27 de juliol de 2024, dissabte XVI

DISSABTE DE LA SETMANA XVI / II


Lectura primera Jr 7,1-11

¿Que el teniu per una cova de lladres,
este temple que porta el meu nom?

Lectura del llibre de Jeremies

Paraula que el Senyor va fer sentir a Jeremies. Li digué:
«Està-te en una entrada del temple i proclama açò:
¡Escolteu la paraula del Senyor, tots els de Judà que entreu per estes portes per a adorar-lo! Açò diu el Senyor de l'univers, Déu d'Israel: Seguiu el bon camí, porteu-vos com cal, si voleu habitar en este lloc. No vos cregueu segurs repetint estes paraules buides: "¡Açò és el temple del Senyor, el temple del Senyor, el temple del Senyor!" Si vosaltres realment seguiu el bon camí i vos porteu bé, si vos feu justícia de deveres els uns als altres, si no maltracteu els immigrants, els òrfens i les viudes, si no taqueu este lloc amb sang innocent i no seguiu altres déus que serien la vostra perdició, jo vos faré viure en este lloc, en la terra que vaig donar als vostres pares des de sempre i per sempre.
Però vosaltres vos creieu segurs només perquè repetiu unes paraules buides, que no servixen de res. Robeu, mateu, cometeu adulteri, jureu en fals, cremeu encens a Baal, seguiu altres déus que mai no havíeu conegut, i després veniu a presentar-vos davant de mi en este temple que porta el meu nom. ¿Penseu que això vos salvarà i que podreu continuar cometent coses tan abominables? ¿Que el teniu per una cova de lladres, este temple que porta el meu nom? Sí, açò és el que jo veig. Ho dic jo, el Senyor».

Salm responsorial 83,3.4.5-6.11 (R.: 2)

La meua ànima sospira i anhela
els atris del Senyor.
El meu cor i la meua carn
s'alegren en el Déu vivent.

R. ¡Que amable és el vostre temple,
Senyor de l'univers!

També l'ocell troba una casa
i l'oroneta el niu
on posar els fills:
prop dels vostres altars,
Senyor de l'univers,
rei meu i Déu meu. R.

Feliç el qui viu en la vostra casa
alabant-vos cada dia.
Feliç el qui troba refugi en Vós:
emprén amb amor el camí. R.

Val més un dia en els vostres atris
que mil en ma casa;
vullc més el portal de la casa de Déu
que les tendes dels malvats. R.

Al·leluia Jm 1,21bc

Acolliu serenament la paraula plantada en vosaltres:
esta paraula té el poder de salvar-vos.

Evangeli Mt 13,24-30

Deixeu que cresquen junts fins a l'hora de la sega

Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús proposà a la gent esta paràbola:
«El Regne del cel es pareix a un home que havia sembrat bona llavor en el seu camp, però durant la nit, mentres tots dormien, va arribar el seu enemic, va sembrar zitzània enmig del blat, i se'n va anar. 
Quan el sembrat va créixer i apuntava l'espiga, aparegué també la zitzània. Els jornalers anaren a buscar l'amo i li digueren: "¿No era bona, la llavor que sembràreu al vostre camp? ¿Com és que ara hi ha zitzània?" Ell els respongué: "Això ho ha fet algun enemic". Els jornalers li digueren: "¿Voleu que anem a arrancar-lo?" Ell els diu: "No ho feu ara, que podríeu arrancar també el blat. Deixeu-los créixer junts fins a la sega. I, quan arribe l'hora de la sega, diré als segadors: arranqueu primer la zitzània i feu-ne garbes per a cremar-la; després segueu el blat i porteu-lo al meu graner"».


* * * * *

Solemnitat de Sant Cristòfol a la ciutat de Castelló de la Plana


A Castalla, festa a Sant Jaume.

Beata valenciana Adelfa Soro i Bo, religiosa dominica de l'Anunciata, màrtir (memòria a Castelló, la Ribera Alta) [pregària]

Beat Joaquim Vilanova i Camallonga, prevere i màrtir valencià (memòria a l'Olleria i a Ontinyent).

Beat valencià Felip Hernández Martínez, germà salesià, màrtir (memòria a Villena).

Aniversari de la mort del rei Jaume I (1276)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 27 de juliol

Set Dorments d'Efes
1. Commemoració dels Set Sants Dorments, que, com conta la tradició, després d'haver sigut martiritzats descansen en pau a Efes, esperant el dia de la resurrecció. (s. inc.)

2. A Nicomèdia, ciutat de Bitínia, hui Turquia, sant Pantaleó o Panteleemó, màrtir, venerat a Orient per haver exercit com a metge sense esperar cap retribució. (c. 305)

3. A Lons-le-Saulnier, en les muntanyes del Jura, a França, sant Desiderat, a qui es té com a bisbe de Besançon. (s. V)

4. A Roma, al cementeri de Priscil·la, a la via Salària, sant Celestí I, papa, que esforçant-se perquè l'Església es mantinguera en la verdadera fe i ampliara la seua extensió, va instituir l'episcopat a Gran Bretanya i Irlanda i va promoure la celebració del Concili d'Efes, en el qual es va condemnar a Nestori i es va saludar a Maria com a Mare de Déu. (432)

5. Prop d'Antioquia de Síria, a l'actual Turquia, sant Simeó, monjo, que durant molts anys va viure sobre una columna, per la qual cosa va rebre el sobrenom d'"Estilita", i la vida i el tracte del qual amb tots van ser admirables. (459)
6. A Loches, lloc del territori de Tours, al costat del riu Indre, a l'actual França, sant Ursus, abat, pare de molts cenobis, cèlebre per la seua abstinència i les seues virtuts. (s. V/VI)

7. A Ravenna, a la via Flamínia, actualment a Itàlia, sant Eclesi, bisbe, que va ser company del papa sant Joan I en la resistència a les crueltats del rei Teodoric i, després d'haver-les sobreviscut només ell, va portar la seua Església a una nova esplendor. (c. 532)

8. A Bearn, regió pròxima als Pirineus bascofrancesos, sant Galactori, honrat com a bisbe i com a màrtir a Lescar. (s. VI)

9. A Mantinea, prop de Claudiòpolis, a l'Honoríade, hui Grècia, santa Antusa, monja, que, sent emperador Constantí Coprònim, per defendre el culte de les sagrades imatges va patir la pena d'assots, després de la qual cosa va ser desterrada, encara que, passat un temps, va poder tornar a la pàtria, on va morir en pau. (s. VIII)

10. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sants màrtirs Jordi, monjo originari de Síria i diaca, Aureli i Sabigòtona, esposos, i Fèlix i Lil·liosa, esposos també, els qui, en la persecució desencadenada pels sarraïns, desitjant donar testimoniatge de la seua fe, no van cessar d'alabar a Crist en la presó, on van ser finalment decapitats. (852)

11. A Ocrida, a ll·líria, actual Macedònia del Nord, sant Climent, bisbe de Velica, insigne per la seua erudició i pels seus coneiximents de les ciències sagrades, que va portar la llum de la fe al poble búlgar. Es commemoren amb ell els sants bisbes Gorazd, Nahum, Sabas i Angelari, continuadors a Bulgària de l'obra dels sants Ciril i Metodi(s. IX/X)

12. Al cenobi de Garsten, a Estíria, actualment Àustria, beat Bertold, abat, que va estar sempre disposat a aconsellar als qui li ho demanaven i a afavorir els necessitats que acudien a ell. (1142)

13. A Piacenza, ciutat d'Emília-Romanya, a Itàlia, beat Raimon el Palmer, pare de família, que, en quedar privat de la seua esposa i dels seus fills, va fundar un alberg per a rebre els pobres. (1200)

14. A Faenza, també a la regió d'Emília-Romanya, beat Nevoló, insigne per les seues santes peregrinacions, per la seua austeritat i per la pràctica de la vida eremítica. (1280)

15. A Amelia, a l'Úmbria, de nou a l'actual Itàlia, beata Llúcia Bufalari, verge, germana del beat Joan de Rieti i oblata de l'Orde de Sant Agustí, il·lustre per les seues penitències i pel seu zel a salvar ànimes. (c. 1350)

16. A la ciutat de Stafford, a Anglaterra, beat Robert Sutton, prevere i màrtir, penjat en temps d'Isabel I per la seua condició de sacerdot. (1588)

17. A Beaumaris, del País de Gal·les, a l'actual Regne Unit, beat Guillem Davies, prevere i màrtir, que durant la mateixa persecució, només per ser sacerdot, pregant pels presents va patir el mateix suplici. (1593)

18. A Brescia, a la regió de Llombardia, a Itàlia, beata Maria Magdalena Martinengo, abadessa de l'Orde de les Clarisses Caputxines, insigne per la seua abstinència. (1737)

19. Beata Mare Maria de la Passió del Nostre Senyor Jesucrist (Maria Gracia Tarallo, 1866- 1912). Verge, religiosa de la Congregació de les Crucificades Adoratrius de l'Eucaristia.

20. A l'Olleria, beat valencià Joaquim Vilanova Camallonga, prevere i màrtir, que en temps de persecució contra la fe va aconseguir la glòria celestial. (1936)

21. Al poble de Lliçà, prop de Barcelona, també a Espanya, beat Modest Vegas Vegas, prevere de l'Orde dels Germans Menors Conventuals i màrtir, que va escampar la seua sang per Crist durant la mateixa persecució. (1936)

22. També a Barcelona, beats Felip Hernández Martínez, Zacaries Abadia Buesa i Jaume Ortiz Alzueta, religiosos de la Societat de Sant Francesc de Sales i màrtirs, que van patir el martiri durant l'esmentada persecució. (1936)

23. A Auschwitz, lloc pròxim a Cracòvia, a Polònia, beata Maria Clement de Jesús Crucificat Staszewska, verge de l'Orde de Santa Úrsula i màrtir, que, internada en un camp d'extermini pels qui odiaven la fe, va morir a causa dels terribles suplicis als quals va ser sotmesa. (1943)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

12 de setembre de 2024, dijous: Dolcíssim Nom de Maria

DIJOUS DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 8,1b-7.11-13 Gravar la consciència poc formada d'un germà seria pecar contra Crist Le...

entrades populars