Ara, Israel, escolta els decrets i les prescripcions que hui vos ensenye, i compliu-los. Així viureu i entrareu a prendre possessió del país que el Senyor, el Déu dels vostres pares, vos dona. 
El Senyor, el vostre Déu, m'ha manat que vos ensenye estos decrets i estes prescripcions a fi que els compliu en el país on entrareu a prendre'n possessió. Guardeu-los i poseu-los en pràctica. Si ho feu així, tots els pobles vos tindran per savis i intel·ligents: quan sentiran parlar de tots estos decrets, diran: "Este és un poble savi i intel·ligent".
I realment, ¿quina gran nació té els seus déus tan prop d'ella, com el Senyor, el nostre Déu, està prop de nosaltres sempre que l'invoquem? I, ¿quina gran nació té uns decrets i unes prescripcions tan justes com esta Llei que jo vos he donat hui? 
Però tu, estigues atent i guarda't de no oblidar mai els fets que has vist amb els teus ulls. Que en tota ta vida no se'n vagen del teu cor, i fes-los conéixer als teus fills i als fills dels teus fills».

Salm responsorial 147,12-13.15-16.19-20 (R.: 12a)

Glorifica el Senyor, Jerusalem,
alaba el teu Déu, Sió,
que assegura les teues portes
i beneïx dins de tu els teus fills. 

R. Glorifica el Senyor, Jerusalem.

Envia órdens a la terra,
la seua paraula corre de pressa,
tira neu com flocs de llana,
escampa com cendra la rosada. R.

Anuncia la seua paraula als fills de Jacob,
als fills d'Israel, els seus decrets i decisions.
No ha obrat així amb cap altre poble,
no els ha fet saber les seues decisions. R.

Vers abans de l'evangeli Cf. Jo 6,63b.68b

Les vostres paraules, Senyor, són esperit i són vida,
vós teniu paraules de vida eterna.

Evangeli Mt 5,17-19

Aquell qui complixca estos manaments i els ensenye a complir serà tingut per gran 
 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu 
 
En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: 
«No vos penseu que he vingut a abolir els llibres de la Llei i dels Profetes. No he vingut a abolir, sinó a donar plenitud. 
Vos ho assegure: Mentres duren el cel i la terra, no passarà per alt ni una lletra, ni una coma dels llibres de la Llei. Tot es complirà. 
Per tant, aquell que deixe de complir u dels manaments més menuts, i ensenye als altres a fer igual, serà tingut pel més menut en el Regne del cel; però aquell que els complixca, i els ensenye a complir, serà tingut per gran en el Regne del cel».

* * * * *

El 15 de març de 1298 Jaume el Just funda el Monestir de Santa Maria de la Valldigna, amb dotze monjos i l'abat arribats de Santes Creus.



Aniversari del traspàs de l'escriptora valenciana Magdalena Garcia Bravo (1891)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 15 de març

1. A Pàrion, a l'Hel·lespont, hui Turquia, sant Menigne, d'ofici bataner, que segons la tradició, va patir sota l'emperador Deci. (c. 250)

2. A Roma, sant Zacaries, papa, que va governar l'Església de Déu amb gran esforç i prudència, perquè va frenar l'ímpetu dels llombards, va indicar el recte orde als francs, va proveir d'esglésies els germànics i va procurar l'entesa amb els grecs. (752)

3. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, santa Leocrícia, verge i màrtir, que, havent nascut de família musulmana, ocultament va abraçar la fe de Crist, i detinguda a casa juntament amb sant Eulogi, quatre dies després del seu martiri, va passar a la glòria eterna en ser decapitada. (859)

4. Prop de Burgos, a la regió de Castella, sant Sisebut, abat de Cardeña. (1086)

5. A York, a Anglaterra, beat Guillem Hart, prevere i màrtir, el qual, ordenat en el Col·legi Romà dels Anglesos, en temps de la reina Isabel I va ser penjat i esquarterat per haver persuadit a alguns a abraçar la fe catòlica. (1583)

 6. A París, a França, santa Lluïsa de Marillac, viuda, que amb l'exemple i la dedicació va formar l'Institut de Germanes de la Caritat, per a ajuda dels necessitats, i va completar així l'obra delineada per sant Vicent de Paül. (1660)

7. A Viena, a Àustria, sant Climent Maria Hofbauer, prevere de la Congregació del Santíssim Redemptor, que va treballar admirablement per la propagació de la fe i la reforma de la disciplina eclesiàstica. Preclar tant pel seu enginy com per les seues virtuts, va impulsar a entrar a l'Església a no pocs hòmens prestigiosos en les ciències i en les arts. (1820)

8. A Przemyśl, a Polònia, beat Joan Adalbert Balicki, prevere, que es va dedicar amb fervor a l'exercici del seu ministeri en favor del poble de Déu, i va demostrar una especial disposició per a predicar l'Evangeli i assistir a les jóvens esgarriades. (1948)

9. A la localitat de Viedma, a la República Argentina, beat Artèmides Zatti, religiós de la Societat de Sant Francesc de Sales, que es va distingir pel seu zel missioner. Establit a la Patagònia, va passar tota la seua vida en un hospital d'eixa regió, ajudant amb fortalesa d'ànim, paciència i humilitat els necessitats. (1951)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

30 d'agost de 2024, divendres: Joan de Perusa i Pere de Sassoferrato

DIVENDRES DE LA SETMANA XXI / II Lectura primera 1C 1,17-25 Proclamem un Messies crucificat, que és un escàndol per a la humanitat. Però aqu...

entrades populars