26 de juliol de 2024, divendres: Sant Joaquim i Santa Anna

DIVENDRES DE LA SETMANA XVI / II


Lectura primera Jr 3,14-17

Vos donaré pastors segons el meu cor;
totes les nacions es reuniran a Jerusalem

Lectura del llibre de Jeremies

Torneu, fills desencaminats, que jo soc el vostre Senyor. Ho dic jo, el Senyor. Jo en prendré un d'una ciutat i dos d'un clan, i vos conduiré a Sió. Vos donaré pastors segons el meu cor, que vos pasturaran amb coneiximent i enteniment.
Sereu fecunds i vos multiplicareu en el país. Aquells dies ja no parlaran més de l'Arca de l'aliança del Senyor»; ja no hi pensaran ni se'n recordaran, no la trobaran a faltar ni la refaran mai més. Vos ho dic jo, el Senyor.
En aquell temps donaran a Jerusalem el nom de "Tron del Senyor"; totes les nacions s'hi reuniran en el nom del Senyor, i ja no seguiran més la cabuderia del seu cor endurit.

Salm responsorial Jr 31,10.11-12ab.13 (R.: cf. 10d)

Escolteu, nacions, la paraula del Senyor,
anuncieu-la lluny, a les illes:
«El qui havia dispersat Israel, el reunirà,
i el guardarà com un pastor el seu ramat».

R. El Senyor ens guardarà
com un pastor el seu ramat.

El Senyor ha redimit el poble de Jacob,
l'allibera de les mans dels més forts.
Arriben a les altures de Sió cridant de goig,
a la llum de l'abundor del Senyor. R.

Dansaran d'alegria les donzelles,
i estaran contents jóvens i vells.
«Canviaré el dol en dies de festa,
els consolaré de les penes i els alegraré». R.

Al·leluia Cf. Lc 8,15

Feliços els qui amb cor bo i dòcil
guarden la paraula de Déu,
i donen fruit amb perseverança.

Evangeli Mt 13,18-23

Aquell que ha sentit la paraula i l'ha entesa i dona fruit

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles: 
«Escolteu vosaltres què vol dir la paràbola del sembrador. 
La llavor sembrada a la vora del camí vol dir que, a qui sent la paraula del Regne però no para l'atenció deguda, el Maligne li furta la llavor sembrada en el seu cor. 
La llavor sembrada en un terreny rocós vol dir aquell que rep amb alegria la paraula quan la sent; però no té arrels, és inconstant, i en el moment que es presenten dificultats o persecucions per causa de la paraula, a l'instant s'afona. 
La llavor sembrada enmig dels cards vol dir aquell que ha sentit la paraula, però les preocupacions del món present i la seducció de les riqueses l'ofeguen i no dona fruit. 
La llavor sembrada en terra bona vol dir aquell que ha sentit la paraula i l'ha entesa i, per això, dona fruit: o cent, o seixanta, o trenta».

* * * * *

Memòria obligatòria

 Sant Joaquim i santa Anna, pares de la Verge Maria
, són titulars de les esglésies parroquials d'Araia (l'Alcora) i d'Argeleta; Sant Joaquim és el titular de l'església parroquial de Setla de Nunyes i Raiguero de Bonanza (Oriola), i cotitular de la d'El Royo (Castellfabib); Santa Anna és titular de les d'Altea la Vella, Bellús, Benimarfull, Borbotó, Campell (Vall de Laguart), el Campello, Castell de Castells, Chóvar, Elda, Gandia, Manuel, Montitxelvo, Ondara, Quartell, Quatretondeta, Sanet i els Negrals, Sella, Senyera, Torre Alta, la Torre de les Maçanes, València, la Vallverda (Elx) i Zarra; cotitular de l'esglésies parroquials de Domeño i Torrevieja. Festa de Santa Anna a Albal, Alborache, Bellús, Castell de Castells, Ondara, Senyera, Simat de la Valldigna, Sucaina, la Torre de les Maçanes, Zarra, etc.
Festa de Sant Jaume a Beniflà, Castellonet de la Conquesta i a Callosa d'en Sarrià.
Festa de l'Aurora a l'Énova.
Fira de Sant Jaume a Albaida

Altres

Beat valencià Antoni Cerdà i Cantavella, claretià, màrtir (memòria a Xàtiva)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 26 de juliol

Memòria de sant Joaquim i santa Anna, pares de la Immaculada Verge Maria, els noms dels quals es van conservar gràcies a la tradició entre els cristians.

2. Commemoració de sant Erast, tresorer de la ciutat grega de Corint, que va estar al servici de l'apòstol Pau. (s. I)

3. A l'abadia de Sant Benet, al costat del riu Po, al territori de Màntua, a la Itàlia actual, sant Simeó, monjo i ermità(1016)

4. A Ausch, ciutat d'Aquitània, hui França, sant Austind, bisbe, que va construir l'església catedral d'esta ciutat, va millorar els costums del poble i va ser model a la casa de Déu. (1068)

5. A Verona, en els confins de Venècia, regió actualment italiana, beats Evangelista i Pelegrí, preveres(s. XII/XIII)

6. A Sassoferrato, al Picé, hui regió de les Marques, també a Itàlia, beat Hug d'Actis, monjo de la Congregació dels Monjos Silvestrins de l'Orde de Sant Benet. (1250)

7. A Septémpeda, de nou a la regió del Picé, beata Camil·la Gentili, martiritzada pel seu espòs. (s. XIV/XV)

8. A Gateshead, poble pròxim a Newcastle-on-Tyne, a Anglaterra, beat Joan Ingram, prevere i màrtir, qui, anglés de naiximent, una vegada ordenat a la basílica del Laterà va exercir el seu ministeri a Escòcia fins que, havent passat a Anglaterra, en temps de la reina Isabel I va ser penjat per ser sacerdot. (1594)

9. A Darlington, també a Anglaterra, beat Jordi Swallowell, màrtir, condemnat a mort el mateix any en què havia tornat a l'Església catòlica, i encara que quan era atroçment turmentat va patir molta por, va romandre ferm en la fe catòlica i va acceptar els cruels suplicis a què el van sotmetre. (1594)

10. A Lancaster, igualment a Anglaterra, beats Eduard Thwing, de l'Orde de Predicadors, i Robert Nuter, els dos preveres i màrtirs, que després de treballs ardus en la cura de la vinya del Senyor, en temps de la reina Isabel I van ser condemnats a mort per ser sacerdots; així van arribar a la glòria del martiri. (1600)

11. A Londres, de nou a Anglaterra, beat Guillem Webster, prevere i màrtir, que després d'haver exercit el ministeri durant més de vint anys en diverses presons, en temps del rei Carles I va ser capturat per ser sacerdot i va portar a terme el seu martiri en el patíbul de Tyburn. (1641)

12. A Phû Yên, poble d'Annam, hui Vietnam, beat Andreu, catequista, que, en exacerbar-se la persecució contra l'ensenyament de la doctrina cristiana, va ser fet presoner i, després de ser condemnat a mort, va escampar la seua sang per Crist com al primer màrtir de l'Església d'eixe país. (1644)

13. En una sòrdida nau ancorada davant de les costes de Rochefort, a França, beats Marcel Gaucherii Labigne de Reignefort, de la Societat dels Missioners, i Pere Josep le Groing de la Romagère, els dos preveres i màrtirs. El primer vivia en el territori de Llemotges i el segon en Bourges, i els dos, detinguts durant la Revolució Francesa pels qui odiaven la religió, van morir consumits per la fam i la malaltia. (1794)

14. A Orange, població també de França, beates Maria Margarida de Sant Agustí Bonnet i quatre companyes*, vèrgens de l'Orde de Santa Úrsula, que van ser martiritzades durant la mateixa revolució. (1794)

Els noms de les quals són: beates Caterina de Jesús (Maria Magdalena) de Jastamont, Anna de Sant Basili Cartier, Clara de Santa Rosalia (Maria Clara) du Bac i Isabel Teresa del Cor de Jesús Consolin.

15. A Lovere, a la regió de Llombardia, a Itàlia, santa Bertomeua Capitanio, verge, fundadora, juntament amb santa Vicenta Gerosa, de la Congregació de Germanes de la Caritat de la Mare de Déu Xiqueta. Va morir a vint-i-set anys, atacada per la tisi, o més bé consumida per la seua caritat. (1833)

16. A Motril, poble de la província de Granada, a Espanya, beats Vicent Pinilla, agustí recol·lecte, i Manuel Martín Sierra, preveres i màrtirs, que en temps de persecució religiosa van ser trets per la força de l'església i afusellats l'endemà. (1936)

17. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a Munic, a Alemanya, beat Titus Brandsma, prevere de l'Orde dels Carmelites i màrtir, holandés de naiximent, que, per defendre l'Església i la dignitat de l'home, va patir amb ànim seré tota classe de sofriments i vexacions, i va donar exemple d'una caritat sense límits, tant en favor dels seus germans cocaptius com dels seus mateixos botxins. (1942)

18 Beata Maria Pierini de Micheli (1890- Centonara d'Artò, Novara 1945). Verge, religiosa de la Congregació de les Filles de la Immaculada Concepció de Buenos Aires.

19. A La Valetta, a l'illa de Malta, beat Jordi Preca, prevere, que es va entregar amorosament a la formació catequètica dels xiquets i va fundar la Societat de la Doctrina Cristiana, amb la missió de testimoniatge de la Paraula de Déu i propagar-la al poble. (1962)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

8 de setembre de 2024, diumenge: Nativitat de Maria

Festa de la Nativitat de la Mare de Déu Mare de Déu del Rebollet F esta de la  Nativitat de la Benaurada Mare de Déu , de l'estirp d'...

entrades populars