23 de juliol de 2024, dimarts: Santa Brígida

SANTA BRÍGIDA, RELIGIOSA, PATRONA D'EUROPA

Festa


Lectura primera Ga 2,19-20

Ja no soc jo qui visc;
és Crist que viu en mi

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Galàcia

Germans, jo, per obra de la Llei, vaig morir a la Llei, a fi de viure per a Déu. Estic crucificat amb Crist. Ja no soc jo qui visc; és Crist que viu en mi. La vida que ara visc en esta carn, la visc gràcies a la fe en el Fill de Déu, que em va estimar i es va entregar ell mateix per mi.

Salm responsorial 33,2-3.4-5.6-7.8-9.10-11 (R.: 2a, o bé: 9a)

Beneiré el Senyor en tot moment,
tindré sempre en els llavis la seua alabança.
La meua ànima es gloria en el Senyor;
se n'alegraran els humils quan ho senten.

R. Beneiré el Senyor en tot moment.

O bé: 
 
R. Tasteu i voreu que bo que és el Senyor.

Proclameu amb mi la glòria del Senyor,
exalcem junts el seu nom.
He demanat al Senyor i m'ha escoltat;
m'ha alliberat de l'ànsia que tenia. R.

Mireu-lo, i quedareu radiants,
no haureu d'amagar la cara de vergonya.
El pobre clama, el Senyor escolta
i el salva de tots els perills. R.

Acampa l'àngel del Senyor
entorn dels seus fidels i els allibera.
Tasteu i voreu que bo que és el Senyor;
feliç aquell que es refugia en ell. R.

Sants del Senyor, venereu-lo;
segur que no passareu misèria.
Els rics s'empobrixen i passen fam,
però als qui busquen el Senyor no els faltarà res. R.

Al·leluia Jo 15,9b.5b

Manteniu-vos en l'amor que vos tinc, diu el Senyor;
qui està en mi i jo en ell dona molt de fruit.

Evangeli Jo 15,1-8

Qui està en mi i jo en ell dona molt de fruit

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan 
 
En aquell temps, Jesús va dir als deixebles:
«Jo soc el cep verdader, i mon Pare és el vinyater. El sarment que no dona fruit en mi, el Pare el talla, però el que dona fruit, l'esporga perquè en done encara més. Vosaltres ja esteu nets gràcies a la paraula que vos he anunciat.
Estigueu en mi i jo en vosaltres. Si un sarment no està en el cep, no pot donar fruit; igualment, tampoc vosaltres en podeu donar si no esteu en mi.
Jo soc el cep i vosaltres els sarments. Qui està en mi i jo en ell dona molt de fruit, perquè sense mi no podeu fer res. Al qui no està mi, el tiren fora, com al sarment, i s'asseca. Després l'arrepleguen, el llancen al foc i crema. Si esteu en mi, i la meua paraula queda en vosaltres, podreu demanar tot el que voleu, i ho tindreu.
La glòria del meu Pare és que doneu molt de fruit per ser deixebles meus». 
* * * * *

A la diòcesi de València fem memòria de sant Bernat, religiós, i les germanes Maria i Gràcia, màrtirs. Hui els fan festa a Alzira i a Carlet.


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 23 de juliol

Festa de Santa Brígida, religiosa, patrona d'Europa. Nascuda a Suècia, va contraure matrimoni amb el noble Olf, de qui va tindre huit fills, a tots els quals va educar piadosament, i va aconseguir al mateix temps, amb els seus consells i amb el seu exemple, que el seu espòs portara una vida de pietat. Mort este, va peregrinar a molts santuaris i va deixar diversos escrits, en els quals parla de la necessitat de reforma, tant del cap com dels membres de l'Església. Posats els fonaments de l'Orde del Santíssim Salvador, a Roma va passar d'este món al cel. (1373)

Princesa de Suècia (1303-1373), fou mare de huit fills. Quan tornaven d’un peregrinatge de Santiago de Compostel·la, ella i el seu marit es feren religiosos. Fundà l’orde de Sant Salvador, format per hòmens i dones, i n’escriví la Regla. Escriví altres obres on explica les pròpies experiències místiques: «Sigueu honorat, Senyor meu Jesucrist, que vau suar sang del vostre cos innocent per la por que vos feien la passió i la mort, i, no obstant això, vau manifestar amb la més plena evidència la caritat que teniu envers el llinatge humà» (Oració 2). [font]

2. Commemoració de sant Ezequiel, profeta, fill del sacerdot Buzi, que, elegit durant la visió de la glòria de Déu que va tindre en el seu exili al país dels caldeus, i posat com a talaia per a vigilar la casa d'Israel, va censurar per la seua infidelitat el poble elegit i va preveure que la ciutat santa de Jerusalem seria destruïda i el seu poble deportat. Estant enmig dels captius, va encoratjar-los a tindre esperança i els va profetitzar que els seus ossos àrids ressuscitarien i tindrien nova vida.

3. A Classe, prop de Ravenna, a la via Flamínia, a l'actual Itàlia, commemoració de sant Apol·linar, bisbe, la memòria del qual se celebra el 20 de juliol. (c. s. II)

4. A Bizia, ciutat de Tràcia, a la Turquia actual, sant Sever, màrtir en temps dels emperadors Dioclecià i Maximià, que, segons conta la tradició, va convertir el centurió sant Memnó i va ser martiritzat després d'ell. (c. 304)

5. A Marsella, ciutat de la Provença, a la Gàl·lia, hui França, sant Joan Cassià, prevere, que va fundar un monestir per a hòmens i un altre per a dones, i, com a fruit de la seua llarga experiència en la vida monàstica, va escriure per als monjos dos obres: Institucions cenobítiques i Conferències dels Pares(c. 435)
6. A Cimiez, també lloc de Provença, sant Valerià, bisbe, que, elevat del monestir de Lerins a l'episcopat, va posar per escrit exemples de la vida de diversos sants per a edificació dels monjos i del poble en general. (c. 460)

7. A Orvieto, ciutat de Toscana, beata Joana, verge, terciària dominica, il·lustre per la seua caritat i la seua paciència. (1306)

8. Beata Margarida Maria López de Maturana (1884-1934). Verge, fundadora de les Mercedàries Missioneres de Berriz, va ser una de les més grans missioneres de principis del segle XX.

9. A la localitat de Manzanares, a Castella la Nova, beats Nicèfor de Jesús i de Maria (Vicent) Díez Tejerina, prevere, i cinc companys*, membres tots de la Congregació de la Passió, que en temps de persecució van ser afusellats per mantindre's fidels a la seua vocació religiosa, i van meréixer per això la corona dels màrtirs. (1936)

* Els noms dels quals són: beats Josep dels Sagrats Cors Estalayo García, Epifani de Sant Miquel Sierra Conde, Abili de la Creu Ramos Ramos, Zacaries del Santíssim Sagrament Fernández Crespo, Fulgenci del Cor de Maria Calvo Sánchez, religiosos.

10. A Carabanchel Baix, a la província de Madrid, i durant la mateixa persecució, beats màrtirs Germà de Jesús i de Maria (Manuel) Pérez Giménez, prevere, i huit companys*, religiosos de la mateixa Congregació de la Passió, que, en morir per Crist, es van convertir en vencedors. (1936)

* Els noms són: beats Felip del Sagrat Cor de Maria Valcabado Magraner, prevere; Maurili de l'Infant Jesús Macho Rodríguez, Josep de Jesús i Maria Osés Sáinz, Juli del Sagrat Cor Mediavilla Concejero, Josep Maria de Jesús Muriente Ruiz Martínez, Laurí de Jesús Crucificat Proaño Cuesta, Anacari de la Immaculada Benito Nozal, Felip de Sant Miquel Ruiz Fraile, religiosos.

11. A la ciutat de Toledo, beats màrtirs Pere Ruiz de los Paños i Josep Sala Picó, preveres de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans del Cor de Jesús, assassinats durant la mateixa persecució. (1936)

12. A Dachau, prop de la ciutat de Munic, de Baviera, a Alemanya, beat Cristí Gondek, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, que, desterrat de Polònia, la seua pàtria, llavors oprimida per un règim hostil a la dignitat humana i a la religió, per la seua fe cristiana, va ser traslladat a un camp de concentració, on, sotmés a tota classe de turments, va aconseguir la gloriosa corona dels màrtirs. (1942)

13. A la ciutat de Presov, d'Eslovàquia, beat Basili Hopko, bisbe auxiliar d'esta eparquia i màrtir, que, en temps d'un règim contrari a Crist i a l'Església, va ser empresonat per haver tornat al seu ministeri de servici als fidels de ritu bizantí i, suportant cruels tractes, va contraure una cruel i llarga malaltia que el va acompanyar fins a la mort; així va obtindre la palma de la victòria. (1976)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

7 de setembre de 2024, dissabte XXII

DISSABTE DE LA SETMANA XXII / II Lectura primera 1C 4,6b-15 Patim fam i set i anem mal vestits Lectura de la primera carta de sant Pau als c...

entrades populars