11 de febrer de 2024, diumenge VI

DIUMENGE VI DURANT L'ANY / Cicle B


Lectura primera Lv 13,1-2.45-46

Els leprosos han de viure aïllats, fora del campament

Lectura del llibre del Levític

El Senyor digué a Moisès i a Aaron:
«Quan a algú li isca una inflamació, una erupció o una taca blanquinosa en la pell que facen sospitar el mal de la lepra, que el porten al sacerdot Aaron o a un dels seus fills sacerdots.
Els qui està malalt de lepra ha d'anar amb la roba esgarrada, els cabells desgrenyats i la boca tapada; i cridarà: "¡Impur, impur!" Mentres li dure el mal, serà ritualment impur. Com a impur, ha de viure aïllat, fora del campament».

Salm responsorial 31,1-2.5.11 (R.: cf. 7)

Feliç el qui ha sigut perdonat
i ha vist colgat el seu pecat.
Feliç aquell a qui el Senyor
no li apunta la falta,
i té un cor sense plecs.

R. En vós he trobat el meu refugi,
vós em guardeu del perill.

Ara reconec el pecat,
no vos amague més la culpa.
Al moment que he resolt, Senyor,
confessar-vos la falta,
m'heu perdonat la culpa comesa. R.

Alegreu-vos, justos, celebreu el Senyor;
els nets de cor, aclameu-lo. R.

Lectura segona 1C 10,31-11,1

Sigueu els meus imitadors, com jo ho sóc de Crist

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, tant si mengeu com si beveu, com si feu una altra cosa, feu-ho tot a glòria de Déu. Però no sigueu mai ocasió d'escàndol, ni per als jueus, ni per als grecs, ni per a l'Església de Déu. Feu com jo, que en tot procure acontentar a tots, i no busque el meu propi bé, sinó el bé de tots, per a que se salven. Sigueu els meus imitadors, com jo ho sóc de Crist.

Al·leluia Lc 7,16

Ha aparegut entre nosaltres un gran profeta,
Déu ha visitat el seu poble.

Evangeli Mc 1,40-45

La lepra desaparegué i quedà pur

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, es presenta a Jesús un leprós, s'agenolla i li diu, suplicant-li: «Si voleu, em podeu purificar». 
Jesús, compadit, va estendre la mà, el va tocar i li va dir: «Sí que vull: queda pur». 
A l'instant la lepra desaparegué i quedà pur. 
Tot seguit Jesús va fer que se n'anara, després d'advertir-lo severament: «No li digues res a ningú. Ves a fer-te examinar pel sacerdot i oferix per la teua purificació el que Moisés va ordenar: açò els servirà de prova. 
Però ell, en anar-se'n, començà a pregonar el fet i a escampar-lo per totes parts, de manera que Jesús ja no podia entrar obertament a cap poble, sinó que es quedava fora, en llocs despoblats. Però la gent venia a buscar-lo de totes parts.

La lepra era considerada una font d'impuresa ritual, de manera que els leprosos no podien acostar-se a ningú que estiguera net, perquè si un leprós tocava a algú, este quedava impur i ja no podia acostar-se al culte. Jesús no tem esta contaminació ni accepta esta forma d'impuresa, i per això toca el leprós. El que ens fa impurs és el que brolla de nosaltres mateixos, el nostre pecat, perquè ens fa hipòcrites. Per això sant Pau ens demana donar bon exemple des de Crist per a mostrar la santedat de Déu que fa eixir el sol sobre tots. Ens refugiem en Déu, i li demanem la seua gràcia per a ser rectes i senzills de cor.


Jornada Mundial del Malalt


Jornada de Lluita contra la Fam en el Món

*****

 La Mare de Déu de Lorda o Lourdes (mem. ll.)

La Benaurada Mare de Déu de Lorda. Quatre anys després de la proclamació de la seua Immaculada Concepció, la Santíssima Mare de Déu es va aparéixer en repetides ocasions a la humil jove santa Maria Bernada Sobirós en les muntanyes Pirinenques, al costat del riu Gave, en la gruta de Massavièlha, prop de la població de Lorda, a França, i, des de llavors, aquell lloc és freqüentat per molts cristians, que acudixen devotament a resar.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis de l'11 de febrer

2. A Roma, a la via Àpia, al cementeri que porta el seu nom, santa Sotera, verge i màrtir, que, com relata sant Ambrosi, renunciant per causa de la fe a la noblesa i als honors de la seua família, no es va prestar a immolar als ídols, ni es va deixar véncer per injúries humiliants, ni va témer morir ferida per una espasa. (c. 304)

3. Commemoració dels nombrosos sants màrtirs capturats a Numídia, actual Algèria, durant la persecució duta a terme sota Dioclecià, que van ser víctimes de cruels suplicis per no voler lliurar les Sagrades Escriptures conforme a l'edicte de l'emperador. (s. IV inc.)

4. A Volturno, a la regió italiana de Campània, sant Castrense, màrtir. (s. inc.)

5. A la regió de la Pulla, també a l'actual Itàlia, sant Secundí, bisbe. (s. V/VI)

6. A Chateâu-Landon, a la Gàl·lia, hui França, sant Severí, abat del monestir d’Agaunum. (s. VI)

7. A Roma, a la basílica de Sant Pere, sepultura de sant Gregori II, papa, el qual, en els difícils temps sota l'emperador Lleó l’Isàuric, va treballar en defensa de l'Església i del culte de les sagrades imatges, i va enviar sant Bonifaci per terres de Germània a predicar l'Evangeli. (731)

8. També a Roma, memòria de sant Pasqual I, papa, que, portat per la devoció, va traslladar molts cossos de màrtirs des de les catacumbes a diferents esglésies de la ciutat. (824)

9. A Borgonya, actual França, sant Ardani, abat de Tournus. (1066)

10. A Chihuahua, població de Mèxic, sant Pere Maldonado, prevere i màrtir, que, arrestat durant la persecució contra l'Església mentre administrava el sagrament de l'Eucaristia, va aconseguir el triomf del martiri en ser colpejat mortalment al cap. (1927)

11. A Vinaròs, beat valencià Tobies (Francesc) Borràs Romeu, religiós de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i màrtir. (1937) (mem. a Vinaròs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars