2 de març de 2025, diumenge VIII

DIUMENGE VIII / Cicle C


Hui és el Dia del Seminari a l'arxidiòcesi de València

Lectura primera Sir 27,4-7

No faces elogis de ningú abans de sentir-lo parlar

Lectura del llibre de Jesús, fill de Sira

Quan es venta el sedàs, queda el rebuig;
també, quan algú es posa a parlar, li ixen els defectes.
Com el forn posa a prova les peces del canterer,
la prova de l'home és fer-lo raonar.
Com el fruit demostra com han cultivat un arbre,
les paraules revelen els pensaments del cor.
No faces elogis de ningú abans de sentir-lo parlar,
perquè en les paraules es posen a prova les persones.

Salm responsorial 91,2-3.13-14.15-16 (R.: 2a)

És bo alabar l'Altíssim,
cantar al vostre nom, Senyor,
proclamar de matí el vostre amor,
i de nit la vostra fidelitat.

R. És bo alabar el Senyor.

O bé:

Al·leluia.

El just creixerà com la palmera,
es farà gran com un cedre del Líban;
plantat en la casa del Senyor,
creixerà en els atris del nostre Déu. R.

Encara donaran fruit en la vellea,
continuaran plens de verdor i de salut,
per a proclamar que el Senyor és recte,
que la meua Roca no coneix la injustícia. R.

Lectura segona 1C 15,54-58

Déu ens dona la victòria per Jesucrist, el nostre Senyor

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, quan esta existència corruptible s'haurà revestit d'incorrupció i esta existència mortal s'haurà revestit d'immortalitat, es complirà la paraula de l'Escriptura: «La victòria ha engolit la mort. Oh mort, ¿on està la teua victòria? ¿On està ara, oh mort, el teu fibló?». El fibló de la mort és el pecat, i la força del pecat ve de la Llei. Però, donem gràcies a Déu: ell ens dona la victòria per Jesucrist, el nostre Senyor. Per tant, benvolguts germans, mantingueu-vos ferms i incommovibles, doneu-vos de ple a l'obra del Senyor, sabent que, gràcies a ell, el vostre treball no serà inútil.

Al·leluia Fl 2,15-16

Vosaltres que porteu la paraula de vida
resplandiu en el món com estreles en el cel.

Evangeli Lc 6,39-45

Del que sobreïx del cor, en parla la boca

Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús digué als deixebles esta paràbola: «¿Pot un cego guiar un altre cego? ¿No cauran els dos en el clot? Un alumne no està per damunt del mestre; només una volta formats, els alumnes arriben a ser com el seu mestre. ¿Per què veus l'estella en l'ull del teu germà i no notes la biga que tens en el teu ull? ¿Com li pots dir: "Germà, deixa'm que et lleve l'estella de l'ull", si tu no veus la biga del teu? Hipòcrita, lleva primer la biga del teu ull, i després t'hi voràs prou clar per a poder llevar l'estella de l'ull del teu germà.
No hi ha cap arbre bo que done fruit roín, ni cap arbre roín que done fruit bo. Cada arbre es coneix pel seu fruit: no es cullen figues dels cards ni es verema raïm dels albarzers. La persona bona, del bon tresor del seu cor, en trau la bondat; i la persona roïna, del seu tresor roín, en trau el mal. Perquè del que sobreïx del cor, en parla la boca».

Les nostres paraules diuen el que portem en el cor, fins i tot si guardem silenci. Comuniquem el que som i vivim, el que raonem, el que anhelem i esperem, és la millor cosa que tenim. Jesús mostra en les seues paraules el verdader esperit de la vida cristiana: de dins cap a fora. Per això, tractem de seguir el seu exemple, perquè il·lumina la nostra verdadera imatge humana com a fills de Déu. El cor en sentit bíblic no expressa només el sentiment, sinó principalment raó i decisió. Per això, del cor ix el bé que busquem i procurem fer, i també del cor sorgix el mal.

* * * * *

Aniversari de la mort de Joan Wesley, fundador del metodisme (Londres, 1791)

Paraula del dia: març (AVL)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 2 de març

1. A Neocesarea, a la regió del Pont, hui Turquia, sant Troadi, màrtir durant la persecució sota l'emperador Deci, i el combat del qual ha testificat sant Gregori Taumaturg. (c. 250)

2. A Lichfield, a Anglaterra, sant Ceada, bisbe, que va exercir en moments difícils el seu càrrec episcopal a les províncies de Mèrcia, Lindisfarne i del centre d'Anglaterra, exercint este ministeri amb gran perfecció de vida, segons els exemples dels antics pares. (672)

3. A Agira, a l'illa de Sicília, a Itàlia, sant Lluc Casale de Nicòsia, monjo, cèlebre per la seua humilitat i altres virtuts. (s. IX)

4. A Praga, ciutat de Bohèmia, actualment Txèquia, santa Ainés, abadessa, filla del rei Ottokar, que després d'haver renunciat a núpcies reials i desitjosa de casar-se amb Jesucrist, va abraçar la Regla de santa Clara al monestir edificat per ella mateixa, on va voler observar la pobresa conforme a la Regla. (c. 1282)

Especialment el calendari franciscà celebra hui la memòria d’esta filla del rei Otokkar I de Bohèmia. Ainés havia nascut cap al 1202, i de ben joveneta estava destinada a un matrimoni de conveniència amb el fill de l’emperador Frederic II, fins que va descobrir l’esperit franciscà gràcies a Clara d’Assís, amb qui va mantenir correspondència.
Llavors, amb els seus recursos, va obrir a Praga, amb altres companyes un hospital per als pobres i un convent de clarisses, on va entrar l’any 1234 i del qual va acabar sent abadessa. Te­nia personalment cura dels pobres i els malalts, i alhora dedicava hores a la pregària i el silenci. En estos moments de recolliment, Ainés va experimentar diversos fenòmens místics. Va morir el dia 2 de març de 1282. Canonitzada per Joan Pau II en 1989. [font]

5. A Bruges, població de Flandes, hui Bèlgica, beat Carles el Bo, màrtir, que sent príncep de Dinamarca i després comte de Flandes, es va mostrar paladí de la justícia i defensor dels pobres, fins que va ser assassinat per uns soldats als quals insistia a una pau que ells rebutjaven. (1127)

6. A Sevilla, a Espanya, santa Àngela de la Creu Guerrero González, verge, fundadora de l'Institut de les Germanes de la Companyia de la Creu, que no es va reservar dret cap per a si, sinó que ho va deixar tot per als pobres, als qui acostumava a dir els seus "senyors", i els servia de veritat. (1932)

7. Beat Engelmar (Hubert) Unzeitig (1911- Dachau, Alemanya 1945). Alemany, sacerdot profés de la Congregació dels Missioners de Mariannhill, conegut com "l'àngel de Dachau", va ser assassinat per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

4 d'abril de 2025, divendres IV de Quaresma

DIVENDRES DE LA SETMANA IV DE QUARESMA La Quaresma : elegir el camí del just perseguit o el dels perseguidors Oració col·lecta Oh Déu, vós d...

entrades populars