18 de juliol de 2024, dijous XV

DIJOUS DE LA SETMANA XV / II


Lectura primera Is 26,7-9.12.16-19

Els qui jauen en la pols
es desvetlaran i cridaran de goig

Lectura del llibre d'Isaïes

El camí del just va directe,
vós li aplaneu la ruta.
Senyor, estem atents al camí de la vostra Llei,
sospirem només pel vostre nom i pel vostre record.
De nit vos desitja la meua ànima,
des de l'alba vos busca el fons del meu cor:
quan la vostra Llei apareixerà en la terra,
els habitants del món aprendran la justícia.

¡Senyor, doneu-nos la pau!
El fruit del nostre treball és obra vostra.

Senyor, en la desgràcia, recorríem a vós,
mussitàvem una súplica quan ens castigaves.
Hem estat davant de vós, Senyor,
com la mare a punt de donar a llum,
que patix i crida de dolor.
Hem concebut, hem sentit els dolors,
i vent és el que hem portat al món;
no hem portat la salvació al país
ni nous habitants a la terra.
Però els teus morts reviuran,
ressuscitaran els seus cossos;
els qui jauen en la pols
es desvetlaran i cridaran de goig,
perquè la vostra rosada és rosada de llum,
que fareu caure sobre el país de les ombres.

Salm responsorial 101,13-14ab i 15.16-18.19-21 (R.: 20b)

Vós, Senyor, regneu per a sempre,
i es perpetuarà de segle en segle
el vostre record;
alceu-vos i tingueu pietat de Sió,
que ja és temps de compadir-la.
Els vostres servents estimen estes pedres,
els fa llàstima esta pols.

R. El Senyor, des de les altures del cel,
aguaita la terra.

Els estrangers temeran al nom del Senyor,
els reis de tot el món, la seua glòria.
Quan el Senyor restaurarà Sió,
manifestarà la seua glòria,
escoltarà l'oració dels desvalguts,
farà cas de les seues pregàries. R.

Que quede escrit
per a les generacions que vindran,
i el poble creat de nou alabarà el Senyor.
El Senyor mira des de les altures del cel,
des del seu lloc sagrat, aguaita la terra,
per a escoltar el plor dels captius,
per a alliberar els condemnats a mort. R.

Al·leluia Mt 11,28

«Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afligits;
jo vos donaré repòs», diu el Senyor.

Evangeli Mt 11,28-30

Jo soc benèvol i humil de cor

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir:
«Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afligits; jo vos donaré repòs. 
Accepteu el meu jou, apreneu de mi, que soc benèvol i humil de cor, i trobareu el vostre repòs, perquè el meu jou és suau, i la meua càrrega, lleugera».
* * * * *

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 18 de juliol

1. A Roma, en la novena milla de la via Tiburtina, commemoració dels sants Simforosa i els seus set companys: Crescent, Julià, Nemesi, Primitiu, Justí, Estacteu i Eugeni, tots màrtirs, que van quedar germanats en Crist després de patir el sacrifici sota diverses formes de tortura. (s. III/IV)

2. A Milà, a la regió italiana de Ligúria, sant Matern, bisbe, que, restituïda la llibertat de l'Església, va traslladar amb gran solemnitat des de Lodi a esta ciutat els cossos dels màrtirs Nabor i Fèlix. (s. IV)

3. A Silistra, Mèsia, hui Bulgària, sant Emilià, màrtir, que, menyspreant els edictes de Julià l’Apòstata i les amenaces del seu vicari Catulí, va demolir l'altar dels ídols per a impedir els sacrificis, per la qual cosa va ser llançat a un forn ardent i va aconseguir així la palma del martiri. (362)

4. A Brescia, al territori de Venècia, actualment Itàlia, sant Filastri, bisbe, la vida i la mort del qual van ser lloats pel seu successor, sant Gaudenci. (c. 397)

5. Forlimpopoli, a la regió d'Emília-Romanya, també a Itàlia, sant Rufil, bisbe, a qui es té pel primer que va governar esta Església i va conduir tota la població rural dels voltants a Crist. (s. V)

6. A Metz, ciutat d'Austràsia, hui França, sant Arnulf, bisbe, conseller de Dagobert, rei d'Austràsia, càrrec al qual va renunciar per a abraçar la vida eremítica a les muntanyes Vosges. (640)

7. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, santa Teodòsia, monja, que va sofrir el martiri per oposar-se, com havia ordenat l'emperador Lleó Isàuric, al fet que es llançara una imatge de Crist des dalt de l'anomenada Porta de Bronze. (s. VIII)

8. A Utrecht, ciutat de Gueldre, a Austràsia, actualment Holanda, sant Frederic, bisbe, que, il·lustre pels seus coneixements sobre les Sagrades Escriptures, es va dedicar incansablement a l'evangelització dels frisons. (838)

9. A Segni, a la regió italiana del Laci, sant Bru, bisbe, que va traballar i va sofrir intensament per la renovació de l'Església, i obligat per això a deixar fins i tot la seua diòcesi, va trobar refugi a Montecassino, on va exercir d'abat temporal del monestir. (1123)

Sant Simó de Lipnica
10. A Cracòvia, ciutat de Polònia, sant Simó de Lipnica, prevere de l'Orde dels Germans Menors, insigne per la seua predicació i per la seua devoció al nom de Jesús, que, impulsat per la seua caritat, es va lliurar a la cura dels empestats moribunds i va desitjar ardentment fins i tot morir per ells. (1482) Canonitzat en 2007.

11. Prop de Rochefort, a la costa de França, beat Joan Baptista de Brussel·les, prevere de Llemotges i màrtir, que durant la Revolució Francesa va ser empresonat en una nau destinada al trasllat d'esclaus, on, consumit de misèria i atacat per la pesta, va descansar en el Senyor. (1794)

12. A la ciutat de Nam Dinh, en Tonquín, hui Vietnam, sant Doménec Nicolau Dinh Dat, màrtir, el qual, sent soldat, va ser forçat a renunciar a la fe cristiana i, després de cruels turments, van aconseguir que xafara una creu, encara que immediatament es va penedir i, per a expiar la culpa de la seua apostasia, va escriure a l'emperador Minh Mang demanant-li que el jutjaren de nou com a cristià, a conseqüència de la qual cosa va ser finalment estrangulat. (1859)

13. Beat Tiburci Arnaiz Muñoz (1865- Màlaga, Espanya 1926). Sacerdot profés de la Companyia de Jesús, fundador de les Missioneres de les Doctrines Rurals († 1926).

14. Al llogaret de Cristinopol (Txervonograd), a Ucraïna, beata Tarsícia (Olga) Mackiv, verge de la Congregació de Germanes Esclaves de Maria Immaculada i màrtir, que, en temps de guerra, va obtindre davant dels seus perseguidors dos victòries: la de la virginitat i la del martiri. (1944)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

31 d'agost de 2024, dissabte XXI

DISSABTE DE LA SETMANA XXI / II Lectura primera 1C 1,26-31 Déu ha elegit els qui el món té per dèbils Lectura de la primera carta de sant Pa...

entrades populars