2 de març de 2023, dijous I de Quaresma

Diumenge vinent és el Dia del Seminari a l'arxidiòcesi de València

Lectures de la missa:

La Quaresma: renovar la fe en la pregària

Lectura primera Est 4,17k.l-z

No tinc ningú que em defenga, fora de vós, Senyor

Lectura del llibre d'Ester 
 
En aquells dies, la reina Ester, en la seua angoixa mortal, va buscar refugi en el Senyor. Es deixà caure a terra, amb les seues criades, des del matí fins al vespre, i va dir: 
— «Déu d'Abraham, d'Isaac i de Jacob: sou beneït! 
Ajudeu-me, que estic sola; no tinc cap defensor, fora de vós, Senyor, i estic en perill. 
Senyor, jo he aprés en els llibres dels meus avantpassats que vós salveu per sempre tots els qui vos plauen. Ara, per tant, ajudeu-me, que estic sola, i només vos tinc a vós, Senyor, Déu meu. 
Auxilieu esta òrfena: poseu als meus llavis les paraules oportunes quan estaré davant del lleó; feu-me valenta en la seua presència, inclineu el seu cor contra el qui fa la guerra, que es decidixca a perdre'l amb tots els seus partidaris. 
I a nosaltres, Senyor, allibereu-nos de les mans dels enemics, canvieu el nostre dol en una gran festa, calmeu el nostre dolor i salveu-nos».

Salm responsorial 137,1-2a.2bc-3.7c-8 (R.: 3a)

Vos exalce amb tot el cor, Senyor,
vos cante en presència dels àngels.
Em prosterne davant del santuari.

R. Senyor, quan vos invocava,
m'heu escoltat.

Exalce el vostre nom,
perquè ameu i sou fidel.
Quan vos invocava, m'heu escoltat,
heu enfortit la meua ànima. R.

La vostra dreta em salva.
Que el Senyor continue afavorint-me.
El vostre amor perdura sempre.
Acabeu la vostra obra, Senyor. R.

Vers abans de l'evangeli Salm 50,12a.14a 
 
Déu meu, creeu en mi un cor ben net,
torneu-me el goig de la vostra salvació.

Evangeli Mt 7,7-12

El qui demana, obté

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: 
«Demaneu, i Déu vos donarà, busqueu, i trobareu, toqueu, i Déu vos obrirà, perquè el qui demana, obté, el qui busca, troba, a qui toca, li obrin. 
Si un fill vos demana pa, ¿qui de vosaltres li donarà una pedra? O bé, si vos demana un peix, ¿qui li donarà una serp? Penseu, per tant, que si vosaltres, que sou roïns, sabeu donar coses bones als vostres fills, molt més el vostre Pare del cel donarà coses bones als qui li les demanen. 
Feu als altres tot allò que voleu que ells vos facen. Açò és el que manen els llibres de la Llei i dels Profetes».

* * * * *

Aniversari de la mort de Joan Wesley, fundador del metodisme (Londres, 1791)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 2 de març

1. A Neocesarea, a la regió del Pont, hui Turquia, sant Troadi, màrtir durant la persecució sota l'emperador Deci, i el combat del qual ha testificat sant Gregori Taumaturg. (c. 250)

2. A Lichfield, a Anglaterra, sant Ceada, bisbe, que va exercir en moments difícils el seu càrrec episcopal a les províncies de Mèrcia, Lindisfarne i del centre d'Anglaterra, exercint este ministeri amb gran perfecció de vida, segons els exemples dels antics pares. (672)

3. A Agira, a l'illa de Sicília, a Itàlia, sant Lluc Casale de Nicòsia, monjo, cèlebre per la seua humilitat i altres virtuts. (s. IX)

4. A Praga, ciutat de Bohèmia, actualment Txèquia, santa Ainés, abadessa, filla del rei Ottokar, que després d'haver renunciat a núpcies reals i desitjosa de casar-se amb Jesucrist, va abraçar la Regla de santa Clara al monestir edificat per ella mateixa, on va voler observar la pobresa conforme a la Regla. (c. 1282)

Especialment el calendari franciscà celebra hui la memòria d’esta filla del rei Otokkar I de Bohèmia. Ainés havia nascut cap al 1202, i de ben joveneta estava destinada a un matrimoni de conveniència amb el fill de l’emperador Frederic II, fins que va descobrir l’esperit franciscà gràcies a Clara d’Assís, amb qui va mantenir correspondència.
Llavors, amb els seus recursos, va obrir a Praga, amb altres companyes un hospital per als pobres i un convent de clarisses, on va entrar l’any 1234 i del qual va acabar sent abadessa. Te­nia personalment cura dels pobres i els malalts, i alhora dedicava hores a la pregària i el silenci. En estos moments de recolliment, Ainés va experimentar diversos fenòmens místics. Va morir el dia 2 de març de 1282. Canonitzada per Joan Pau II en 1989. [font]

5. A Bruges, població de Flandes, hui Bèlgica, beat Carles el Bo, màrtir, que sent príncep de Dinamarca i després comte de Flandes, es va mostrar paladí de la justícia i defensor dels pobres, fins que va ser assassinat per uns soldats als quals insistia a una pau que ells rebutjaven. (1127)

6. A Sevilla, a Espanya, santa Àngela de la Creu Guerrero González, verge, fundadora de l'Institut de les Germanes de la Companyia de la Creu, que no es va reservar dret cap per a si, sinó que ho va deixar tot per als pobres, als qui acostumava a dir els seus "senyors", i els servia de veritat. (1932)

7. Beat Engelmar (Hubert) Unzeitig (1911- Dachau, Alemanya 1945). Alemany, sacerdot profés de la Congregació dels Missioners de Mariannhill, conegut com "l'àngel de Dachau", va ser assassinat per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars