12 de febrer de 2024, dilluns VI

DILLUNS DE LA SETMANA VI DURANT L'ANY / II


Lectura primera Jm 1,1-11

La fe provada engendra paciència,
per a que sigueu perfectes en tot

Comença la carta de sant Jaume

Jaume, servent de Déu i de Jesucrist, el Senyor, saluda les dotze tribus disperses pel món.
Germans meus, sempre que passeu proves, siguen quines siguen, tingueu-vos per molt feliços: heu de saber que la vostra fe provada engendra paciència. I la paciència ha de dur les obres a bon terme, per a que sigueu perfectes en tot, i no vos falte res.
Si algú de vosaltres no té la saviesa necessària, que la demane a Déu, i ell, que dona generosament, sense doldre-li, li la donarà. Però que la demane amb fe, sense dubtar, perquè el qui dubta és com l'ona de la mar, moguda i remoguda pel vent. Una persona així que no es pense que el Senyor donarà res a un esperit indecís i inconstant en tot el que fa.
Que els germans de condició humil es glorien d'haver sigut enaltits, però els rics que es glorien de la seua humilitat, perquè passaran com la flor dels prats: quan el sol puja i comença a cremar, l'herba s'asseca, cau la seua flor i perd tota la bellesa. D'esta manera s'agostaran els rics i els seus afanys.

Salm responsorial 118,67.68.71.72.75.76 (R.: 77a)

Abans de passar penes, jo era indòmit,
però ara tinc presents les promeses.

R. Que m’arribe la vostra misericòrdia i viuré.

Vós sou bo, vós feu el bé;
instruïu-me en els vostres decrets. R.

M'ha fet bé haver passat penes:
he aprés els vostres decrets. R.

M'ha fet més bé la llei dels vostres llavis
que mil monedes d'or o de plata. R.

Senyor, sou just, ho reconec,
i amb raó m'heu fet passar penes. R.

Que el vostre amor em conforte,
com vau prometre al vostre servent. R.

Al·leluia Jo 14,6

Jo soc el camí, la veritat i la vida,
diu el Senyor;
ningú ve al Pare sinó per mi.

Evangeli Mc 8,11-13

¿Per què demana un senyal, la gent d'esta generació?

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, vingueren els fariseus i començaren a discutir amb Jesús. Li demanaven un senyal del cel, per a posar-lo a prova.
Ell sospirà profundament i digué: «¿Per què demana un senyal, la gent d'esta generació? Vos dic en veritat que a esta generació no se li donarà cap senyal».
I Jesús els deixà, s'embarcà una altra vegada i se'n va anar a l'altra vora del llac.

*****

Santa Eulàlia de Barcelona

 MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 12 de febrer

1. A Cartago, actual Tunísia, commemoració dels sants màrtirs d’Abitínia,* que durant la persecució desencadenada sota l'emperador Dioclecià, per haver-se reunit per a celebrar l'Eucaristia dominical en contra del que s'establix per l'autoritat, van ser capturats pels magistrats de la colònia i els soldats de guàrdia. Conduïts a Cartago i interrogats pel procònsol Anulí, malgrat els turments que els infligien, es van reafirmar en la seua fe cristiana i van proclamar no poder renunciar a la celebració del sacrifici del Senyor, per la qual cosa van escampar la seua sang en llocs i moments diferents. (304)

*Estos són els noms: sants Saturní, prevere, amb quatre fills: Saturní júnior i Fèlix, lectors, i Maria i Hilarió, encara xiquet; Datiu o Sanator, Fèlix, un altre Fèlix, Emèrit i Ampeli, lectors; Rogacià, Quint, Maximià o Màxim, Telica o Tacelita, un altre Rogacià, Rogat, Januari, Cassià, Victorià, Vicent, Cecilià, Restituta, Prima, Eva, un altre Rogacià, Givali, Rogat, Pompònia, Januària, Saturnina, Martí, Clautos, Fèlix júnior, Margarida, Major, Honorata, Victorí, Pelusi, Faust, Dacià, Matrona, Cecília, Victòria, Berectina, verge cartaginesa, Secunda, Matrona i Januària.

2. Commemoració de sant Meleci, bisbe d'Antioquia, hui a Turquia, que, per defendre la fe de Nicea, va ser exiliat diverses vegades i va morir mentre presidia el I Concili Ecumènic de Constantinoble. Sant Gregori de Nissa i sant Joan Crisòstom van exaltar la seua figura. (381)

3. A l'abadia de Sant Corneli d’Indam, a Germània, actual Alemanya, trànsit de sant Benet, abat d’Aniana, que va propagar la Regla benedictina, va confeccionar un Consuetudinari per a ús de monjos i va treballar amb obstinació en la instauració de la litúrgia romana. (821)

4. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Antoni, anomenat "Cauleas", bisbe, que en temps de l'emperador Lleó VI va treballar intrèpidament per a assegurar la pau i la unitat de l'Església. (901)

Beata Humbelina
 5. Al monestir de Jully, a la regió de Troyes, a França, beata Humbelina, priora, la qual, convertida pel seu germà sant Bernat de la vida mundana que portava, amb el consentiment del seu marit va abraçar la vida monàstica. (1136)

6. Al lloc de Nordhouse, al costat del riu Ill, a Alsàcia, actual França, sant Ludé, el qual, oriünd d'Escòcia, va descansar en el Senyor mentre peregrinava a la basílica dels Apòstols. (1202)

7. A Londres, a Anglaterra, beats màrtirs Tomàs Hemmeford, Jaume Fenn, Juan Nutter, Juan Munden i Jordi Haydock, preveres, que per fidelitat a l'Església Romana, i davant la pretensió de la reina Isabel I d'atribuir-se el primat en l'espiritual, van ser condemnats a mort, i a Tyburn esquarterats encara vius. (1584)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars