11 de juliol de 2024, dijous: Sant Benet

Festa de Sant Benet, abat, patró d'Europa


Sant Benet. Pintura mural de San Benedetto
in Piscinula (Roma)
Festa de sant Benet, abat, patró principal d'Europa, que, nascut a Núrsia, a la regió de l'Úmbria, però educat a Roma, va abraçar després la vida eremítica a la regió de Subiaco, on prompte es va vore envoltat de molts deixebles. Passat un temps, es va traslladar a Cassino, on va fundar el cèlebre monestir i va escriure una Regla, que es va propagar de tal manera pertot arreu que per això ha merescut ser anomenat "Patriarca dels monjos d'Occident". Va morir, segons la tradició, el 21 de març de l’any 547; però ja des del final del segle VIII, en moltes regions, se’n feia memòria el dia de hui. Amb la carta apostòlica Pacis nuntius, del 24 d’octubre de 1964, Pau VI el va declarar Patró d’Europa.

Lectures de la missa:

Lectura primera Pr 2,1-9

Inclina el teu cor a la prudència

Lectura del llibre dels Proverbis

Fill meu, si aculls les meues paraules
i guardes els meus manaments,
si pares l'orella a la saviesa
i inclines el teu cor a la prudència,
si de fet invoques la saviesa
i implores la sensatesa, 
si la busques com si fora plata
i la rastreges com un tresor amagat, 
comprendràs què vol dir venerar el Senyor
i trobaràs el coneiximent de Déu. 
Perquè només el Senyor dona la saviesa;
i dels seus llavis ixen la ciència i la prudència.
Ell reserva l'èxit per als justos,
és un escut per als qui viuen honradament,
guarda les sendes de la justícia
i vigila els camins dels fidels.
Així entendràs l'equitat i la justícia
i encertaràs sempre els bons camins.

Salm responsorial 33,2-3.4-5.6-7.8-9, 10-11 (R.: 2a, o bé: 9a)

Beneiré el Senyor en tot moment,
tindré sempre en els llavis la seua alabança.
La meua ànima es gloria en el Senyor;
se n'alegraran els humils quan ho senten.

R. Beneiré el Senyor en tot moment.

O bé:

R. Tasteu i voreu que bo és el Senyor.

Proclameu amb mi gloria del Senyor,
exalcem junts el seu nom.
He demanat al Senyor i m'ha escoltat;
m'ha alliberat de l'ànsia que tenia. R.

Mireu-lo, i quedareu radiants,
no haureu d'amagar la cara de vergonya.
El pobre clama, el Senyor escolta,
i el salva de tots els perills. R.

Acampa l'àngel del Senyor
entorn dels seus fidels, i els allibera.
Tasteu i voreu que bo és el Senyor;
feliç aquell que confia en ell. R.

Sants del Senyor, venereu-lo;
segur que no passareu misèria.
Els rics s'empobrixen i passen fam,
però als qui busquen el Senyor
no els falta res. R.

Al·leluia Mt 5,3

Feliços els pobres en l'esperit:
d'ells és el Regne del cel.

Evangeli Mt 19,27-29

Vosaltres, els qui m'heu seguit, en rebreu molt més

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps Pere va dir a Jesús: «Mireu, nosaltres ho hem deixat tot per a seguir-vos. ¿Què ens tocarà?» Jesús li va respondre: «Vos ho dic de veres: vosaltres, els qui m'heu seguit, quan el món renaixerà i el Fill de l'home s'assentarà en el tron de la seua glòria, també vos assentareu en dotze trons per a governar les dotze tribus d'Israel. I els qui pel meu nom han deixat cases, germans i germanes, pare i mare, fills o camps, en rebran cent vegades més i heretaran la vida eterna».

ORACIÓ COL·LECTA

Oh Déu, vós heu fet de sant Benet, abat,
un mestre preclar en l’escola del servici diví.
Feu que no anteposem res al vostre amor
i que amb el cor eixamplat
correm pel camí dels vostres manaments.
Per nostre Senyor Jesucrist.

MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis de l'11 de juliol

2. A Roma, commemoració de sant Pius I, papa, que, germà d'Hermas, autor de l'obra titulada El Pastor, el sant Pontífex va meréixer amb justícia esta denominació, perquè com un bon pastor va custodiar l'Església durant quinze anys. (155)

3. A Konya, lloc de Licaònia, hui a Turquia, sant Marcià, màrtir, que sota el prefecte Pereni va aconseguir la palma del martiri, després de passar per molts turments. (s. III/IV)

4. A Cesarea de Mauritània, a l'actual Algèria, santa Marciana, verge, la qual, condemnada a les feres, va obtindre la palma del martiri. (c. 303)

5. A Bordeus, ciutat d'Aquitània, actualment França, sant Leonci, bisbe, honor del poble i de la ciutat, que es va distingir com a constructor d'edificis per al culte, restaurador del baptisteri i discret benefactor dels pobres. (c. 570)

6. A l'estuari de Deer, a Escòcia, sant Drostan, abat, que va tindre a càrrec seu diversos monestirs i va portar, en els seus últims anys, vida eremítica. (s. VI ex.)

7. A Disentis, a la Rècia Superior, hui Suïssa, sants Plàcid, màrtir, i Sigisbert, abat, este últim company de sant Columbà i fundador en este lloc del monestir de Sant Martí, en el qual va ser el primer que va coronar amb el martiri la vida monàstica. (s. VII)

8. A l'abadia de Moyenmoutier, als Vosges, a França, sant Hidulf, que, sent corepíscop de Trèveris, es va retirar a la soledat, però havent acudit a ell molts deixebles, va fundar amb ells un monestir del qual va ser superior. (707)

9. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sant Abundi, prevere, que durant la persecució duta a terme pels musulmans, interrogat pel jutge, va confessar intrèpidament la fe, cosa va provocar la ira d'este, que sense més li va donar mort i després va exposar el seu cos perquè fora pastura de gossos i de bèsties salvatges. (854)

10. A Kíev, antiga ciutat de Rússia i hui d'Ucraïna, santa Olga, àvia de sant Vladímir, la primera de la dinastia dels Ruriks que va rebre el baptisme i el nom d'Helena, la conversió del qual va obrir a tot el poble rus el camí del cristianisme. (969)

Olga va gorvernar el principat de Kiev a la mort del seu espòs Ígor, durant la minoria d'edat del seu fill. A través de Constantinoble va conéixer el cristianisme, es va fer batejar, i es va esforçar per introduir la seua fe en el seu país.

11. A l'abadia de la Gran Selva, a la regió de Tolosa, a França, beat Bertran, abat, que desitjós d'establir en el seu monestir l'observança d'una regla, el va agregar a l'Orde Cistercenc. (1149)

12. A Viborg, a Dinamarca, sant Quetil, canonge regular, que va posar gran interés en el funcionament de l'escola capitular i va ser model de vida monàstica. (c. 1151)

13. A Lincoln, a Anglaterra, commemoració dels beats Tomàs Benstead i Tomàs Sprott, preveres i màrtirs, condemnats a mort en temps de la reina Isabel I per ser sacerdots, encara que no se sap amb certesa en quin dia d'este mes van ser martiritzats. (1600)

14. A Orange, ciutat de la Provença, a França, beates Rosalia Clotilde de Santa Pelàgia Bès, Maria Isabel de San Teoctist Pélissier, Maria Clara de Sant Martí Blanc i Maria Margarida de Santa Sofia de Barbegie d´Albarède, vèrgens, màrtirs totes elles durant la Revolució Francesa per la seua fe en Crist. (1794)

15. A Liugongyin, poble pròxim a Anping, a la província de Hebei, a la Xina, santes Anna An Xinzhi, Maria An Gouzhi, Anna An Jiaozhi i Maria An Lihua, vèrgens i màrtirs, que com que no van aconseguir d'elles que abandonaren el cristianisme, van ser decapitades durant la persecució desencadenada pel moviment dels Yihetuan. (1900)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

23 d'agost de 2024, divendres: Santa Rosa de Lima

DIVENDRES DE LA SETMANA XX / II Lectura primera Ez 37,1-14 Ossos descarnats, escolteu la paraula del Senyor: Obriré els vostres sepulcres i ...

entrades populars