14 de juliol de 2024, diumenge XV

DIUMENGE XV / Cicle B


Lectura primera Am 7,12-15

Ves a profetitzar al meu poble

Lectura de la profecia d'Amós

En aquells dies, Amasies, sacerdot de Betel, digué a Amós: «Vident, ves-te'n d'ací. Fuig al país de Judà. Menja't allí el teu pa i fes de profeta, però no tornes més ací, a Betel, a fer de profeta, que açò és un santuari del rei, el temple del regne». 
Amós li respongué: «Ni era profeta, ni fill de profeta. Era pastor, i em dedicava a collir figues de sicòmor, però el Senyor em va prendre de darrere dels ramats, i em va dir: "Ves a profetitzar a Israel, el meu poble».

Salm responsorial 84,9ab-10.11-12.13-14 (R.: 8)

Jo escolte què diu el Senyor:
Déu anuncia la pau
al seu poble i als qui l'estimen.
La salvació està prop dels seus fidels,
i la seua glòria habitarà en el nostre país.

R. Senyor, feu-nos vore el vostre amor,
i doneu-nos la vostra salvació.

La fidelitat i l'amor es trobaran,
s'abraçaran la justícia i la pau;
la fidelitat germinarà de la terra,
i la justícia mirarà des del cel. R.

El Senyor donarà la pluja,
i la nostra terra donarà el seu fruit.
La justícia anirà davant d'ell,
encaminarà els seus passos. R.

Lectura segona Ef 1,3-14

Déu ens va elegir en Crist abans de crear el món

Lectura de la carta de sant Pau als cristians d'Efes

Beneït siga Déu, Pare del nostre Senyor Jesucrist,
que ens ha beneït en Crist
amb tota classe de benediccions espirituals en el cel.
Ens va elegir en ell abans de crear el món,
per a que fórem sants i irreprensibles als seus ulls.
Per amor ens destinà a ser fills seus per Jesucrist,
segons la seua benèvola decisió,
a lloança i glòria de la gràcia
que ens ha concedit en el seu Amat.

En Crist, per la seua sang, obtenim la redempció,
el perdó dels nostres pecats.
La riquesa de la gràcia de Déu s'ha desbordat en nosaltres,
ens ha omplit de tota saviesa i intel·ligència,
i ens ha fet conéixer el misteri de la seua voluntat,
la decisió benèvola que havia pres per a executar-la
en la plenitud dels temps:
recapitulant en Crist totes les coses,
tant les del cel com les de la terra.

En Crist hem rebut la nostra part en l'herència,
a la qual ens havia destinat el designi d'aquell
que tot ho du a terme
d'acord amb la decisió de la seua voluntat:
que fórem un himne vivent a la seua glòria,
nosaltres que des del principi
tenim posada en Crist la nostra esperança.
En ell, també vosaltres,
que escoltàreu la paraula de la veritat,
la Bona Nova que vos salva,
heu cregut i heu sigut marcats
amb el segell de l'Esperit Sant promés,
que és la penyora de l'heretat
que Déu ens té reservada,
quan ens rescatarà com a possessió seua,
a lloança de la seua glòria.

Al·leluia Cf. Ef 1,17-18

Que el Pare de nostre Senyor Jesucrist
il·lumine els ulls del nostre cor
per a que conegam a quina esperança ens ha cridat.

Evangeli Mc 6,7-13

Jesús començà a enviar els dotze

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús cridà els Dotze i començà a enviar-los de dos en dos. Els donà poder sobre els esperits malignes i els feia estes recomanacions: «No prengau res per al camí, tret del bastó: ni pa, ni alforja, ni diners en la faixa. Calceu-vos les sandàlies, però no vos emporteu dos túniques».
I afegia: «Quan entreu en una casa, quedeu-vos fins que deixeu aquell lloc. Si en un lloc no vos volen acollir ni escoltar, a l'hora d'eixir-ne, espolseu-vos la pols dels peus, com a acusació contra ells».
Els Dotze se'n van anar i predicaven a la gent que es convertiren. Expulsaven molts dimonis i ungien amb oli molts malalts, que es posaven bons. 
 
Jesús, seguint l'estil dels antics profetes com Amós, recorre els pobles predicant la bona notícia del Regne. Jesús va viure enmig de la gent, i va voler que els seus deixebles feren igual. Va ensenyar el camí que porta a Déu i va expulsar els dimonis que paralitzaven a tanta gent, que els sotmetien en la seua dignitat de fills de Déu. Jesús va alçar a molta gent caiguda i marginada i va ensenyar que l'amor de Déu ens salva. Ens va ensenyar a viure este amor vivint com Ell.

* * * * *
Real de Gandia celebra hui la festa en honor al beat Carmel Bolta, que serà canonitzat el pròcim 20 d'octubre.
Dedicació de la catedral d'Oriola (no se celebra enguany).

Beat Gaspar Bono, prevere (mem. lliure a les diòcesis de València i Mallorca, quan no cau en diumenge).

Sant Camil de Lel.lis, prevere (mem. lliure, quan no cau en diumenge).


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de juliol

Sant Camil de Lel·lis, prevere, que va nàixer prop de Teano, a la regió italiana dels Abruços, i des de l'adolescència va seguir la carrera militar i es va deixar arrossegar pels vicis propis d'una joventut alegre i despreocupada, però, convertit de la seua mala vida, es va entregar a la cura dels malalts als hospitals dels incurables, als quals servia com al mateix Crist. Ordenat sacerdot, va posar a Roma els fonaments de l'Orde de Clergues Regulars Ministres dels Malalts(1614)

2. A Brescia, al territori de Venècia, també a l'actual Itàlia, sant Optacià, bisbe, que va subscriure les cartes sinodals sobre la fe catòlica respecte a l'Encarnació enviades per Eusebi, bisbe de Milà, al papa sant Lleó. (s. V)

3. A Soignies, a la regió de Brabant, a Austràsia, hui Bèlgica, sant Vicent o Madelgari, que, amb el consentiment de la seua esposa santa Valtrudis, va abraçar la vida monàstica i, segons conta la tradició, va fundar dos monestirs. (c. 677)

4. A Deventer, lloc de Frísia, actual Holanda, sant Marxelm, prevere i monjo, anglosaxó d'origen i deixeble des de la seua joventut de sant Wilibrord, al qual va acompanyar en els treballs que este va emprendre per Crist. (c. 775)

5. A Stáry Kynsperk, lloc pròxim a Egres, a Bohèmia, hui Txèquia, beat Hroznata (Croznat), màrtir, que, en morir la seua esposa i el seu fill, va deixar la cort ducal i va ingressar a l'abadia premonstratenca de Tepla, i per defendre els drets d'esta abadia va ser capturat per uns malfactors, que el van deixar morir de fam. (1217)

6. A Verona, en els confins del territori de Venècia, a l'actual Itàlia, santa Toscana, que, mort el seu espòs, va distribuir tots els seus béns entre els pobres, i es va dedicar incessantment en l'Orde de Sant Joan de Jerusalem a la cura dels malalts. (1343/1344)

7. A Foligno, població de l'Úmbria, també a Itàlia, beata Angelina de Marsciano, que, en quedar viuda, es va consagrar durant cinquanta anys a servir a Déu i al proïsme, i va iniciar una Congregació de Germanes del Tercer Orde Regular de Sant Francesc de clausura per a la formació de la joventut femenina. (1435)

8. A València, beat Gaspar Bono, prevere de l'Orde dels Mínims, que va abandonar les armes d'un príncep terreny per a militar a les ordes de Crist Rei i va regir la província hispana d'este Orde amb zel, prudència i caritat. (1604)

9. A Lima, ciutat del Perú, sant Francesc Solano, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que per a la salvació de les ànimes va recórrer en totes les direccions Amèrica Meridional, i va ensenyar, amb la seua paraula i el seu testimoniatge la novetat de la vida cristiana als indis i als mateixos colonitzadors espanyols. (1610)
10. A Londres, a Anglaterra, beat Ricard Langhorne, màrtir, insigne jurista, que, acusat de traïció, sota el rei Carles II va ser condemnat a la pena capital i va entregar la seua ànima a Déu en el patíbul de Tyburn. (1679)

11. A Cerecca-Ghebaba, poble d'Etiòpia, beat Ghebre Miquel, això és, "Servent Miquel", prevere de la Congregació de la Missió i màrtir, que buscant en els seus estudis i en l'oració la verdadera fe, la va trobar unint-se a l'Església catòlica. Per això va patir primer presons, i després, custodiat per soldats i carregats els seus peus amb pesades cadenes, va ser obligat a caminar durant tretze mesos, fustigat contínuament, fins que va morir consumit per la set i la fam. (1855)

12. A la ciutat de Nangong, a la província xinesa de Hebei, sant Joan Wang Guixin, màrtir, que durant la persecució desencadenada pels Yihetuan va preferir morir per Crist abans que tacar la seua puresa amb una lleu mentida. (1900)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

22 d'agost de 2024, dijous: Santa Maria, Reina

DIJOUS DE LA SETMANA XX / II Lectura primera Ez 36,23-28 Vos donaré un cor nou i posaré en vosaltres el meu Esperit Lectura de la profecia d...

entrades populars