12 de març de 2023, diumenge III de Quaresma

DIUMENGE TERCER DE QUARESMA

Lectures de la missa (AVL):

- Lectura primera Ex 17,3-7: Dona'ns aigua per a beure

- Salm responsorial 94,1-2.6-7.8-9 (R.: 8)

¡Si sentíreu hui la veu de Déu!:
«No enduriu els vostres cors».

- Lectura segona Rm 5,1-2.5-8: Déu, donant-nos l'Esperit Sant, ha abocat en els nostres cors el seu amor

- Vers abans de l'evangeli Jo 4,42 i 15

Senyor, sé que vós sou de veres el Salvador del món;
doneu-me l'aigua viva per a que no tinga mai més set.

- Evangeli Jo 4,5-42: Una font brollarà sempre per a donar vida eterna 
 
En la primera lectura, el poble d'Israel en el desert demana aigua per a beure i Moisés la fa brollar d'una roca. S'anuncia així l'aigua que brollarà del costat de Crist obert per la llança del soldat: qui la bega, per la fe en Crist i pel baptisme «es convertirà en una font que brollarà sempre dins d'ell per a donar-li vida eterna» (Ev). Eixa aigua significa l'amor de Déu abocat en els nostres cors amb l'Esperit Sant que se'ns ha donat; amor que va portar a Crist a morir per nosaltres, pecadors (2 lect).

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 12 de març

1. A Tebessa, a Numídia, actual Algèria, sant Maximilià, màrtir, que, sent fill del veterà Víctor i cridat també a l'exèrcit, va respondre al procònsol Dion que a un fidel cristià no li era lícit ser soldat i, després de refusar el jurament militar, va ser ajusticiat a espasa. (295)

2. A Nicomèdia, ciutat de Bitínia, hui a Turquia, commemoració dels sants màrtirs Migdó, prevere, Eugeni, Màxim, Domna, Mardoni, Esmaragde i Hilari, que van ser ofegats un darrere l'altre en dies successius, per a atemorir els altres. (303)

3. A la mateixa ciutat de Nicomèdia, passió de sant Pere, màrtir, que, sent ajudant de cambra de l'emperador Dioclecià, es va lamentar amb una certa llibertat dels suplicis dels màrtirs, per mandat del mateix august va ser detingut i penjat, sent torturat primer amb prolongats assots i després a foc en una graella. Doroteu i Gorgoni, servidors també de l'emperador, per haver protestat van ser sotmesos als mateixos suplicis i, finalment, estrangulats. (303)

4. A Roma, al cementeri de Poncià, sepultura de sant Innocenci I, papa, que va defensar sant Joan Crisòstom, va consolar sant Jeroni i va aprovar sant Agustí. (417)

Era natural d'Albano, al Laci, i pertanyia al clero de Roma, que el va elegir papa l'any 401. Va ser papa durant setze anys i va tindre clara consciència de la seua dignitat papal i del lloc que la seu romana ocupa en l'Església universal. Va escriure a nombrosos bisbes sobre assumptes eclesiàstics, va defensar el celibat sacerdotal i va donar suport a sant Joan Crisòstom quan este va ser obligat a exiliar-se. Quan els bisbes africans van condemnar el pelagianisme en els concilis de Cartago i Milet, el papa va confirmar-ne els acords. Va morir el 12 de març de l'any 417. [font]

5. A la ciutat de Saint-Pol-de-Léon, a la Bretanya Armòrica, hui França, sant Pau Aurelià, primer bisbe d'esta ciutat. (s. VI)

6. A Roma, a la basílica de Sant Pere, sepultura de sant Gregori I, papa, de sobrenom el Gran, la memòria del qual se celebra el dia 3 de setembre, aniversari de la seua ordenació. (604)

És patró de Navarrés.

7. A Sigriana, a Bitínia, actual Turquia, al monestir de Campogrande, sepultura de sant Teòfanes, per sobrenom "Cronista", que sent molt ric va preferir fer-se pobre monjo, i per defensar el culte de les sagrades imatges va ser empresonat per l'emperador Lleó l'Armeni durant dos anys i deportat després a Samotràcia, on, esgotat pels patiments, va entregar l'esperit. (817)

8. A Winchester, a Anglaterra, sant Elpegi [o Alfegi], bisbe i monjo, que va procurar amb gran obstinació la instauració de la vida cenobítica. (951)

9. A la ciutat de San Gimignano, a la regió italiana de Toscana, beata Fina, verge, que des d'edat primerenca va suportar amb invicta paciència, recolzada únicament en Déu, una prolongada i greu malaltia. (1253)

10. A Arezzo, també a Toscana, beata Justina Francucci Bezzoli, verge de l'Orde de Sant Benet i reclusa. (1319)

11. A Recanati, al Picé, actual regió italiana de les Marques, beat Jeroni Gherarducci, prevere, de l'Orde dels Ermitans de Sant Agustí, que va treballar per la pau i la concòrdia dels pobles. (c. 1369)

12. A la ciutat de Guiyang, de la província xinesa de Guangxi, sant Josep Zhang Dapeng, màrtir, el qual, rebuda la llum de la fe, a penes batejat va obrir sa casa a missioners i catequistes, i va ajudar pobres, malalts i xiquets fins que, condemnat a la crucifixió, va escampar llàgrimes d'alegria per haver sigut considerat digne de morir per Crist. (1815)

13. A Cracòvia, a Polònia, beata Àngela Salawa, verge del Tercer Orde Regular de Sant Francesc, que, triant entregar la seua vida en el servici domèstic, va viure humilment entre les criades, i en summa pobresa va descansar en el Senyor. (1922)

14. A la ciutat de Sanremo, a la regió de Ligúria, a Itàlia, sant Lluís Orione, prevere, que va instituir l'Obreta de la Divina Providència, per a bé dels jóvens i de tots els marginats. (1940)

15. Beats Rutili Grande García, sacerdot de la Companyia de Jesús, Manuel Solórzano i Nelson Rutili Lemus, laics, màrtirs (1977) per odi a la fe a El Salvador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars