14 de maig de 2024, dimarts: Sant Maties

Festa de Sant Maties, apòstol


Festa de sant Maties [o Macià], apòstol, que va seguir el Senyor Jesús des del baptisme de Joan fins al dia en què Crist va pujar al cel i, per esta raó, després de l'Ascensió del Senyor va ser posat pels apòstols en el lloc que havia ocupat Judes, el traïdor, a fi que, formant part del grup dels Dotze, fora testimoni de la Resurrecció.

Lectura primera Fets 1,15-17.20-26

La sort va tocar a Maties,
que va quedar agregat al onze apòstols

Lectura dels Fets dels Apòstols

En aquells dies, Pere s'alçà enmig dels germans reunits, que eren vora cent vint persones, i els va dir:
«Germans, s'havia de complir allò que l'Esperit Sant havia anunciat en l'Escriptura per boca de David, parlant de Judes, l'home que va guiar els qui arrestaren a Jesús. Era u dels nostres i tenia esta mateixa missió.
Ara bé, en el llibre dels salms està escrit: "Que els siga devastat el campament i els deixen deshabitades les tendes". I també: "Que un altre ocupe el seu càrrec".
Per això, cal que un dels que ens acompanyaren durant tot el temps que Jesús, el Senyor, va viure amb nosaltres des dels temps que Joan batejava fins al dia que fou endut al cel siga amb nosaltres testimoni de la seua resurrecció».
En proposaren dos: Josep, anomenat Barsabàs, o també Just, i Maties. Després pregaren així:
«Vós, Senyor, coneixeu el cor de tots; mostra quin d'estos dos elegiu per a ocupar el lloc de servici apostòlic que Judes abandonà per a anar-se'n al lloc que li corresponia».
Ho feren a sorts, i la sort va tocar a Maties, que va quedar agregat als onze apòstols.

Salm responsorial 112,1-2.3-4.5-6.7-8 (R.: cf. 8)

Servents del Senyor, alabeu-lo,
alabeu el nom del Senyor.
Siga beneït el nom del Senyor,
ara i per tots els segles.

R. El Senyor el posa entre els prínceps
del seu poble.

O bé:

Al·leluia.

Des de l'eixida fins a la posta del sol
alabeu el nom del Senyor.
El Senyor sobrepassa tots els pobles,
la seua glòria sobrepuja el cel. R.

Qui és com el Senyor, el nostre Déu?
Té molt amunt el seu tron,
i des d'allí s'inclina
per veure el cel i la terra. R.

Alça de la pols el desvalgut,
trau el pobre de la cendra,
per a posar-lo entre prínceps,
els prínceps del seu poble. R.

Al·leluia Jo 15,16

Soc jo qui vos he elegit 
i vos he confiat la missió d'anar per totes parts i donar fruit,
un fruit que durarà per sempre.

Evangeli Jo 15,9-17

No sou vosaltres, els qui m'heu elegit;
soc jo qui vos he elegit 
 
 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles:
«Jo vos estime tal com el Pare m'estima. Mantingueu-vos en el meu amor. Si guardeu els meus manaments, vos mantindreu en el meu amor, tal com jo guarde els manaments de mon Pare i em mantinc en el seu amor.
Vos he dit açò per a que la meua alegria siga en vosaltres, i la vostra alegria siga ben plena.
Este és el meu manament: que vos estimeu els uns als altres com jo vos he amat. Ningú té un amor més gran que el qui dona la vida pels seus amics. Vosaltres sou els meus amics si feu el que jo vos mane. Ja no vos dic servents, perquè el servent no sap què fa el seu amo. A vosaltres vos he dit amics, perquè vos he fet saber tot allò que he sentit de mon Pare.
No sou vosaltres, els qui m'heu elegit; soc jo qui vos he elegit i vos he confiat la missió d'anar per totes parts i donar fruit, un fruit que durarà per sempre. I tot allò que demanareu al Pare en nom meu, ell vos ho donarà. Açò vos mane: que vos estimeu els uns als altres».

Altres


El 14 de maig de 1907 va nàixer a Borriana el cardenal Tarancon.

El 14 de maig de 1971 el papa Pau VI va publicar la carta apostòlica Octogesima adveniens.

Aniversari de l'ordenació episcopal de mons. Vicent Juan Segura, bisbe auxiliar emèrit de València (2005).

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de maig

Sant Maties, apòstol.

2. A la província romana d'Àsia Menor, actual Turquia, sant Màxim, màrtir durant la persecució sota l'emperador Deci, i de qui es conta que va morir lapidat. (c. 250)

3. A Cimiez, a la regió de Provença, actualment França, sant Ponç, màrtir(c. s. III)

4. A Síria, sants Víctor i Corona, companys màrtirs(c. s. III)

5. A l'illa grega de Quios, a la mar Egea, sant Isidor, màrtir, que, segons la tradició, va ser llançat a un pou. (s. III)

6. A Aquileia, al territori de Venècia, a la Itàlia actual, sants Fèlix i Fortunat, màrtirs, la ciutat dels quals van honrar amb el seu gloriós martiri. (s. IV)

7. A la regió també italiana de Sardenya, commemoració de les santes Justa i Enedina, màrtirs(s. III/IV)

8. A Clarmont, al territori d'Aquitània, actualment França, sant Abruncle, bisbe, qui, expulsat de la seua seu de Langres per Gundebald, rei dels burgundis, va ser posat al capdavant de l'església de Clarmont. (488)

9. A la mateixa ciutat citada anteriorment, sant Gal, bisbe, home humil i bondadós, oncle patern de sant Gregori de Tours(551)

10. A Lismore, a Irlanda, sant Cartago, bisbe i abat(638)

11. Al monestir de Fontenelle, a Nèustria, hui França, sant Erembert, que, havent sigut bisbe de Tolosa, va abraçar després la disciplina monàstica. (674)

12. A Santarém, a Portugal, beat Gil de Vaozela, prevere, que, docent de medicina a París, va abandonar una vida dissoluta que portava i, després d'ingressar en l'Orde de Predicadors, amb llàgrimes, oració i sacrificis, va superar totes les temptacions. (1265)

13. Al llogaret de Saint Mary-of-the-Woods, d'Indiana, als Estats Units d'Amèrica del Nord, santa Teodora (Anna Teresa) Guérin, verge de la Congregació de Germanes de la Providència, la qual, oriünda de França, va residir i va morir en eixa xicoteta ciutat. Era de naturalesa compassiva i, encara enmig de les majors dificultats, va confiar sempre en la divina providència i es va preocupar amb sol·licitud de la naixent comunitat. (1856) (Canonitzada en 2006).

14. Al lloc de Bétharram, prop de Pau, als Baixos Pirineus francesos, sant Miquel Garicoitz, prevere, que va fundar la Companyia Missionera del Sagrat Cor de Jesús(1863)

15. A Nizza Monferrato, a la regió de Piemont, a Itàlia, santa Maria Dominica Mazzarello, fundadora, juntament amb sant Joan Bosco, de l'Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, dedicades a la instrucció de xiquetes pobres. Va sobreeixir per la seua humilitat, prudència i caritat. (1881)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

26 de juny de 2024, dimecres XII

DIMECRES DE LA SETMANA XII / II Lectura primera 2R 22,8-13;23,1-3 El rei va manar que llegiren al poble tot el llibre de l'aliança troba...

entrades populars