29 de març de 2023, dimecres V de Quaresma

DIMECRES DE LA SETMANA V DE QUARESMA

Quaresma: la fidelitat allibera

Lectura primera Dn 3,14-20.91-92.95

Déu ha enviat el seu àngel per a alliberar els seus servents

Lectura de la profecia de Daniel

En aquells dies, el rei Nabucodonosor va dir: «¿És veritat, Sidrac, Misac i Abde-Nagó, que vosaltres no venereu els meus déus ni voleu adorar l'estàtua d'or que jo he fet alçar? Si esteu disposats a adorar-la, en el moment que sentireu tocar els corns, les flautes, les cítares, les lires, les arpes, les cornamuses i tots els altres instruments, prosterneu-vos i adoreu l'estàtua que jo he fet. I si no la voleu adorar, a l'instant vos faré tirar al forn. ¿I quin déu serà capaç de salvar-vos de les meues mans?» 
Sidrac, Misac i Abde-Nagó respongueren al rei Nabucodonosor: «No cal ni parlar-ne. Hi ha un Déu, aquell que nosaltres venerem, que ens pot alliberar del foc i de les teues mans. Però, encara que no ho fera, que sàpia la teua majestat que no venerarem els teus déus ni adorarem l'estàtua que has fet erigir».
Nabucodonosor es va posar furiós contra Sidrac, Misac i Abde-Nagó, i l'expressió de la seua cara es transmudà. Immediatament ordenà que encengueren el forn set vegades més fort que de costum i que els hòmens més forçuts del seu exèrcit lligaren Sidrac, Misac i Abde-Nagó i els tiraren al forn en flames. 
Una vegada tirats al foc, Nabucodonosor es va alçar de colp i va dir als seus consellers: «¿No havíem tirat al foc tres hòmens lligats?» Ells li respongueren: «És veritat». El rei va dir: «Jo veig quatre hòmens que es passegen lliurement al mig del forn, deslligats, i el quart té l'aspecte d'un àngel». 
I Nabucodonosor exclamà: «Siga beneït el Déu de Sidrac, Misac i Abde-Nagó, que ha enviat el seu àngel per a alliberar els seus servents que, confiant en ell, han desobeït les órdens del rei i s'han exposat a la mort per a no adorar ningun altre déu fora del seu».

Salm responsorial Dn 3,52.53.54.55.56

Sou beneït, Senyor, Déu dels nostres pares,
és beneït el vostre nom gloriós i sant.
R. Glòria i lloança per sempre.

Sou beneït en el temple de la vostra glòria.
R. Glòria i lloança per sempre.  
 
Sou beneït en el vostre soli reial.
R. Glòria i lloança per sempre. 
 
Sou beneït en la carrossa de querubins,
quan penetreu amb la mirada els oceans.
R. Glòria i lloança per sempre.

Sou beneït en el firmament del cel.
R. Glòria i lloança per sempre.

Vers abans de l'evangeli Cf. Lc 8,15

Feliços els qui amb cor bo i dòcil
guarden la paraula de Déu
i donen fruit amb perseverança.

Evangeli Jo 8,31-42

Si el Fill vos fa lliures, sereu lliures de deveres

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als jueus que havien cregut en ell: «Si vos manteniu ferms en la meua paraula, sereu realment deixebles meus, coneixereu la veritat i la veritat vos farà lliures». Ells li respongueren: «Som descendents d'Abraham; no hem sigut mai esclaus de ningú. ¿Com pots dir que serem lliures?» 
Jesús els va contestar: «En veritat vos dic que el qui peca es fa esclau del pecat i l'esclau no es queda sempre en la casa; el fill sí que s'hi queda sempre. Per això, si el Fill vos fa lliures, sereu lliures de deveres. Ja sé que sou descendents d'Abraham, però voleu matar-me, perquè la meua paraula no té cabuda en vosaltres. Jo vos parle d'allò que he vist estant amb mon Pare, mentres que vosaltres feu allò que sentiu dir al vostre pare».
Ells insistiren: «El nostre pare és Abraham». Els diu Jesús: «Si fóreu fills d'Abraham, faríeu les obres d'Abraham. Però ara resulta que em voleu matar, a mi, que vos he dit la veritat tal com l'he sentida de Déu. Abraham no va fer això. No, vosaltres feu les obres del vostre pare». Li responen: «Nosaltres no som fills bords. No tenim més pare que Déu». Jesús els diu: «Si Déu fora el vostre pare, m'estimaríeu a mi, perquè jo he eixit de Déu i vinc de Déu; no he vingut pel meu compte, sinó que ell m'ha enviat».

* * * * *

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 29 de març

1. A Nàpols, a l'actual regió italiana de Campània, commemoració de sant Eustasi, bisbe (s. III)

2. Memòria de sant Marc, bisbe d'Aretusa, a Síria, que durant la controvèrsia arriana no es va desviar gens ni mica de la fe ortodoxa, i sota l'emperador Julià l'Apòstata, va ser perseguit. Sant Gregori Naziancé el va saludar com a home insigne i ancià de vida santíssima. (364)

3. Commemoració dels sants Armogastes, Arquinim i Saturn, màrtirs, que en el regne vàndal d'Àfrica, a l'actual Tunísia, durant la persecució desencadenada sota el rei arrià Genseric, van patir greus suplicis i infàmies per confessar la verdadera fe. (c. 462)

Sant Bertomeu de Llombardia
4. Al Mont Carmel, a Palestina, actualment Israel, beat Bertold [o Bertomeu] de Llombardia, que, abandonant la milícia, va ser admés entre els germans que professaven vida religiosa en eixa muntanya, i més avant, elegit prior, va encomanar la piadosa comunitat a la Mare de Déu. (c. 1188)

5. A Peiteu [Poitiers], lloc d'Aquitània, hui França, sant Guillem Tempier, bisbe, que, prudent i ferm, va defensar contra els nobles l'Església a ell encomanada i va oferir en la seua persona un integèrrim exemple de vida. (1197)

6. A Wismar, a la regió de Holstein, a Alemanya, sant Ludolf, bisbe de Ratzeburg i màrtir, que per defensar la llibertat de l'Església va ser encadenat, per mandat del duc Albert, en una reduïda presó, on va quedar tan esgotat corporalment que, en ser alliberat de presó, va partir cap al Senyor. (1250)

7. A Salisbury, a Anglaterra, commemoració del beat Joan Hambley, prevere i màrtir, que en temps de la reina Isabel I, per ser sacerdot, en un dia no precisat d'este mes, pròxim a la Pasqua del Senyor, en el suplici del patíbul es va conformar a la passió de Crist. (1587)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars