19 de juliol de 2024, divendres XV

DIVENDRES DE LA SETMANA XV / II


Lectura primera Is 38,1-6.21-22.7-8

He escoltat la teua pregària,
he vist les teues llàgrimes

Lectura del llibre d'Isaïes

En aquells dies, el rei Ezequies caigué molt malalt. El profeta Isaïes, fill d'Amós, va anar a vore'l i li digué: «Açò diu el Senyor: Posa orde en ta casa, perquè la teua vida s'acaba: dins de poc moriràs».
Ezequies és girà de cara a la paret i pregà el Senyor: «Ah, Senyor, recordeu que m'he portat amb vós fidelment i amb tota sinceritat, i he fet sempre el bé, tal com vós voleu». I va esclatar en un gran plor.
Aleshores el Senyor va fer sentir la seua paraula a Isaïes i li digué: «Ves a dir a Ezequies: "Açò diu el Senyor, Déu del teu pare David: He escoltat la teua pregària, he vist les teues llàgrimes: allargaré quinze anys la teua vida; a tu i a esta ciutat vos deslliuraré de les mans del rei d'Assíria: protegiré esta ciutat"».
Després Isaïes digué: «Porteu un pa de figues, apliqueu-lo sobre el mal i el rei es posarà bo».
Ezequies li preguntà: «¿Quin serà el senyal que podré pujar al temple del Senyor?» Isaïes respongué: «El senyal que el Senyor complirà la seua paraula és este: Faré que l'ombra del sol torne arrere dels deu escalons de les escales d'Acaz que ja ha baixat». I l'ombra del sol tornà arrere dels deu escalons que havia baixat.

Salm responsorial Is 38,10.11.12abcd.16 (R.: 17b)

Jo pensava: A la mitat de la vida
me n'he d'anar;
m'envien a les portes del país dels morts
privat dels anys que em quedaven.

R. Senyor, heu salvat la meua vida
de caure a la fossa de la mort.

Pensava: No voré més el Senyor
en la terra dels vius,
no contemplaré ningú més
dels habitants del món. R.

S'emporten lluny de mi la meua cabanya,
com una tenda de pastors;
ell enrotlla com un teixidor la meua vida
i en talla l'ordit. R.

Senyor, viurà per a vós el meu cor,
hi viurà el meu esperit.
Em cureu, em torneu a la vida. R.

Al·leluia Jo 10,27

Les meues ovelles coneixen la meua veu,
diu el Senyor;
també jo les conec i elles em seguixen.

Evangeli Mt 12,1-8

El Fill de l'home és senyor del dissabte

 Lectura de l'evangeli segon sant Mateu

Per aquell temps, Jesús passava per uns sembrats en dissabte. Els seus deixebles, que tenien fam, començaren a arrancar espigues i a menjar-se-les.
Quan els fariseus ho veren, digueren a Jesús: «Mira, els teus deixebles estan fent una cosa que no és lícit fer en dissabte».
Jesús els va respondre: «¿No heu llegit què va fer David quan ell i els seus tenien fam? ¿No heu llegit com entraren en la casa de Déu i menjaren els pans de l'ofrena, que no podien menjar ni ell ni els seus hòmens, sinó només els sacerdots? ¿I no heu llegit també en la Llei que els sacerdots en el temple poden violar el dissabte sense culpa? Però jo vos assegure que ací teniu alguna cosa més gran que el temple. Si haguéreu entés què volen dir aquelles paraules: "El que jo vullc és amor, i no sacrificis", no hauríeu condemnat mai uns innocents. Perquè el Fill de l'home és senyor del dissabte».
 
* * * * *

Aniversari de la mort a València de l’escriptora Beatriu Civera (1995)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 19 de juliol

Sant Èpafres
1. Commemoració de sant Èpafres, que en Colosses, Laodicea i Hieràpolis, històriques ciutats de l'actual Turquia, va treballar molt en la difusió de l'Evangeli, i a qui sant Pau diu caríssim coservent, cocaptiu i fidel ministre de Crist. (s. I)

2. A Neros, lloc de Frígia, també a la Turquia actual, sants Macedoni, Teòdul i Tacià, màrtirs, que, sent emperador Julià l’Apòstata, per orde del prefecte Almaqui, i després de sofrir molts turments, van ser estesos sobre graelles roents, on van afrontar serenament el seu martiri. (c. 362)

3. Al monestir d’Annesis, prop del riu Iris, a la regió del Pont, de nou a la Turquia actual, santa Macrina, verge, germana dels sants Basili el GranGregori de Nissa i Pere de Sebaste, gran coneixedora de les Sagrades Escriptures, que es va retirar a la vida solitària i va ser exemple admirable d'amor a Déu i d'allunyament de les vanitats del món. (379)

4. A Constantinoble, actual Istanbul, així mateix a Turquia, sant Dió, per sobrenom "Taumaturg", arximandrita, natural d'Antioquia, que va ser ordenat sacerdot en esta ciutat i en ella va fundar un monestir sota la regla dels acemetes. (s. V inc.)

5. A Roma, a la basílica de Sant Pere, sant Símmac, papa, a qui els cismàtics van amargar durant llarg temps la vida i va morir finalment com un autèntic confessor de la fe. (514)

6. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, santa Àurea, verge, germana dels sants màrtirs Adolf i Joan, que, en una de les persecucions sota els musulmans, portada davant del jutge va negar, espantada, la fe, però penedida immediatament, es va presentar al mateix magistrat i, repetit el judici, es va mantenir ferma, i així va superar l'enemic en un nou combat amb l'efusió de la seua sang. (856)

7. A Utrecht, a la regió de Gueldre, a Lotaríngia, a l'actual Holanda, sant Bernold o Bernulf, bisbe, que va deslliurar del domini dels senyors laics les esglésies i els monestirs de la seua diòcesi, va fundar noves esglésies i va introduir els usos i costums cluniacencs en els monestirs. (1054)

8. Al monestir de Marienburg, al territori de Francònia, hui Alemanya, beata Stilla, verge consagrada, sepultada a l'església que ella mateixa havia fundat. (c. 1140)

9. A Foligno, lloc de la regió italiana de l'Úmbria, beat Pere Crisci, el qual, distribuïts tots els seus béns entre els pobres, es va posar al servici de la catedral i va portar vida humil i penitent a la torre del campanar. (c. 1323)

10. A Chester, a Anglaterra, sant Joan Plessington, prevere i màrtir, que havent estat ordenat sacerdot a Segòvia, en tornar a Anglaterra va ser condemnat per això a la forca, sent rei Carles II. (1679)

11. A Lujiazhuang, població pròxima a Yingxian, a la província xinesa d’Hebei, sant Joan Baptiste Zhou Wurui, màrtir, que, jove encara, va confessar obertament davant dels seguidors del moviment dels Yihetuan que era cristià, per la qual cosa li van amputar diversos membres i finalment el van rematar a destralades. (1900)

12. Al lloc de Liucun, prop de la ciutat de Renqin, també a la província xinesa d’Hebei, sants màrtirs Isabel Qin Bianzhi i el seu fill de catorze anys Simó Qin Chunfu, que en la mateixa persecució del Yihetuan, forts en la fe, van véncer totes les crueltats dels enemics. (1900)

13. Al lloc de Borowikowszczyzna, a Polònia, beats Aquil·les Puchala i Hermann Stepien, preveres de l'Orde dels Germans Menors Conventuals i màrtirs, que durant l'ocupació militar de Polònia, la seua pàtria, van ser assassinats pels qui odiaven la fe. (1943)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

3 de setembre de 2024, dimarts: Sant Gregori el Gran

DIMARTS DE LA SETMANA XXII / II Lectura primera 1C 2,10b-16 El que té mires purament humanes no pot acceptar res que vinga de l'Esperit ...

entrades populars