28 de maig de 2024, dimarts VIII

DIMARTS DE LA SETMANA VIII / II


Lectura primera 1Pe 1,10-16

Els profetes anunciaren la gràcia que Déu vos ha concedit.
Per això viviu amb sobrietat i espereu fermament

Lectura de la primera carta de sant Pere

Benvolguts, els profetes que anunciaren la gràcia que Déu vos ha concedit ja havien indagat i investigat sobre esta salvació, i es preguntaven a quin temps i a quines circumstàncies es referia l'Esperit de Crist que tenien en ells, quan els feia predir la passió de Crist i la glòria que vindria després. Déu els havia revelat que allò que els confiava no anava destinat a ells, sinó a vosaltres. Ara vos ho han anunciat els qui vos han dut la Bona Nova, guiats per l'Esperit Sant enviat des del cel. Els mateixos àngels sospiren per contemplar-ho.
Per això, amb la ment cenyida per a servir i vivint amb sobrietat, espereu fermament la gràcia que Déu vos donarà el dia que es revelarà Jesucrist. Porteu-vos com a fills obedients, no vos rebaixeu a les passions que teníeu abans, quan vivíeu en la ignorància. Aquell que vos ha cridat és sant; per això també vosaltres heu de ser sants en tota la vostra conducta, ja que l'Escriptura diu: «Sereu sants, perquè jo soc sant».

Salm responsorial 97,1.2-3ab.3cd-4 (R.: 2a)

Canteu al Senyor un càntic nou:
ha fet obres prodigioses,
la seua dreta i el seu braç sagrat
han eixit victoriosos.

R. El Senyor ha revelat la seua victòria.

El Senyor ha revelat la seua victòria,
i els pobles contemplen la justícia.
L'ha mogut la misericòrdia
i la fidelitat a la casa d'Israel. R.

D'un cap a l'altre de la terra
tots han vist la salvació del nostre Déu.
Aclameu el Senyor per tota la terra,
esclateu en cants i en crits d'alegria. R.

Al·leluia Cf. Mt 11, 25

Vos enaltim, Pare,
Senyor del cel i de la terra,
perquè heu revelat als senzills els misteris del Regne.


Evangeli Mc 10,28-31

Obtindreu, ja en el temps present, el cent per u i persecucions,
i, en el món futur, la vida eterna

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Pere es posà a dir a Jesús: «Mireu, nosaltres ho hem deixat tot i vos hem seguit». 
Jesús va declarar: «Vos ho dic de veres: Tot aquell que per mi i per l'Evangeli ha deixat casa, germans i germanes, pare, mare, fills o camps, obtindrà, ja en el temps present, el cent per u de cases, germans i germanes, mare, fills i camps, i també persecucions, i, en el món futur, la vida eterna. Però tots els que ara són primers seran últims, i tots els últims seran primers».


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 28 de maig

1. A Corint, ciutat d'Acaia, actual Grècia, santa Helicònide, màrtir, que en temps de l'emperador Gordià, sota el governador Perenne i després sota el seu successor Justí, va ser provada amb molts turments i va consumar finalment el martiri amb la decapitació. (s. III)

2. A Chartres, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Caraú, màrtir(s. V)

3. A Urgell, a la Hispània Tarraconense, sant Just, bisbe, qui va exposar per escrit en clau al·legòrica el Càntic dels Càntics i va participar en diversos concilis hispans. (s. VI)

Bisbe d'Urgell (527-546), va intervindre en el II Concili de Toledo. Se'ns conserva un seu comentari al Càntic dels Càntics.

Sant Germà, bisbe de París
4. A París, a la Gàl·lia, actualment França, sant Germà, bisbe, que havent sigut abans abat de Sant Simforià d'Autun, va ser cridat a la seu d'esta ciutat, on, conservant l'estil de vida monàstic, va exercir una fructuosa cura d'ànimes. (576)

5. Al monestir de Gel·lona, a la Gàl·lia Narbonense, de nou a l'actual França, sant Guillem, monjo, el qual, havent sigut personatge molt brillant en la cort imperial, es va unir després amb verdader afecte d'amor a sant Benet d'Aniana i va vestir l'hàbit monàstic amb gran honestedat de costums. (812)

6. A Canterbury, a Anglaterra, beat Lanfranc, bisbe, que, monjo de Bec, va fundar a Normandia una cèlebre escola i va debatre amb Berengari sobre la presència real del Cos i la Sang de Crist en el sagrament de l'Eucaristia. Posteriorment, va ser promogut a la seu de Canterbury, on es va ocupar amb tenacitat en la reforma de la disciplina eclesiàstica a Anglaterra. (1089)

7. A Pisa, ciutat de la regió italiana de Toscana, santa Ubaldesca, verge, qui durant cinquanta anys, des dels setze fins a la seua mort, va realitzar amb perseverança obres de misericòrdia a l'hospital de la seua ciutat. (1206)

8. Prop de Castelnuovo de Garfagnana, població també de la Toscana, beat Herculà de Piegaro, prevere de l'Orde dels Germans Menors, el qual, predicador eximi, refulgí per la seua austeritat de vida, per la seua abstinència constant i per la fama dels seus miracles. (1451)

9. De nou a Londres, a Anglaterra, beata Margarida Pole, mare de família i màrtir, que, sent comtessa de Salisbury i mare del cardenal Reginaldo, va ser decapitada en la presó de la Torre de Londres en temps del rei Enric VIII per haver desaprovat el seu divorci, trobant així repòs en la pau de Crist. (1541)

10. A Florència, ciutat de la Toscana, a Itàlia, beata Maria Bertomeua Bagnesi, verge, germana de l'Orde de Penitència de Sant Doménec, que va suportar molts i molt durs dolors durant quasi quaranta anys. (1577)

11. A Londres, a Anglaterra, beats Tomàs Ford, Joan Shert i Robert Johnson, preveres i màrtirs, els quals, falsament acusats de conspiració davant la reina Isabel I, van ser condemnats a mort i penjats al mateix temps en el patíbul de Tyburn. (1582)

12. A la localitat de Cho Quan, a la Cotxinxina, hui Vietnam, sant Pau Hanh, màrtir, que, havent rebutjat la moral cristiana, va encapçalar una banda de lladres, però més tard, capturat en temps de l'emperador Tu Duc, va confessar ser cristià, i no havent-se desviat de la fe ni per afalacs, ni assots, ni per punyents tenalles, va culminar el seu gloriós martiri amb la decapitació. (1859)

L’Església també ha pujat al podi de la santedat a lladres… convertits. És el cas del vietnamita Pau Hanh, nascut el 1826 en una família cristiana. Sota l’aparença de comerciant, pertanyia a una banda de lladres. Un dia que van saquejar la casa d’una dona pobra, en Pau se’n va compadir i va demanar als seus companys de malifetes que li ho retornaren tot.

Acusat de ser còmplice dels francesos, ell ho negà, però confessà el seu cristianisme, cosa que li va suposar la decapitació el 28 de maig del 1859. Fou canonitzat el 19 de juny de 1988. Ja ho veiem… els (que han estat) lladres et precediran en el Regne… L’important és adonar-se’n i rectificar i ser-ne coherent… fins al final. [font]

13. Beata Maria Serafina del Sagrat Cor de Jesús Micheli (1849- Faicchio, Itàlia, 1911), fundadora de l'Institut de les Germanes dels Àngels.

14. A Sachsenhausen, a Alemanya, beat Ladislau Demski, màrtir, polonés de naiximent, que va ser internat en el camp de concentració i allí cruelment torturat per defendre la seua fe davant dels sectaris de les doctrines que negaven tota la dignitat humana i cristiana. (1940)

15. A la ciutat de Dzialdowo, a Polònia, beat Antoni Julià Nowowiejski, bisbe de Plock, que reclòs també en un camp de concentració en temps de guerra, va emigrar a l'encontre del Senyor consumit per la fam i les cruels tortures. (1941)

16. Beat Stefan Wyszyński (1901- Varsòvia, Polònia 1981). Va ser arquebisbe de Varsòvia i de Gniezno. Cardenal i primat de Polònia. Va desenvolupar un paper determinant en l'evolució de les relacions entre l'Església catòlica i l'Estat polonés durant el règim comunista, sent un símbol de llibertat, justícia, respecte dels drets humans i de la fe catòlica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

26 de juny de 2024, dimecres XII

DIMECRES DE LA SETMANA XII / II Lectura primera 2R 22,8-13;23,1-3 El rei va manar que llegiren al poble tot el llibre de l'aliança troba...

entrades populars