18 de maig de 2024, dissabte VII de Pasqua

DISSABTE DE LA SETMANA VII DE PASQUA

Missa del matí

Lectura primera Fets 28,16-20.30-31

Va passar dos anys sencers a Roma, i anunciava el Regne de Déu

Lectura dels Fets dels Apòstols

Una vegada a Roma, permeteren a Pau que visquera en una casa particular, amb un soldat que el guardava. Tres dies després va convocar els principals d'entre els jueus i, quan foren reunits amb ell, els va dir: 
«Jo, germans, sense haver fet res contra el nostre poble o contra els costums dels pares, vaig ser detingut a Jerusalem i entregat als romans. Els tribunals romans que em van interrogar volien deixar-me en llibertat, perquè no havien trobat en mi cap motiu de condemna a mort. Però els jueus s'hi van oposar i, per això, i no perquè jo tinga res de què acusar els del meu poble, m'he vist obligat a apel·lar al Cèsar. Este és el motiu pel qual he volgut vore-vos i enraonar, perquè la causa de dur estes cadenes no és altra que l'esperança d'Israel».
I va passar dos anys sencers en aquella casa llogada, on rebia tots els qui anaven a vore'l, i obertament, sense cap trava, anunciava el Regne de Déu i els instruïa sobre Jesucrist, el Senyor.

Salm responsorial 10,4.5 i 7 (R.: cf. 7b)

El Senyor viu al seu sant temple,
el Senyor té el tron en el cel;
els seus ulls aguaiten,
les seues pupil·les vigilen l'home.

R. Els bons vos voran cara a cara, Senyor.

O bé: 
 
Al·leluia.

El Senyor vigila els innocents i els culpables,
i abomina els qui volen violències;
el Senyor, que és just, estima la justícia,
els bons el voran cara a cara. R.

Al·leluia Jo 16,7.13

Vos enviaré l'Esperit de la veritat,
diu el Senyor;
ell vos guiarà cap a la veritat plena.

Evangeli Jo 21,20-25

Este és el deixeble que ho ha escrit,
i nosaltres sabem que el seu testimoni és veraç

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Pere es va girar i va vore que els seguia també el deixeble predilecte de Jesús. Era aquell que en el sopar s'havia reclinat sobre el pit de Jesús i li havia preguntat qui l'havia d'entregar. Pere, en vore'l, va preguntar a Jesús: «Senyor, i este, què?» Jesús li respongué: «Si jo vullc que es quede fins que jo torne, a tu, què? Tu seguix-me». 
Entre els germans va córrer la veu que este deixeble no moriria, però Jesús no li havia dit que no moriria, sinó: «Si jo vullc que es quede fins que jo torne, a tu, què?» 
Este és el deixeble que dona testimoni de tot açò i qui ho ha escrit; i nosaltres sabem que el seu testimoni és veraç. 
Jesús va fer moltes altres coses, però si s'escriviren una per una, crec que els llibres que podrien ser escrits no cabrien en tot el món.

* * * * *

Sant Joan I, papa i màrtir (mem. ll.).

Sant Joan I, papa
Després d’estudiar a Roma, fou elegit papa l’any 523. El rei got Teodoric el va enviar per a que intercedira, davant de l’emperador de Constantinoble, pels gots d’Orient que estaven oprimits. Fou molt ben rebut, però tingué poc èxit en la seua missió. I de retorn, Teodoric, enfadat, el retingué a Ravenna, on va morir l’any 526. Va ser venerat per l’Església de Roma a partir del segle XII. [font]

Sant Venanci, patró de Bunyol

Sant Fèlix de Cantalice, religiós caputxí, patró del raval del mateix nom a Castelló de la Plana

Sant Pròsper, bisbe de Tarragona

Teodor Úbeda
Aniversari de la mort de fra Gilabert Jofré, frare mercedari valencià, fundador de l’Hospital d’Ignoscens, Folls e Orats
Aniversari de la mort de mons. Teodor Úbeda i Gramage, bisbe de Mallorca, valencià (2003)

El 18 de maig de 2001 la UNESCO declara el Misteri d'Elx Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 18 de maig

Sant Joan I, papa i màrtir, que, havent sigut enviat pel rei arrià Teodoric en ambaixada a l'emperador Justí de Constantinoble, va ser el primer pontífex romà que va oferir la Víctima Pasqual en aquella Església, però al seu retorn, detingut de manera indigna i encadenat en la presó pel mateix Teodoric, va perir com a víctima per Crist el Senyor, a Ravenna, a l'actual regió d'Emília-Romanya, a Itàlia. (526)

2. A Salona, lloc de Dalmàcia, hui Croàcia, sant Fèlix, màrtir durant la persecució sota l'emperador Dioclecià. (299)

3. A Egipte, sant Diòscor, màrtir, fill d'un lector, que, després de molts i variats turments, va consumar el seu sacrifici amb la decapitació. (c. 303)

4. A Alexandria, també a Egipte, sants Potamó, Ortasi i Serapió, preveres, i els seus companys, tots màrtirs(s. IV)

5. A Ankara, a Galàcia, actualment Turquia, sants màrtirs Teòdot i la seua tia Tecusa, i Alexandra, Clàudia, Faina, Eufràsia, Madrona i Julita, vèrgens, que, després d'haver sigut prostituïdes per orde del governador, van ser llançades després a un llac amb pedres lligades al coll. (c. 303)

6. Al territori d'Argòvia, a Helvècia, hui Suïssa, beat Burcard, prevere, que com a rector del poble de Beinwil, va cuidar amb assídua diligència pastoral el ramat a ell confiat. (s. XII)

7. A Uppsala, ciutat de Suècia, sant Eric IX, rei i màrtir, qui durant el seu regnat va governar sàviament el poble, va vetlar pels drets de les dones i va enviar a Finlàndia al bisbe sant Enric per tal que propagara la fe de Crist, però finalment, mentre assistia a la celebració de la Missa, va caure apunyalat en una agressió dels seus enemics danesos. (1161)

8. A Tolosa, al costat del riu Garona, a França, beat Guillem, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí. (1369)

9. A Roma, sant Fèlix de Cantalice, religiós de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, el qual, amb admirable austeritat i senzillesa, va exercir el treball de recaptar l'almoina a la ciutat eterna durant quaranta anys, sembrant al seu voltant pau i caritat alhora. (1587)

10. A Mergentheim, a Alemanya, beata Blandina (Maria Magdalena) Merten, verge de l'Orde de Santa Úrsula, que va unir a la vida contemplativa la cura de la formació humana i cristiana de xiquetes i adolescents. (1918)

11. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a la ciutat de Munic, a Alemanya, beat Estanislau Kubski, prevere i màrtir, que en temps de guerra va entregar el seu esperit per Crist en una cambra de gas. (1942)

12. Al lloc de Hartheim, prop de Linz, a Àustria, beat Martí Oprzadek, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, el qual, de nacionalitat polonesa, en la mateixa època i de la mateixa manera va aconseguir el regne celestial. (1942)

13. Beata Guadalupe Ortiz de Landázuri (1916- Pamplona 1975). Laica de la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei. Professora i investigadora de Química. Va iniciar la labor apostòlica de l'Opus Dei a Mèxic. Va fer descobrir a moltes persones la santedat en el treball i en la vida ordinària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

22 de novembre de 2024, divendres: Santa Cecília

DIVENDRES DE LA SETMANA XXXIII / II Lectura primera Ap 10,8-11 Vaig prendre el llibret i me'l vaig menjar Lectura de l'Apocalipsi de...

entrades populars