17 de febrer de 2024, dissabte després de Cendra

DISSABTE DESPRÉS DE CENDRA

Lectures de la missa:

La Quaresma: canviar la vida
Lectura primera Is 58,9b-14

Si assacies el cor dels afligits, 
brillarà la teua llum en la foscor

Lectura del llibre d'Isaïes

Diu el Senyor: 
«Si traus de ta casa tots els jous, 
el dit acusador, 
i la mala llengua, 
si obris el teu cor als qui passen fam
i assacies el cor dels afligits, 
brillarà la teua llum en la foscor, 
la teua ombra serà llum del migdia. 
El Senyor et guiarà sempre, 
en ple desert t'assaciarà; 
enfortirà els teus ossos, 
seràs com un hort amerat d'aigua, 
com una font inacabable. 
Renovaràs les ruïnes antigues, 
posaràs de nou els fonaments primitius:
et diran restaurador de muralles, 
repoblador de carrers.
Si els teus peus descansen en dissabte, 
si no fas negocis el dia consagrat a mi, 
si tens el dissabte per un dia de delícies, 
un dia de gloria consagrat al Senyor, 
si el glorifiques evitant viatges, 
afers privats i gestions personals,
trobaràs les teues delícies en el Senyor, 
seran teues les muntanyes del país 
i t'alimentaré de l'heretat de ton pare Jacob. 
La boca del Senyor és la qui et parla».

Salm responsorial 85,1-2.3-4.5-6 (R.: 11a)

Escolteu, Senyor, i responeu-me,
que soc un pobre desvalgut.
Guardeu la meua vida, que soc un fidel vostre.
Salveu, Déu meu, el vostre servent 
que en vós confia. 

R. Ensenyeu-me la vostra ruta, Senyor,
que m'encamine en la vostra veritat.

Compadiu-me, Senyor,
que vos invoque cada dia.
Doneu este goig al vostre servent;
a vós, Senyor, eleve la meua ànima. R.

Vós, Senyor, sou indulgent i bo,
ric en amor per a qui vos invoca.
Senyor, escolteu la meua pregària,
escolteu la meua súplica. R.

Vers abans de l'evangeli Ez 33,11

Diu el Senyor:
«No em complau la mort del pecador,
sinó que es convertixca i que vixca».

Evangeli Lc 5,27-32

No he vingut a cridar els justos a convertir-se, sinó els pecadors

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc
En aquell temps, Jesús va eixir, va vore un publicà que es deia Leví, que es trobava darrere del taulell dels impostos, i li va dir: «Seguix-me». Ell ho deixà tot, es va alçar i el va seguir. 
Després Leví va preparar un gran convit en sa casa en honor de Jesús. Molts publicans i altra gent acompanyaven a Jesús en la taula. Els fariseus i els seus mestres de la Llei recriminaven els deixebles de Jesús i els deien: «¿Per què mengeu i beveu amb publicans i pecadors?» 
Jesús els va respondre: «El metge, no el necessiten els qui estan sans, sinó els malalts. No he vingut a cridar els justos a convertir-se, sinó els pecadors».


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 17 de febrer


Els set sants Fundadors de l'Orde dels Servents de la Mare de Déu: Bonfill, Bertomeu, Joan, Benet, Gerardí, Ricover i Aleix, tots mercaders de Florència, a Itàlia, que es van retirar de comú acord a Montesenario per a servir la Santíssima Mare de Déu, i van fundar per a això un Orde sota la Regla de sant Agustí. Són commemorats en este dia, en el qual va morir, ja centenari, l'últim d'ells, Aleix. (1310)

2. A Amàsia, a la regió de l’Hel·lespont, actual Turquia, passió de sant Teodor, soldat, que sota l'emperador Maximià, per confessar que era cristià, va ser terriblement assotat, reclòs en la presó i finalment cremat viu. Sant Gregori de Nissa va cantar les lloances d'este sant, en un cèlebre elogi. (306)

3. A Trèveris, a la Gàl·lia Bèlgica, hui Alemanya, sant Bonós, bisbe, que, al costat de sant Hilari de Peiteu [Poitiers], va treballar amb zel i saviesa perquè a les regions de la Gàl·lia es mantinguera la integritat de la fe. (c. 373)

4. A Armènia, sant Mesrob, doctor dels armenis, que sent deixeble de sant Narset i escriba al palau reial, es va fer monjo. Va crear els signes de l'alfabet perquè el poble poguera ser instruït en les Sagrades Escriptures, va traduir a l'armeni els dos Testaments i va compondre himnes i càntics. (c. 440)

5. Al monestir de Clúain Ednech [Clonenagh], a Irlanda, sant Fintan, abat, fundador d'este cenobi i prestigiós per la seua austeritat. (c. 440)

6. Commemoració de sant Flavià, bisbe de Constantinoble, que per defensar la fe catòlica proclamada a Efes, va ser colpejat i calcigat pels partidaris de l'impiu Diòscor i, enviat a l'exili, va morir poc després. (449)

7. A Lindisfarne, població de Northúmbria, a l'actual Regne Unit, sant Fian, bisbe i abat, cèlebre per la seua doctrina i pel seu zel en l'evangelització. (c. 656)

8. A Auchy-les-Moines, a la França actual, sepultura de sant Silví de Tolosa, bisbe. (s. VIII)

9. A l'abadia de Cava de' Tirreni, a la regió italiana de Campània, sant Constable, abat, que per la seua exímia mansuetud i caritat cap a tots, va meréixer ser anomenat justament "protector dels germans". (1124)

10. A la localitat de Ratzeburg, al territori d'Alsàcia, a Germània, sant Evermod, bisbe, el qual, deixeble de sant Norbert en l'Orde Premonstratenc, es va dedicar a evangelitzar el poble dels wendos. (1178)

11. A Pàdua, a la regió de Venècia, a l'actual Itàlia, beat Lluc Belludi, prevere de l'Orde dels Menors, deixeble i company de sant Antoni. (1286)

12. Beata Elisabet Sanna (1788- Roma 1857). Laica del Tercer Orde de Sant Francesc, mare de família, membre de la Unió de l'Apostolat Catòlic fundat per Sant Vicent Pallotti.

13. A Pyongyang, a Corea, sant Pere Yu Chong-nyul, màrtir, pare de família, que mentre estava llegint els textos sagrats als fidels que durant la nit es congregaven en el domicili del catequista, va ser capturat i, per la seua condició de cristià, assotat fins a la mort. (1866)

14. A Rzeszów, a Polònia, beat Antoni Lesczewicz, prevere de la Congregació de la Companyia de Maria i màrtir, que durant l'ocupació militar de la seua pàtria en temps de guerra, va ser lliurat a les flames pels perseguidors de l'Església a causa de la seua fe en Crist. (1943)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars