- Papa Francesc: Missatge per a la Quaresma de 2025.
- Papa Francesc: Missatge per a la Quaresma de 2024.
- Enric Benavent, arquebisbe de València: Quaresma, camí cap a la llibertat (2024)
Lectura primera Jl 2,12-18
Esgarreu-vos el cor, i no els vestitsLectura de la profecia de Joel«Ara -diu el Senyor-convertiu-vos a mi amb tot el vostre cor;dejuneu, gemequeu, ploreu.Esgarreu-vos el cor, i no els vestits.Convertiu-vos al Senyor, el vostre Déu;ell és compassiu i benigne,lent per a la ira, ric en l'amor,no actuarà amb malícia».¿Qui sap si canviarà i se'n desdirà,si vos deixarà una benedicciói podreu oferir pans, oli i vial Senyor, el vostre Déu?Toqueu la trompeta a Sió,proclameu un dejuni, convoqueu l'assemblea,reuniu el poble, ajunteu la comunitat,congregueu els vells i els xiquets,també els infants de pit;que el novençà isca de la cambrai la novençana de l'alcova.Que els sacerdots, servents del Senyor,ploren entre el vestíbul i l'altari diguen: «Senyor, perdoneu el vostre poble,no abandoneu la vostra heretat a l'escarnii a les burles dels altres pobles».Que no hagen de dir entre ells:«¿On està el seu Déu?»El Senyor té deliri per la seua terra,es compadix del seu poble.
Pietat, Déu meu, vós que sou bo;per la vostra gran misericòrdia,ofegueu la meua malícia;llaveu del tot la meua falta,renteu el meu pecat.R. Pietat, Senyor, perquè hem pecat.Ara reconec la meua falta,tinc sempre present el meu pecat.Contra vós, contra vós sol he pecat;als vostres ulls era un mal, i ho he fet. R.Oh Déu, creeu en mi un cor ben net,i restaureu en mi un esperit ferm.No m'allunyeu de la vostra mirada,ni em lleveu el vostre esperit sant. R.Torneu-me el goig de la vostra salvació,feu-me fort amb esperit generós.Obriu-me els llavis, Senyor,i proclamaré la vostra alabança. R.
Reconcilieu-vos amb Déu. Ara és l'hora favorableLectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Corint
Germans, nosaltres som ambaixadors de Crist, i és com si Déu mateix vos exhortara a través de nosaltres. Vos ho demanem en nom de Crist: reconcilieu-vos amb Déu. Al qui no havia experimentat el pecat, Déu, per nosaltres, li va carregar el pecat, per tal que gràcies a ell experimentàrem la seua justícia salvadora.Vos exhortem, com a col·laboradors de Déu, a no deixar perdre la gràcia que heu rebut. Recordeu que ell ha dit: «T'he escoltat en l'hora favorable, t'he ajudat el dia de la salvació».Ara és l'hora favorable, ara és el dia de la salvació.
No enduriu, hui, els vostres cors;escolteu la veu de Déu.
Ton Pare, present en els llocs més amagats, t'ho recompensarà᛭ Lectura de l'evangeli segons sant MateuEn aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:«Mireu de no fer el bé davant de la gent per tal que vos admiren, ja que d'esta manera no podríeu esperar la recompensa del vostre Pare del cel.Per tant, quan dones als qui ho necessiten, no ho anuncies a toc de trompeta, com fan els hipòcrites en les sinagogues i pels carrers, per a que tots els alaben. Vos assegure que ja tenen la seua recompensa. En canvi, tu, quan ajudes els altres, procura que la mà esquerra no sàpia què fa la dreta, per a que el teu gest quede amagat. Ton Pare, que veu el que està amagat, t'ho recompensarà.I quan pregueu, no feu com els hipòcrites, que els agrada posar-se drets a les sinagogues i als cantons de les places per a que tots els vegen. Vos dic que ja tenen la seua recompensa. En canvi, tu, quan pregues, entra en la teua cambra, tanca't amb pany i clau i prega a ton Pare, present en els llocs més amagats, i ell, que veu el que està amagat, t'ho recompensarà.I quan dejuneu, no feu cara trista com els hipòcrites, que es desfiguren la cara per a que tots noten que dejunen. Vos dic que ja tenen la seua recompensa. En canvi, tu, quan dejunes, llava't la cara i posa't perfum per tal que la gent no sàpia que dejunes, sinó només ton Pare, present en els llocs més amagats, i ell, per a qui no hi ha secrets, t'ho recompensarà».
* * * * *
Aniversari del traspàs de Max Jacob, pintor, poeta i escriptor, després de ser deportat pel règim nazi (1944)
Elogis del 5 de març
1. Commemoració de sant Teòfil, bisbe de Cesarea de Palestina, que sota l'emperador Septimi Sever va brillar per la seua saviesa i integritat de vida. (195)
2. A Pamfília, a l'actual Turquia, sant Conó, màrtir, hortolà de professió, que en temps de l'emperador Deci va ser obligat a córrer davant d'un carro amb els peus travessats per claus i, caent de genolls, va entregar l'esperit mentres resava. (c. 250)
3. A Roma, a la via Àpia, al cementeri de Calixt, sepultura de sant Luci, papa, successor de Corneli, que va patir l'exili per la fe de Crist i, en temps angoixants, va ser eximi confessor de la fe, actuant amb moderació i prudència. (254)
4. A Sinope, a la regió del Pont, hui Turquia, sant Focas l'Hortolà, màrtir, llaurador d'ofici, que va patir moltes injúries pel nom del Redemptor. (c. s. IV)
5. A Cesarea de Palestina, sant Adrià, màrtir, que en la persecució desencadenada sota l'emperador Dioclecià, en el dia en què solien celebrar-se els festejos de la Fortuna, per ordre del procurador Firmilià, i per la seua fe de Crist, va ser llançat davant d'un lleó i després degollat a espasa. (309)
Va nàixer a Lícia. Primer va ser monjo i després anacoreta a la seua regió, però després va anar a Palestina i es va establir per la redor de la mar Morta. Per influència del bisbe intrús Teodosi, va abraçar el monofisisme, però l'en va traure sant Eutimi el Gran. Cap a l'any 455 va fundar un monestir a la vora del riu Jordà, que va presidir amb gran santedat i prudència fins que va morir, el 5 de març de l'any 475. S'explica d'ell que cada any, per Quaresma, es reunia amb Eutimi i observava un rigorós dejuni que només interrompia per rebre l'eucaristia. És cèlebre la llegenda que diu que va curar un lleó traent-li una espina de la pota, i que l'animal es va quedar amb ell fins que, un cop mort el sant, es va ajaure sobre la seua tomba i s'hi va estar fins que va morir. [font]
7. A Saighir, a la regió d'Ossory, a Hibèrnia, hui Irlanda, sant Kieran [o Ciaran], bisbe i abat. (530)
8. A Arle, ciutat de Provença, a l'actual França, sant Virgili, bisbe, que va rebre com a hostes sant Agustí i els seus monjos quan viatjaven cap a Anglaterra per encàrrec del papa sant Gregori el Gran. (c. 618)
9. A Vigevano, a la regió italiana de Llombardia, beat Cristòfol Macassoli, prevere de l'Orde de Germans Menors, insigne per la seua predicació i la seua caritat envers els pobres. (1485)
10. A Nàpols, ciutat de Campània, de nou a Itàlia, beat Jeremies (Joan) Kostistik de Valacchia, religiós de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, que, amb caritat i alegria, va assistir incessantment els malalts durant quaranta anys. (1625)
11. També a la mateixa ciutat de Nàpols, sant Joan Josep de la Creu (Carles Caietà) Calosirto, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que, seguint les petjades de sant Pere d'Alcántara, va restablir la disciplina de la Regla en molts convents de la regió napolitana. (1734)
Carles Gaietà Calosirto va nàixer a l’illa napolitana d’Ischia el 1654. Acabades les humanitats a 16 anys va ser el primer italià a seguir la reforma franciscana de sant Pere d’Alcàntara, que pretenia que l’orde tornara a l’esperit original. Ben prompte va destacar per la seua gran ascesi (penitència, pregària i austeritat), i els seus superiors, veient la seva vàlua, li van encarregar fundar un convent nou, el van nomenar mestre de novicis i finalment provincial de l’orde.
Els seus contemporanis expliquen que tenia el do de la profecia, de la guarició i de la bilocació. Va ser igualment conegut com a bon confessor i director espiritual de persones que també acabarien sent santes, com ara Alfons Maria de Liguori. Va morir el 5 de març de 1734 a Lucia del Monte, prop de Nàpols. Canonitzat en 1811 per Gregori XVI. [font]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada