15 de febrer de 2024, dijous després de Cendra

DIJOUS DESPRÉS DE CENDRA


La Quaresma: elegir entre la vida i la mort

Lectura primera Dt 30,15-20

Hui et toca escollir entre la benedicció i la maledicció

Lectura del llibre del Deuteronomi

Moisès s'adreçà al poble i li digué: 
«Hui et toca escollir entre la vida i la mort, la felicitat i la desgràcia.
Hui et mane que ames el Senyor, el teu Déu, que seguixques els seus camins i complixques els seus manaments, els seus preceptes, les seues prescripcions. Si ho fas així, viuràs i seràs fecund, i el Senyor, el teu Déu, et beneirà en el país on ara entraràs per a prendre'n possessió. Però si el teu cor s'allunya d'ell, si no l'obeïxes i et deixes portar a donar culte a altres déus i a adorar-los, hui vos faig saber que aneu de cert a la ruïna, que no viureu molts anys en la terra on ara, després de passar el Jordà, entrareu per a prendre'n possessió.
El cel i la terra són testimonis que hui et toca escollir entre la vida i la mort, entre la benedicció i la maledicció. Tu escull la vida i viuràs, tu i la teua descendència. Ama el Senyor, el teu Déu, obeïx-lo, sigues-li fidel, i en ell trobaràs la vida; ell allargarà els teus anys per a poder habitar en esta terra que el Senyor havia promés als teus pares, a Abraham, a Isaac i a Jacob».

Salm responsorial 1,1-2.3.4 i 6 (R.: 39,5a)

Feliç aquell que no es guia pel consell dels malvats,
ni el veus pels camins dels pecadors,
ni s'entaula amb els descreguts.
Té el seu amor en la llei del Senyor,
la medita nit i dia. 

R. Feliç aquell que confia en el Senyor.

Serà com un arbre plantat vora l'aigua:
dona fruit quan li arriba el temps,
les fulles no li cauen mai,
totes les seues obres acaben bé. R.

Eixa no serà la sort dels injustos;
seran com la palla que escampa el vent.
El Senyor guarda els camins dels justos,
i els dels culpables acaben mal. R.

Vers abans de l'evangeli Mt 4,17

Convertiu-vos, diu el Senyor,
que el Regne del cel està prop.

Evangeli Lc 9,22-25

Qui perda la vida per mi, la salvarà

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
«El Fill de l'home ha de patir molt: els notables, els grans sacerdots i els mestres de la Llei l'han de rebutjar, ha de ser mort, i ressuscitarà al tercer dia».
I deia a tota la gent:
«Si algú vol vindre amb mi, que es negue a ell mateix, que prenga cada dia la seua creu i em seguixca. Qui vullga salvar la seua vida, la perdrà, però el qui la perda per mi, la salvarà. ¿Què trau un home de guanyar tot el món si es perd o es fa mal a si mateix?»

*****

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 15 de febrer

1. Commemoració del beat Onèsim, que, sent esclau fugitiu, va ser acollit per Pau i, engendrat com a fill en la fe, va passar a estar vinculat a Crist, tal com l'apòstol va escriure al seu amo Filèmon. (s. I)

2. A Brescia, a la regió de Venècia, a Itàlia, sants Faustí i Jovita, màrtirs, que van rebre la corona victoriosa del martiri després de molts combats suportats per la fe de Crist. (s. inc.)

3. A Antioquia de Síria, a l'actual Turquia, sants màrtirs Isici, prevere, Jòsip, diaca, Romà, Zòsim i Baral, i Agapea, verge. (s. IV)

4. A Clarmont, a Aquitània, hui França, santa Geòrgia, verge. (s. V/VI)

5. A Vaison-la-Romaine, a la Gàl·lia Lugdunense, actualment també França, sant Quinidi, bisbe. (578)

6. A la vall d’Antrodoco, hui a la regió del Laci, a Itàlia, sant Sever, prevere, recordat pel papa sant Gregori el Gran. (s. VI)

7. A Càpua, ciutat de la regió també italiana de Campània, sant Decorós, bisbe. (d. 680)

8. A Palazzolo, lloc de la Toscana, de nou a Itàlia, sant Walfrid, abat, que després d'haver tingut cinc fills, va decidir, juntament amb la seua esposa, abraçar la vida monàstica. (c. 765)

Sant Sigfrid

9. A Växjö, població de Suècia, sant Sigfrid, bisbe, el qual, oriünd d'Anglaterra, va evangelitzar amb gran paciència aquella gent i va batejar el seu rei Olaf. (c. 1045)

10. A Borgo San Sepolcro, a la Toscana, a l'actual Itàlia, beat Àngel Scarpetti, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí. (1306)

11. Beat Fra Frederic Bachstein i tretze companys* (Praga, 1611), pertanyents a l'Orde dels Frares Menors, assassinats per odi a la fe, per una turba formada per hussites, calvinistes i luterans.

*Els noms són: Fr. Joan Martínez, Fr. Bertomeu Dalmasoni, Fr. Simó (sacerdots); Fr. Jeroni dei Conti Arese (diaca); Fr. Gaspar Daverio (subdiaca); Fr. Cristòfol Zelt, Fr. Jan Didak, Fr. Emmanuel, Fr. Joan Bodeo (germans laics); Fr. Jaume i Fr. Clement (professos temporals); i Fr. Joan i Fr. Antoni (novicis).

12. A Paray-le-Monial, a la regió de Borgonya, a França, sant Claudi de La Columbière, prevere de la Companyia de Jesús, que, sent home entregat a la pregària, amb els seus consells va dirigir a molts en el seu esforç per a estimar a Déu. (1682)

13. Beat Miqueł Sopoćko (1888- Białystok 1975). Sacerdot catòlic polonés; professor de teologia pastoral de la Universitat Stefan Batory a Vilnius, Lituània. Confessor i director espiritual de santa Faustina Kowalska. Fundador de la Congregació de les Germanes de Jesús Misericordiós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars