14 de juny de 2024, divendres: Sant Eliseu

DIVENDRES DE LA SETMANA X / II


Lectura primera 1R 19,9a.11-16

Estigues en la muntanya, en presència del Senyor

Lectura del primer llibre dels Reis

En aquells dies, Elies arribà a l'Horeb, la muntanya de Déu, i passà la nit en una cova. El Senyor li va fer sentir la seua paraula, i li digué: «Ix fora i estigues en la muntanya, en presència del Senyor que ara mateix passarà». Llavors vingué un vent huracanat, tan fort que clevillava les muntanyes i partia les roques davant del Senyor, però en aquell vent el Senyor no estava present. Tot seguit vingué un terratrémol, però el Senyor tampoc estava en el terratrémol. Després vingué foc, i el Senyor tampoc estava en el foc. Finalment vingué el so d'un aire suau. Quan Elies el va sentir, es va cobrir la cara amb el mantell, va eixir fora i es quedà a l'entrada de la cova.
Llavors una veu li preguntà: «Elies, ¿per què has vingut, ací?» Ell respongué: «És que estic encés de zel per vós, Senyor, Déu de l'Univers. El poble d'Israel ha abandonat la vostra aliança, ha derrocat els vostres altars i ha mort els vostres profetes. Només he quedat jo, i encara em busquen per a matar-me». El Senyor li va dir: «Ves, torna pel camí del desert, cap a Damasc, entra a la ciutat i ungix a Hazael com a rei dels arameus. Després ungix a Jehú, fill de Nimxí, com a rei d'Israel. Finalment ungix a Eliseu, fill de Xafat, d'Abel-Meholà, com a profeta successor teu».

Salm responsorial 26,7-8a.8b-9abc.13-14 (R.: 8b)

Escolteu el meu clam, Senyor,
compadiu-vos de mi, responeu-me.
Vos em dieu al cor:
«Busqueu la meua presència».

R. Senyor, busque la vostra faç.

Senyor, busque la vostra faç;
No m'amagueu la vostra figura.
No sigueu sever
ni aparteu el vostre servent,
vós, la meua ajuda. R.

Segur que en la terra dels vius
voré la bondat del Senyor.
Espera en el Senyor! Sigues valent!
¡Que el teu cor no flaquege!
¡Espera en el Senyor! R.

Al·leluia Fl 2,15d.16a

Vosaltres que porteu la paraula de vida
resplandiu com estrelles en el cel.

Evangeli Mt 5,27-32

El qui mira una dona amb mal desig
ja ha comés adulteri

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús digué als deixebles: «Ja sabeu que està manat: "No cometes adulteri". Però jo vos dic: El qui mira una dona amb mal desig, ja ha comés adulteri en el seu cor. 
Per això, si el teu ull dret et fa caure en pecat, arranca-te'l i tira'l lluny de tu; val més que es perda un dels teus membres, i que no siga tirat a l'infern tot el teu cos. I si la teua mà dreta et fa caure en pecat, talla-te-la i tira-la lluny de tu; val més que es perda un dels teus membres, i que no siga tirat a l'infern tot el teu cos.
També està manat: "Si algú deixa la seua dona, que li done un acta de repudi". Però jo vos dic: Tot el qui repudia la seua dona, tret del cas d'una unió il·legal, la posa en perill d'adulteri, i el qui es casa amb la repudiada, comet adulteri».
* * * * *

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 14 de juny

1. A Samaria o Sebaste, a Palestina, hui Israel, commemoració de sant Eliseu, que va ser deixeble d'Elies i profeta a Israel des del temps del rei Joram fins als dies de Joàs. Encara que no va deixar oracles escrits, amb els seus miracles va anunciar la salvació que havia d'arribar per a tots els hòmens. (s. IX aC)

2. A Aquileia, a la regió actualment italiana de Venècia, sant Protus, màrtir(s. inc.)

3. Prop de Soissons, a la Gàl·lia Bèlgica, hui França, sants Valeri i Rufí, màrtirs(s. IV)

4. A Nàpols, a la regió italiana de Campània, sant Fortunat, bisbe(s. IV)

5. A Viena del Delfinat [Vienne], a Burgúndia, actual França, sant Eteri, bisbe(s. VI)

6. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Metodi, bisbe, que, sent monjo es va dirigir a Roma, en el pontificat del papa Pasqual I, per a defendre el culte de les sagrades imatges, i, elevat a l'episcopat, va celebrar solemnement el triomf de la fe ortodoxa. (847)

7. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sants màrtirs Anastasi, prevere, Fèlix, monjo, i Digna, verge, que van morir el mateix dia. Anastasi, per confessar la seua fe cristiana davant dels jutges musulmans, va ser decapitat, i amb ell va morir també Fèlix, originari de Getúlia, a Àfrica del Nord, que havia professat la fe catòlica i la vida monàstica a Astúries. Digna, encara jove, per haver représ el jutge per la mort dels dos anteriors, va ser decapitada immediatament. (853)

8. Beata Francesca de Paula de Jesús (1810- Baependi, el Brasil 1895). Laica, filla d'esclaus, òrfena a deu anys, coneguda popularment com Nhà Chica i mare dels pobres, que va dedicar la seua vida al servici dels necessitats.

9. Beat Cosme (Santí) Spessotto Zamuner (1923- San Juan Nonualco, El Salvador 1980). Sacerdot, religiós de l'Orde dels Germans Menors, i rector exemplar de la parròquia de San Juan Nonualco fins al seu martiri i mort per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

26 de juny de 2024, dimecres XII

DIMECRES DE LA SETMANA XII / II Lectura primera 2R 22,8-13;23,1-3 El rei va manar que llegiren al poble tot el llibre de l'aliança troba...

entrades populars