26 de març de 2023, diumenge V de Quaresma

Diumenge V de Quaresma
(abans Diumenge I de Passió )

Lectures de la missa (AVL):

- Lectura primera Ez 37,12-14: Vos infondré el meu esperit i recobrareu la vida

- Salm responsorial 129,1-2.3-4.5-6.7-8 (R.: 7): Són del Senyor l'amor fidel i la redempció generosa.

- Lectura segona Rm 8,8-11: L'Esperit d'aquell que va ressuscitar Jesús d'entre els morts, habita en vosaltres

- Vers abans de l'evangeli Jo 11,25a-26

Jo soc la resurrecció i la vida, diu el Senyor;
els qui creuen en mi, no moriran mai.

- Evangeli Jo 11,1-45: Jo soc la resurrecció i la vida

Pròxims ja els dies de la Passió del Senyor, l'oració col·lecta d'este diumenge ens recorda que va ser l'amor el que va moure el Fill a entregar-se a la mort per la salvació del món. Però vencerà la mort ressuscitant perquè nosaltres participem en la seua resurrecció: «Vos infondré el meu esperit i recobrareu la vida» (1 lect). Es tracta del mateix Esperit Sant que va ressuscitar a Jesús d'entre els morts i que, si habita en nosaltres per la gràcia, també vivificarà els nostres cossos (2 lect). En l'evangeli Crist se'ns revela com la resurrecció i la vida: «els qui creuen en mi, no moriran mai».

* * * * *

Aniversari de la publicació de l'encíclica Populorum progressio, de sant Pau VI (1967)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 26 de març

1. A Roma, a la via Labicana, sant Càstul, màrtir. (s. inc.)

2. A Anatòlia, actual Turquia, sants Manuel, Sabí, Codrat i Teodosi, màrtirs. (s. inc.)

3. A la regió de Sírmium, a Pannònia, hui Croàcia, sants màrtirs Montà, prevere, i Màxima, la seua esposa, que per confessar tots dos la seua fe en Crist Senyor, van ser precipitats a la mar per uns infidels. (c. 304)

4. Commemoració de la passió de sant Eutiqui, subdiaca alexandrí, que en temps de l'emperador Constanci, i sota el bisbe arrià Jordi, va morir per la fe catòlica. (356)

5. A Sebaste, a l'antiga Armènia, actualment Turquia, sant Pere, bisbe, qui, germà menor de sant Basili el Gran, va ser un eximi defensor de la fe ortodoxa davant dels arrians. (c. 391)

6. A Montier-en-Der, a l'actual regió de Champagne, a l'actual França, sant Bercari, primer abat d'Hautvillers i després de Der, que, violentament apunyalat el dia de Dijous Sant per un monjo al qual havia représ, va passar al cel el dia de la Resurrecció. (685)

7. A Montalbano, a la regió ara italiana de Toscana, sants Baronci i Desideri, ermitans. (s. VII)

8. Al monestir de Werden, a Saxònia, hui Alemanya, trànsit de sant Liudger, bisbe, que va ser deixeble d'Alcuí. Va predicar l'Evangeli a Frísia, Dinamarca i Saxònia, va establir la seu de Münster i va fundar diversos monestirs, que es van convertir en centres per a la propagació de la fe. (809)

9. A Catània, ciutat de Sicília, a Itàlia, beata Magdalena Caterina Morano, verge de l'Institut de Filles de Maria Auxiliadora, que es va dedicar a impartir catequesi i va recórrer sense parar tota esta regió. (1908)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars