DIVENDRES DE LA SETMANA II DE QUARESMA
La Quaresma: acollir el regne i no rebutjar l'enviat
Lectura primera Gn 37,3-4.12-13a.17b-28
Mireu, ací ve el somiador. Matem-loLectura del llibre del GènesiJacob volia més a Josep que a cap altre dels seus fills, perquè l'havia tingut quan ja començava a ser vell. Li havia fet teixir una túnica de mànega llarga. Els germans notaven que son pare el preferia a tots ells i, per això, no el podien vore ni parlar-li amigablement.Els germans de Josep havien anat a Siquem, a pasturar els ramats de son pare. Un dia, Jacob va dir a Josep: «Ves a Siquem a vore com estan els teus germans i els ramats». Josep va anar a buscar els germans i els trobà a Dotan. Ells el veren de lluny i, abans que ell arribara, ja parlaven de matar-lo. Deien entre ells: «Mireu, ací ve el somiador. Matem-lo, tirem-lo a qualsevol cisterna i direm que un animal salvatge l'ha devorat. Així vorem de què li servixen els seus somnis».Però Rubén, que ho va sentir, va voler salvar-li la vida. Els va dir: «No el mateu. No vos taqueu les mans de sang. Tireu-lo en aquella cisterna del desert, però no li feu cap mal». Rubén el volia salvar i tornar-lo a son pare. Quan Josep arribà on estaven els germans, li llevaren la túnica de mànega llarga i el tiraren a la cisterna, que estava buida, sense aigua. Després es posaren a menjar. Quan menjaven, veren una caravana d'ismaelites que venia de Galaad, amb els camells carregats d'herbes aromàtiques, bàlsem i mirra, per a vendre-les a Egipte.Judà va dir als seus germans: «¿Què en traurem de matar el nostre germà i de dissimular el crim? Venem-lo als ismaelites, no li fem cap mal, que al remat és germà nostre, de la nostra pròpia sang». Els seus germans li van fer cas. Uns marxants madianites que passaven per allà van traure a Josep de la cisterna. Els germans de Josep el vengueren als ismaelites per vint peces de plata, i ells se'l van endur a Egipte.
Salm responsorial 104,16-17.18-19.20-21 (R.: 5a)
El Senyor cridà la fam sobre el país,els llevà el pa que els mantenia.Havia enviat un home davant d'ells,Josep, venut com a esclau.R. Recordeu les meravelles del Senyor.Li ferraren els peus amb un cep,i el coll amb una argolla,fins que es complí la predicciói l'oracle del Senyor l'acredità. R.El rei manà que el deslligaren,el sobirà dels pobles li obrí la presó,i el nomenà senyor del palaui administrador de tots els béns. R.
Vers abans de l'evangeli Jo 3,16
Déu estima tant el món,que ha donat el seu Fill únic;tots els qui creuen en ell tenen vida eterna.
Evangeli Mt 21,33-43.45-46
Este és l'hereu: matem-lo᛭ Lectura de l'evangeli segons sant MateuEn aquell temps, Jesús va dir als grans sacerdots i als notables del poble:
«Escolteu una altra paràbola:Un propietari va plantar una vinya, la va voltar d'un mur, li va cavar un cup, li va construir una torre de guàrdia, li va deixar uns vinyaters que la cultivaren, i se'n va anar del país.
Quan s'acostava el temps de la verema, envià els servents per a collir-ne els fruits, però aquells vinyaters els van agarrar, i a u, li van pegar; a un altre, el van matar; a un altre el van traure a pedrades.
Ell va enviar més servents que la primera vegada, però els tractaren igual.
Finalment els va enviar el seu fill, pensant que, almenys al fill, el respectarien. Però ells, en vore'l, es digueren: "Este és l'hereu: matem-lo i ens quedarem l'heretat". I l'agarraren, el van traure fora de la vinya i el mataren.
Quan torne l'amo de la vinya, ¿què farà amb aquells vinyaters?»Li responen: «Farà matar aquells mals hòmens miserablement i passarà la vinya a uns altres que li donen els fruits al seu temps».Jesús els diu: «¿No heu llegit mai allò que diuen les Escriptures: "La pedra que descartaven els constructors ara corona l'edifici. És el Senyor qui ho ha fet i els nostres ulls se'n meravellen"? Per això vos dic que el Regne de Déu vos serà llevat i serà donat a un poble que el farà fructificar».Quan els grans sacerdots i els fariseus sentiren aquella paràbola, comprengueren que Jesús es referia a ells i volien agarrar-lo, però no es van atrevir per por del poble, que el tenia com a profeta.
* * * * *
Paraula del dia: març (AVL)
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis de l'1 de març
1. A la basílica de Sant Pau de Roma, a la via Ostiense, sant Fèlix [o Feliu] III, papa, que va ser avantpassat del papa sant Gregori el Gran. (492)
2. A Angers, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Albí, bisbe, que va censurar amb vehemència els costums altius dels poderosos i, per a renovar l'Església, va promoure amb tenacitat el III Concili d'Orleans. (c. 550)
3. A Saint David, a Càmbria, actualment Gal·les, al Regne Unit, sant David, bisbe, que, imitant els exemples i virtuts dels Pares orientals, va fundar un monestir, del qual van procedir molts monjos que van evangelitzar Càmbria, Irlanda, Cornualla i Armòrica. (c. 601)
4. Prop de Cenomanum, a Nèustria, hui Le Mans, a França, sant Siviard, abat d'Anille. (c. 680)
5. A Kaiserswerth, a Saxònia, actual Alemanya, sant Suitbert, bisbe, que primer va ser monjo a Northúmbria, sent company de sant Willibrord i, després, ordenat bisbe per sant Wifrid, va predicar l'Evangeli als bataus, frisons i altres pobles de Germània. Va morir piadosament, ja ancià, al monestir que havia fundat. (713)
6. A Euskadi, sant Lleó de Carentan, bisbe i màrtir. (s. IX)
7. Al monestir d'Avena, en les espessors de la muntanya de Mercuri, a la regió italiana de Calàbria, sant Lleó Lucca, abat de Monte Mula, que, ajustant-se a les institucions dels monjos orientals, va destacar en la vida eremítica i cenobítica. (c. 900)
8. A Celanova, a la regió de Galícia, a Espanya, sant Rossend, que primer va ser bisbe de Dumio, treballant a promoure o instaurar la vida monàstica en esta regió, i després, quan va renunciar a la funció episcopal, va prendre l'hàbit monacal al monestir de Celanova, que va arribar a presidir com a abat. (977)
9. A Taggia, al territori de Ligúria, commemoració del beat Cristòfor de Milà, prevere de l'Orde de Predicadors, entregat al culte de Déu i a la doctrina sagrada. (1484)
10. Al monestir de Bassano, a la regió de Venècia, també a Itàlia, beata Joana Maria Bonomo, abadessa de l'Orde de Sant Benet, que, dotada de místics carismes, va experimentar en el cos i en l'ànima els dolors de la Passió del Senyor. (1670)
11. A la ciutat de Xilinxian, a la província xinesa de Guangxi, santa Ainés Tsao Kueiying, màrtir, qui casada amb un marit violent, després de la mort d'este es va entregar, per encàrrec del bisbe a l'ensenyament de la doctrina cristiana, la qual cosa la va portar a ser reclosa en una presó i patir turments cruelíssims, després de la qual cosa, confiant sempre en el Senyor, va passar als festins eterns. (1856)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada