3 febrer de 2024, dissabte IV: Sant Blai

DISSABTE DE LA SETMANA IV DURANT L'ANY / II


Lectura primera 1R 3,4-13 
 
Feu al vostre servent la gràcia de saber escoltar,
per a que puga fer justícia al vostre poble 
 
Lectura del primer llibre dels Reis 
 
En aquells dies, el rei Salomó va anar a Gabaon a oferir víctimes en aquell santuari, el més important entre els llocs alts. Salomó cremà mil víctimes en aquell altar. A Gabaon, el Senyor se li aparegué en somnis durant la nit i li digué: «Demana'm què vols que et done». Salomó li respongué: «Vós heu fet grans favors al vostre servent, a mon pare David. Ell es comportava amb vós amb sinceritat, amb bondat i amb rectitud de cor, i vós li heu sigut fidel i li heu fet este gran favor de donar-li un fill que el succeïra en el seu tron. Senyor, Déu meu, vós m'heu fet rei a mi, servidor vostre, per a que ocupara el tron de David, mon pare, però soc encara un jove que no sé governar la gent, i em trobe enmig del poble que vós heu elegit, un poble que ningú és capaç de comptar, de tan gran com és. Feu al vostre servent la gràcia de saber escoltar, per a que puga fer justícia al vostre poble i destriar el bé del mal; perquè, sense això, ¿qui seria capaç de governar este poble vostre tan considerable?»
Al Senyor, li agradà que Salomó li haguera demanat açò, i li digué: «Ja que no demanes molts anys de vida, ni riquesa, ni la vida dels teus enemics, sinó discerniment per a poder escoltar i fer justícia, jo et donaré açò que demanes: et faré tan prudent i sagaç que ni abans de tu ni després ningú no se't podrà comparar. I també et donaré el que no m'has demanat: la riquesa i la glòria, tanta que, en vida teua, cap dels reis no et podrà igualar».

Salm responsorial 118,9.10.11.12.13.14 (R.: 12b)
 
¿Com mantindrà pur un jove el seu camí?
Vivint d'acord amb la vostra paraula.

R. Senyor, ensenyeu-me els vostres decrets.

Vos he buscat amb tot el cor,
no deixeu que m'aparte dels manaments. R.

Guarde les vostres promeses en el cor,
per a no pecar contra vós. R.

Sou beneït, Senyor,
ensenyeu-me els vostres decrets. R.

Els meus llavis compten una a una
les sentències que vós heu donat. R.

Soc feliç guardant el vostre pacte,
més que amb totes les riqueses. R.

Al·leluia Jo 10,27
 
Les meues ovelles coneixen la meva veu,
diu el Senyor;
també jo les conec i elles em seguixen.

Evangeli Mc 6,30-34

Eren com ovelles sense pastor

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, els apòstols es reuniren amb Jesús i li parlaren de tot el que havien fet i ensenyat. Ell els va dir: «Veniu ara a soles a un lloc despoblat i reposeu un poc».
Perquè hi havia tanta gent que anava i venia que no els deixava temps ni de menjar. Per això se n'anaren a soles amb la barca cap a un lloc despoblat. Però algú els va vore quan se n'anaven; molts ho van saber, van córrer a peu de tots els pobles i arribaren primer que ells. Quan Jesús desembarcà, va vore una gran multitud i se'n va compadir, perquè eren com ovelles sense pastor. I es posà a instruir-los llargament. 
 

MEMÒRIES LITÚRGIQUES

Sant Blai (festa a la ciutat de Castelló de la Plana; mem. ll. a la resta), patró de Bocairent, on es conserva un guió pintat per Sorolla. És patró d’Altea, Benaguasil, Planes (on conserva una església), Xella, Fonts d’Aiòder, Gestalgar, Gorga, Xalans, Millars, la Pobla del Duc i Sempere. A Potries, porrat de Sant Blai.

    Sant Blai, bisbe i màrtir, que, per ser cristià, en temps de l'emperador Licini va patir el martiri a la ciutat de Sebaste, a l'antiga Armènia, hui Turquia. (c. 320)

Sant Òscar [o Anscari o Ansgari], bisbe (mem. ll.).

Sant Òscar o Anscari, bisbe d'Hamburg i després també de Bremen, a Saxònia, actual Alemanya, que, sent monjo de l'abadia de Corbie, va ser designat pel papa Gregori IV com a llegat per a totes les terres del nord d'Europa. Va anunciar l'Evangeli a grans multituds de Dinamarca i Suècia, va consolidar allí l'Església de Crist i, després de superar amb ànim invicte moltes dificultats, desgastat pels seus treballs, va morir a Bremen. (865)

*******

Aniversari del naiximent de Simone Weil (París 1909)
  • Simone Weil: El desarrelament (1943)
  • Simone Weil: Ensenyament i ensenyament religiós en el medi rural (1943)
Aniversari del naiximent del bisbe Carles Felip Ximenes Belo, Premi Nobel de la Pau de 1996 (1948)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 3 de febrer

3. A Jerusalem, commemoració dels sants Simeó, ancià honrat i piadós, i Anna, viuda i profetessa, que van meréixer saludar a Jesús xiquet com a Messies i Salvador, esperança i redempció d'Israel, en el moment en què, segons la llei, va ser presentat al Temple.

4. A Cartago, a l'actual Tunísia, sant Celerí, lector i màrtir, que va confessar intrèpidament a Crist en la presó, entre assots, cadenes i altres suplicis, seguint les petjades de la seua àvia Celerina, anteriorment coronada pel martiri, i dels seus tios patern i matern, Llorenç i Ignasi, que, després d'haver servit en campaments militars, van arribar a ser soldats de Déu i van obtindre del Senyor palmes i corones amb la seua gloriosa passió. (s. III)

5. A Peiteu [Poitiers], a Aquitània, hui França, sant Leoni, prevere, deixeble de sant Hilari. (s. IV)

6. A Gap, a la regió de Provença, a la Gàl·lia, també França en l'actualitat, sants Teridi i Remei, bisbes. (s. IV/V)

7. A Lió, de nou a la Gàl·lia, sant Lupicí, bisbe, que va viure en l'època de la persecució sota els vàndals. (s. V ex.)

8. Al monestir de Celle, a Hanònia, a la Bèlgica actual, sant Adelí, prevere i abat. (c. 696)

9. A Chester, a la regió de Mèrcia, a Anglaterra, santa Werburga, abadessa d'Ely, fundadora de diversos monestirs. (c. 700)

10. A Meerbeke, a Brabant, hui Bèlgica, santa Berlinda, verge, que es va distingir per la seua vida religiosa de pobresa i caritat. (s. IX-X)

11. A l'abadia cistercenca de Froidmont, a la regió de Beauvais, a França, beat Helinand, monjo, el qual, després d'haver viscut com a trobador itinerant, va abraçar la vida humil i amagada en el claustre (d. 1230)

12. A Londres, a Anglaterra, beat Joan Nelson, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que, per haver negat la suprema potestat de la reina Isabel I pel que fa a la vida de l'esperit, va ser condemnat a mort i penjat a Tyburn. (1578)

13. A Lió, a França, santa Maria de Sant Ignasi (Claudina) Thévenet, verge, la qual, moguda per la caritat, amb ànim esforçat, va fundar la Congregació de Germanes de Jesús i Maria, per a la formació espiritual de les jóvens, especialment de condició humil. (1837)

Beat Alois Andritzki
14. A Bourg-Saint-Andéol, a la regió de Viviers, a França, beata Maria Anna Rivier, verge, que en temps de la Revolució Francesa, quan es van suprimir tots els ordes i congregacions religioses, va instituir la Congregació de Germanes de la Presentació de Maria, per a educar en la fe el poble cristià. (1838)

15. A la població d'Steyl, als Països Baixos, beata Maria Elena Stollenwerk, verge, que va col·laborar amb el beat Arnold Janssen en la fundació de la Congregació de les Missioneres Serventes de l'Esperit Sant i, després d'haver cessat en la funció de superiora, es va entregar a l'adoració perpètua. (1900)

16. Beat Alois Andritzki (1914- Dachau 1943). Sacerdot diocesà, màrtir, executat amb una injecció letal al camp de concentració de Dachau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars