10 de maig de 2024, divendres: Sant Joan d'Àvila

DIVENDRES DE LA SETMANA VI DE PASQUA


Lectura primera Fets 18,9-18

Molts d'esta ciutat formen part del meu poble

Lectura dels Fets dels Apòstols

Pau es trobava a Corint i una nit, en una visió, el Senyor li va dir: «No tingues por, continua parlant i no calles, que jo vetle per tu i ningú no et tocarà per a fer-te mal, perquè molts d'esta ciutat formen part del meu poble». Pau va passar-hi un any i mig ensenyant entre ells la paraula de Déu.
En temps de Gal·lió, procònsol d'Acaia, els jueus s'alçaren tots alhora contra Pau, el conduïren davant del tribunal i l'acusaren dient: «Este home incita la gent a donar culte a Déu d'una manera contrària a la Llei». Però abans que Pau obrira la boca, Gal·lió els va replicar: «Jueus, si es tractara d'una injustícia o d'un delicte, jo vos escoltaria com cal i sense presses; però estes baralles sobre paraules i noms i sobre la vostra Llei són cosa vostra i no vullc ser jutge d'estes qüestions». I els va traure del tribunal. 
Aleshores tots es  van tirar contra Sòstenes, el cap de la sinagoga, i davant mateix del tribunal, li van pegar. Gal·lió es va fer el desentés. Pau es va quedar encara uns dies a Corint. Després va dir adeu als germans i s'embarcà cap a Síria, en companyia de Priscil·la i Aquila. A Cèncrees es va rapar el cap, perquè havia fet una promesa.

Salm responsorial 46,2-3.4-5.6-7 (R.: 8a)

Aplaudiu, pobles de tot el món,
aclameu a Déu amb crits de festa.
El Senyor, l'Altíssim, és temible,
el gran rei de tota la terra.

R. Déu és rei de tot el món.

O bé: 
 
Al·leluia.

Ells ens sotmet els pobles,
posa les nacions als nostres peus;
ell ens va elegir per heretat seua,
glòria de Jacob, el seu estimat. R.

Déu puja entre aclamacions,
el Senyor, al so de trompetes.
Canteu al nostre Déu, canteu-li,
canteu al nostre rei, canteu-li. R.

Al·leluia Lc 24,46.26

El Messies havia de patir i  ressuscitar d'entre els morts,
abans d'entrar a la seua glòria.

Evangeli Jo 16,20-23a

Tindreu una alegria que no vos podrà llevar ningú

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles: «Vos dic de veres que plorareu i vos lamentareu, però el món s'alegrarà; vosaltres vos entristireu, però la vostra tristor es convertirà en goig. Les dones, a punt de donar a llum, senten tristor perquè ha arribat la seua hora; però, quan ja ha nascut el fill, ja no recorden els patiments passats, per l'alegria d'haver posat una vida al món. També vosaltres ara sentiu tristor, però, quan vos voré de nou, el vostre cor s'alegrarà, amb una alegria que no vos podrà llevar ningú. 
Eixe dia ja no em preguntareu res».

* * * * *

 Sant Joan d'Àvila, prevere i doctor de l'Església (mem. ob.)

    Memòria de sant Joan d'Àvila, prevere, que, nascut a Almodóvar del Campo, va recórrer tota la regió de la Bètica predicant a Crist, i després, havent sigut acusat injustament d'heretgia, va ser reclòs en la presó, on va escriure la part més important de la seua doctrina espiritual. (1569)

  • J.M. Bausset: Sant Joan d'Àvila (2015)


El 10 de maig de 1936 naix a Bolbait el prevere Francesc Albuixech i Estarlich († Sagunt 2017)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 10 de maig


2. Commemoració de sant Job, home d'admirable paciència, que va viure al país d'Hus, hui Jordània.
3. A Mira, a Lícia, actualment Turquia, sant Dioscòrides, màrtir(s. inc.)

4. A Lentini, a la regió italiana de Sicília, sants Alfi, Filadelfi i Cirí, màrtirs(s. III)

5. A Roma, a la via Llatina, sant Gordià, màrtir, que va ser sepultat en la cripta de l'església on, des de feia temps, ja es veneraven les relíquies de sant Epimac(c. 300)

6. També a Roma, commemoració dels sants Quart i Cinqué, màrtirs(c. s. IV)

7. A Irlanda, sant Comgall, abat, que va fundar el cèlebre monestir irlandés de Bangor i va ser un pare savi i un guia prudent de nombrosos monjos. (622)

8. Al lloc de Tàrent [Taranto], a la regió de la Pulla de l'actual Itàlia, sant Catald, bisbe i pelegrí, procedent, segons es creu, d'Escòcia. (c. s. VII)

9. A Bourges, població d'Aquitània, hui França, santa Solange, verge, de qui la tradició ha transmés que va patir el martiri en defensa de la seua virginitat. (c. s. IX)

10. A Pontoise, prop de París, també a França, sant Guillem, prevere d'origen anglés, que va exercir el seu ministeri de rector i va resplandir per la seua entrega a les ànimes i pel seu fervor religiós. (1195)

11. A Pàdua, al territori de Venècia, actualment Itàlia, beata Beatriu d'Este, verge, que va fundar el monestir de Gemola, situat a les Muntanyes Euganes, de Pàdua, i encara que la seua vida va ser breu, va recórrer fins al final el camí ardu de la santedat monàstica. (1226)

12. A Siena, a la regió de Toscana, de nou a Itàlia, beat Nicolau Albergati, bisbe de Bolonya, qui va ingressar de jove en l'Orde dels Pares Cartoixans i, una vegada ordenat bisbe, va prestar un gran servici a l'Església amb la seua acurada labor pastoral i amb la seua participació en legacions pontifícies. (1443)

13. A la ciutat de Zagreb, a Croàcia, beat Ivan Merz, el qual, dedicat a l'estudi de les lletres i a l'ensenyament, va donar als jóvens l'exemple d'un mestre fidel a Crist i d'un laic creient entregat al bé de la societat. (1928)

14. A Cremona, a Itàlia, beat Enric Rebuschini, prevere de l'Orde de Ministres dels Malalts (Camils), que va servir amb senzillesa els afectats per malalties. (1938)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de maig de 2024, dilluns: Maria, Mare de l'Església

Dilluns després de Pentecosta BENAURADA VERGE MARIA, MARE DE L'ESGLÉSIA Memòria Es reprén el temps ordinari Memòria de la benaurada Verg...

entrades populars