13 de juliol de 2024, dissabte: Sant Enric

DISSABTE DE LA SETMANA XIV / II


Lectura primera Is 6,1-8

Jo, que soc un home de llavis impurs,

he vist amb els meus ulls el rei, el Senyor de l'univers


Lectura del llibre d'Isaïes


L'any de la mort del rei Ozies, vaig vore el Senyor assentat en un tron molt elevat. La vora del seu mantell omplia el temple. L'assistien, drets, uns serafins. Cada u tenia sis ales: dos per a cobrir-se la cara, dos per a cobrir-se els peus i dos per a volar. I cridaven l'un a l'altre: «Sant, sant, sant és el Senyor de l'univers, tota la terra està plena de la seua glòria». Aquell crit feia tremolar els muntants de les portes i el temple s'omplia de fum.

Jo vaig dir: «¡Ai de mi, estic perdut! Jo, que soc un home de llavis impurs i visc enmig d'un poble de llavis impurs, he vist amb els meus ulls el rei, el Senyor de l'univers».

En eixe moment un dels serafins va volar cap a mi duent en la mà una brasa que havia pres amb unes estenalles de damunt de l'altar. Em tocà els llavis amb aquella brasa i em digué: «Açò ha tocat els teus llavis: ja ha desaparegut la teua culpa, el teu pecat ja està perdonat».

Després vaig sentir la veu del Senyor que deia: «¿A qui enviaré? ¿Qui anirà per nosaltres?» Jo li vaig respondre: «Ací estic: envieu-me a mi».


Salm responsorial 92,1ab.1c-2.5 (R.: 1a)

El Senyor és rei, va vestit de majestat.

El Senyor va vestit i cenyit de poder.


R. El Senyor és rei, va vestit de majestat.


Manté ferm tot el món, incommovible.

El vostre soli es manté des del principi,

vós sou des de sempre. R.


El vostre pacte és irrevocable;

la santedat, Senyor, adorna la vostra casa

al llarg de tots els temps. R.


Al·leluia 1Pe 4,14

Feliços vosaltres si algú vos insulta per portar el nom de cristians:
l'Esperit de Déu reposa sobre vosaltres.

Evangeli Mt 10,24-33

No tingueu por dels qui maten només el cos

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquells temps, Jesús va dir als apòstols:
«No hi ha cap deixeble que siga més que el mestre, ni cap criat que siga més que l'amo. El deixeble en té prou d'arribar a ser com el mestre, i el criat, com el seu amo. Si han tractat de Beelzebul l'amo de casa, més ho faran amb els seus familiars.
Per tant, no tingueu por d'ells perquè no hi ha res secret que no haja de ser descobert; no res tan amagat que no haja de ser conegut. Allò que vos dic en la foscor, digueu-ho a plena llum, i allò que vos dic a cau d'orella, pregoneu-ho des dels terrats.
I no tingueu por dels qui maten només el cos, però no poden matar l'ànima. Tingueu por, si de cas, dels qui poden fer que l'ànima i el cos es perden en l'infern.
¿No es venen dos pardalets per pocs diners? I ni u d'ells cau a terra si no ho permet el vostre Pare. Però a vosaltres, Déu vos té comptats cada u dels cabells. Per això, no tingueu por: valeu molt més que tots els pardalets junts.
A tota persona que em reconega davant dels hòmens, també jo la reconeixeré davant del meu Pare del cel, però al qui em negue davant dels hòmens, també jo el negaré davant del meu Pare del cel».

MEDITACIÓ

Del papa Francesc, Àngelus, 25 de juny de 2017

El Senyor continua dient-nos, com deia als deixebles del seu temps: «No tingueu por!». No oblidem esta paraula: sempre, quan tingam alguna tribulació, alguna persecució, alguna cosa que ens faça patir, escoltem la veu del Senyor en el cor: «No tingueu por! No tingues por, ves avant! Jo estic amb tu!». No tingueu por de qui es riu de vosaltres i vos maltracta, i no tingueu por de qui vos ignora o «davant» vos honora però «darrere» combat l'Evangeli. Hi ha molts que davant ens somriuen, però després, per darrere, combaten l'Evangeli. Tots els coneixem. Jesús no ens deixa sols perquè som preciosos per a Ell. Per això, no ens deixa sols: cada u de nosaltres és preciós per a Jesús, i Ell ens acompanya. Que la Mare de Déu, model d'adhesió humil i valenta a la Paraula de Déu, ens ajude a entendre que en el testimoni de la fe no compten els èxits, sinó la fidelitat a Crist, reconeixent en qualsevol circumstància, fins i tot en les més problemàtiques, el do inestimable de ser els seus deixebles missioners.


* * * * *

Sant Enric (mem. ll.).
    Sant Enric, emperador romanogermànic, que, segons la tradició, d'acord amb la seua esposa Cunegunda va posar gran tenacitat a reformar la vida de l'Església i a propagar la fe en Crist per tot Europa, on, mogut per un zel missioner, va instituir nombroses seus episcopals i va fundar monestirs. Va morir en este dia a Grona, prop de Göttingen, a Francònia, actual Alemanya. (1024)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 13 de juliol

2. Commemoració de sant Esdres, sacerdot i escriba, que, en temps d'Artaxerxes, rei dels perses, havent tornat des de Babilònia a la Judea, va congregar al poble que estava dispers i va posar gran obstinació a estudiar, portar a la pràctica i ensenyar la Llei del Senyor a Israel.

3. Commemoració de sant Silas, elegit i enviat pels apòstols a les Esglésies de la gentilitat al costat dels sants Pau i Bernabé, ple de la gràcia de Déu, va complir amb gran afany el seu ministeri. (s. I)

4. A Alexandria d'Egipte, sant Serapió, màrtir, que, en temps de l'emperador Septimi Sever i del prefecte Àquila, va aconseguir la corona del martiri en ser cremat viu. (c. 212)

5. A l'illa grega de Quios, a la mar Egea, santa Mírope, màrtir(s. III/IV)

6. A Filomèlia, ciutat de Frígia, actual Turquia, sants màrtirs Alexandre i trenta soldats, que, segons conta la tradició, van ser martiritzats sota Magne, prefecte d'Antioquia de Pisídia. (s. IV)

7. A Albi, ciutat d'Aquitània, actualment França, trànsit de sant Eugeni, bisbe de Cartago, gloriós per la seua fe i les seues virtuts, que va patir el desterrament durant la persecució desencadenada pels vàndals. (501)

8. A la Bretanya Menor, també a la França actual, sant Turià, abat del monestir de Dôle i bisbe(s. VII/VIII)

9. A Gènova, a la regió italiana de Ligúria, beat Jaume de Varazze o Voràgine, bisbe, de l'Orde de Predicadors, que, per a promoure la vida cristiana del poble, va oferir en els seus escrits nombrosos exemples de virtut. (1298)

10. A Norwich, a Anglaterra, beat Tomàs Tunstal, prevere de l'Orde de sant Benet i màrtir, que, en temps del rei Jaume I, va ser condemnat a mort i penjat per haver entrat, com a sacerdot, en este país. (1616)

11. Davant de les costes de Rochefort, a França, beats Lluís Armand Josep Adam, de l'Orde dels Germans Menors Conventuals, i Bertomeu Jarrige de la Morélie de Biars, preveres i màrtirs, que, empresonats en una vella nau durant la Revolució Francesa per ser sacerdots, van morir en ella víctimes de la pesta i de la seua caritat envers els seus companys de captivitat. (1794)

12. A Orange, ciutat de Provença, també a França, beates Magdalena de la Mare de Déu (Isabel) Verchière i cinc companyes*, vèrgens, martiritzades durant la mateixa Revolució Francesa. (1794)

Els noms són: beates Teresa Enrica de l'Anunciació Faurie, Anna Andrea de Sant Aleix Minutte, Maria Anna de Sant Francesc Lambert, Maria Anna de Santa Francesca Depeyre i Maria Anastàsia de Sant Gervasi Roquard.

13. A la ciutat de Châu Dôc, a la Cotxinxina, actual Vietnam, sant Manuel Lê Van Phung, màrtir, pare de família, que, malgrat estar detingut en la presó, no va cessar d'exhortar els seus fills i familiars per a que foren caritatius amb els seus enemics, i finalment va ser decapitat per orde de l'emperador Tu Duc. (1859)

14. A Budrie, lloc d'Emília-Romanya, santa Clèlia Barbieri, verge, que es va preocupar pel bé espiritual de la joventut femenina i va fundar la Congregació de Germanes Mínimes de la Mare de Déu dels Dolors per a la formació humana i cristiana, especialment, de les xiquetes pobres i abandonades. (1870)

15. A Galeazza, prop de Bolonya, també a Itàlia, beat Ferran Maria Baccillieri, prevere, que va consagrar la seua vida a la formació, en tots els aspectes, del poble que se li havia encomanat, i va fundar la Congregació de les Serventes de Maria per a ajudar les famílies necessitades i, en particular, per a formar la joventut femenina. (1893)

16. Al territori de Langziqiao, prop de Hengshui, a la província de Hebei, a la Xina, sant Pau Liu Jinde, màrtir, que, durant la persecució duta a terme pels Yihetuan, ja ancià i havent quedat com a únic cristià del llogaret, va eixir a l'encontre dels agressors amb el rosari i un llibre de devoció a la mà i els va saludar com se solia saludar els cristians, per la qual cosa va ser immediatament assassinat. (1900)

17. A la localitat de Nangong, també en la mateixa província xinesa de Hebei, sant Josep Wang Guiji, màrtir, el qual, durant la persecució ja esmentada, va rebutjar salvar la seua vida dient, com li suggerien, una lleu mentida, i va preferir morir gloriosament per Crist. (1900)

18. A la ciutat d'Angostura, a Colòmbia, beat Marià de Jesús Euse Hoyos, prevere, qui, senzill i íntegre, es va entregar totalment a l'oració, als estudis i a la instrucció dels xiquets. (1926)

19. A Caguas, ciutat de Puerto Rico, beat Carles Manuel Rodríguez Santiago, que es va consagrar incansablement a la renovació de la sagrada litúrgia i a la difusió de la fe entre els jóvens. (1963)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

22 d'agost de 2024, dijous: Santa Maria, Reina

DIJOUS DE LA SETMANA XX / II Lectura primera Ez 36,23-28 Vos donaré un cor nou i posaré en vosaltres el meu Esperit Lectura de la profecia d...

entrades populars