22 de març de 2023, dimecres IV de Quaresma

Intenció de pregària del Papa en març:


DIMECRES DE LA SETMANA IV DE QUARESMA

La Quaresma: escoltar el Fill i creure en el Pare és arribar a la llum i a la vida

Lectura primera Is 49,8-15

Et destine a ser aliança del poble, a restaurar el país

Lectura del llibre d'Isaïes

Diu el Senyor:
«T'he escoltat en l'hora favorable,
t'he ajudat el dia de la salvació;
jo t'he creat i et destine
a ser aliança del poble,
a restaurar el país,
a repartir les heretats devastades,
a dir als captius: "Eixiu",
i als qui viuen en la foscor:
"Eixiu a la llum".
Pasturaran pels camins,
trobaran prats en totes les clarianes,
no passaran fam ni set,
no els farà mal el sol ni la calor,
perquè els guiarà el qui té compassió
i els durà a les fonts d'aigua viva.
Convertiré les muntanyes en camins,
anivellaré les meues sendes.
Mireu, uns venen de l'orient,
d'altres, del nord o del mar,
uns altres, de les fronteres del Nil».
Cel, exulta; celebra-ho, terra;
muntanyes, esclateu en crits de festa.
El Senyor consola el seu poble,
té compassió dels afligits.
Sió deia: «El Senyor m'ha abandonat,
el meu Déu s'ha oblidat de mi».
¿Pot una mare oblidar-se de la seua criatura,
i no apiadar-se del fill de les seues entranyes?
Però, encara que alguna l'oblidara,
jo no m'oblidaria mai de tu.

Salm responsorial 144,8-9.13cd-14.17-18 (R.: 8a)

El Senyor és compassiu i benigne,
lent per al castic, gran en l'amor.
El Senyor és bo amb tots,
estima entranyablement
totes les seues criatures. 

R. El Senyor és compassiu i benigne.

Totes les paraules del Senyor són fidels,
les seues obres són obres d'amor.
El Senyor sosté els qui van a caure,
redreça els qui han entropessat. R.

El Senyor és just en tots el seus camins,
i bondadós en totes les seues obres.
El Senyor està prop dels qui l'invoquen,
dels qui l'invoquen amb sinceritat. R.

Vers abans de l'evangeli Jo 11,25a.26

Jo soc la resurrecció i la vida,
diu el Senyor;
els qui creuen en mi no moriran mai més.

Evangeli Jo 5,17-30

Així com el Pare ressuscita els morts i els dona la vida,
també el Fill dona la vida als qui vol

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan 
 
En aquell temps, Jesús va dir als jueus: «El meu Pare no ha deixat mai de treballar, i jo també treballe». 
Per això els jueus, més que mai, volien matar-lo, perquè veien que, a més de trencar el repòs del dissabte, afirmava que Déu era son Pare i es feia igual a Déu. 
Jesús va prendre la paraula i els va dir: «Vos ho dic de veres: El Fill no pot fer res que no veja fer al Pare; allò que el Pare fa, ho fa igualment el Fill; perquè el Pare ama el Fill i li mostra tot el que fa. I li mostrarà obres més grans encara, i en quedareu meravellats. Perquè així com el Pare ressuscita els morts i els dona la vida, també el Fill dona la vida a qui ell vol. I el Pare no s'ha reservat el juí de ningú, sinó que ha confiat tot el juí al Fill, perquè vol que tots honren el Fill com honren el Pare. Qui no vol honrar el Fill, no vol honrar el Pare que l'ha enviat. 
Vos ho dic de veres: Els qui escolten la meua paraula i creuen en aquell que m'ha enviat, tenen la vida eterna; i s'estalvien el juí, perquè ja han passat de la mort a la vida. 
En veritat vos dic que s'acosta l'hora, més ben dit, ja ha arribat, que els morts sentiran la veu del Fill de Déu, i tots els qui l'hauran sentida viuran. Perquè el Pare, que és font de tota vida, ha fet que el Fill també ho siga. I també, com a Fill de l'home, li ha donat poder de jutjar. No vos estranyeu d'açò que vos dic: S'acosta l'hora que tots els qui estan en els sepulcres sentiran la veu del Fill de Déu i, si han fet el bé, n'eixiran per a ressuscitar i viure; però si han fet el mal, per a ressuscitar i ser jutjats.  
Jo no puc fer res pel meu compte; jutge escoltant el Pare, i les sentències que jo done són justes, perquè no vullc fer la meua voluntat, sinó la d'aquell que m'ha enviat». 

* * * * *


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 22 de març

1. Commemoració de sant Epafrodit, a qui l'apòstol sant Pau diu germà, cooperador i company en els combats. (s. I)

Epafrodit (“abellidor”) és un dels molts col·laboradors que va tindre l’apòstol Pau. Cristià de la ciutat de Filips, la seua comunitat el va enviar a portar uns “bons recursos per a les seues despeses”, a Pau, que es trobava empresonat (cf. Fl 4,16-18). En el viatge, Epafrodit cau malalt i està a punt de morir, però, una vegada restablit, Pau li encarrega de dur als filipencs la carta que tenim en el Nou Testament, i en la qual l’apòstol no estalvia alabances al seu amic, qualificant-lo com a “germà, company de faena i de lluita” (Fl 2,25-30). [font]

2. A Narbona, al sud de la Gàl·lia, hui França, a la via Domítia, fora de la ciutat, sepultura de sant Pau, bisbe i màrtir. (s. III)

3. A Galàcia, a l'actual Turquia, sants Calinic i Basilisa, màrtirs. (s. inc.)

4. A Ankara, també a Galàcia, sant Basili, prevere i màrtir, que durant tot el mandat de l'emperador Constanci es va oposar enèrgicament als arrians, i després, sota l'emperador Julià, per haver pregat públicament a Déu que cap cristià s'apartara de la fe, va ser capturat i conduït al prefecte de la província i, després de nombrosos turments, va consumar el seu martiri. (362)

5. Commemoració de santa Lea, viuda romana, les virtuts de la qual i la mort de la qual van rebre les lloances de sant Jeroni. (c. 383)

6. a Osimo, al Picé, actual regió de les Marques, a Itàlia, sant Benvingut Scotivoli, bisbe, que, elegit pel papa Urbà IV per a esta seu, va promoure la pau entre els ciutadans i, segons l'esperit dels Germans Menors, va voler morir sobre terra nua. (1282)

7. A Londres, a Anglaterra, sant Nicolau Owen, religiós de l'orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que durant molts anys va crear refugis per a acolliment de sacerdots, a causa de la qual cosa, sota el regnat de Jaume I, va ser empresonat i cruelment torturat en el poltre fins a exhalar l'esperit, confessant gloriosament a Crist Senyor. (1606)

8. A Angers, a França, beat Francesc Chartier, prevere i màrtir, que durant la Revolució Francesa va ser guillotinat per ser sacerdot. (1794)

9. Commemoració de sant Agustí Zhao Rong, prevere i màrtir, que a la província de Sichuan, a la Xina, en temps de persecució va ser tancat en una presó per la seua condició de cristià, i allí va trobar la mort en un dia no precisat de primavera. La seua memòria se celebra el dia 9 de juliol. (1815)

10. Al camp de concentració d'Stutthof, prop de Gdansk, a Polònia, beats Marià Górecki i Bronislau Komorowski, preveres i màrtirs, que van ser afusellats durant l'ocupació militar de la seua pàtria pels seguidors de doctrines hostils a la religió. (1940)

11. Beat Clement August Graf von Galen (Alemanya 1878-1946) Bisbe de Münster (Cardenal des de 1933).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars