17 d'abril de 2024, dimecres III de Pasqua

DIMECRES DE LA SETMANA III DE PASQUA


Lectura primera Fets 8,1b-8

Anaven d'un lloc a un altre
anunciant la Paraula

Lectura dels Fets dels Apòstols

Aquell dia es va desencadenar una persecució violenta contra la comunitat de Jerusalem; i tots, llevat dels apòstols, es dispersaren pels territoris de Judea i Samaria.
Uns hòmens piadosos enterraren a Esteve i feren un gran dol per ell.
Saule, mentrestant, assolava l'Església, entrant a les cases i emportant-se hòmens i dones a la presó.
Els dispersats anaven d'un lloc a un altre anunciant la Paraula. Felip baixà a una ciutat de Samaria, i proclamava el Messies. Unànimement la gent feia cas de Felip, ja que sentien parlar i i ara veien els prodigis que feia: els esperits malignes eixien de molts posseïts, bramant tant com podien, i molts invàlids o paralítics recobraven la salut. Aquella ciutat s'omplí d'alegria.

Salm responsorial 65,1-3a.4-5.6-7a (R.: 1)

Aclama a Déu, tota la terra.
Canteu la glòria del seu nom,
canteu en honor del seu nom.
Digau´li: «Les vostres obres són fascinants».

R. Aclama a Déu, tota la terra.

O bé:

Al·leluia.

Que tota la terra vos adore i vos cante,
que cante el vostre nom».
Veniu a contemplar les gestes de Déu,
les admirables proeses en favor dels hòmens. R.

Convertí la mar en terra ferma,
passaren el riu a peu.
¡Celebrem la seua gesta!
Ell regna amb poder per sempre. R.

Al·leluia Jo 6,40

«El qui creu en el Fill te vida eterna.
I jo el ressuscitaré el darrer dia», diu el Senyor.

Evangeli Jo 6,35-40

Esta és la voluntat de mon Pare:
que el qui veu el Fill tinga vida eterna

Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir a la gent:
«Jo soc el pa de vida: el qui ve a mi no passarà fam, i el qui creu en mi no tindrà mai set. Però vosaltres, com ja vos he dit, m''haveu vist, i encara no creieu. 
Tot aquell que el Pare em dona vindrà a mi, i jo no rebutjaré mai a qui vinga a mi, perquè no he baixat del cel per a fer la meua voluntat, sinó la voluntat del qui m'ha enviat.
I la voluntat del qui m'ha enviat és que jo no perda cap dels qui ell m'ha donat, sinó que els ressuscite el darrer dia. Esta és la voluntat de mon Pare: que el qui veu el Fill i creu en ell, tinga vida eterna; i jo el ressuscitaré el darrer dia».


Aniversari de la mort de  Tomàs Vicent Tosca i Mascó, erudit valencià, matemàtic, cartògraf i teòleg, a banda de creador del moviment Novatores 

Martirologi Romà

Elogis del 17 d'abril

1. A Melitene, ciutat de l'antiga Armènia, a l'actual Turquia, sants màrtirs Pere, diaca, i Hermògenes, el seu coadjutor(c. s. IV)

2. A Pèrsia, hui l'Iraq, passió de sant Simeó bar Sabas, bisbe de Selèucia i Ctesifont, que, per orde del rei dels perses Sapor II, va ser detingut i carregat de cadenes per negar-se a adorar el sol i continuar proclamant a Jesucrist lliurement i valentament. Empresonat juntament amb més de cent cristians, bisbes, preveres i d'altres ordes eclesiàstics, va ser sotmés a tortures, i el Divendres Sant de la Passió del Senyor, davant dels seus ulls i mentre els exhortava, tots els seus companys van ser decapitats, com ell mateix ho va ser en últim lloc. (341)

3. També commemoració de molts màrtirs que, després de la mort de sant Simeó, en tot el territori de Pèrsia, i igualment sota el rei Sapor II, van ser degollats per causa del nom de Crist, entre ells sant Txusdazat [o Guhashtazad, Usthazan o Gothazat], eunuc del palau reial i padrí del mateix rei, que durant el primer ímpetu de la persecució va patir el martiri al palau d'Artaxerxes, germà de Sapor, a la província d'Adiabene, a l'actual Iraq. (341)

4. A Tortona, a la regió de Ligúria, actualment Itàlia, sant Innocenci, bisbe(s. IV)

5. A Melitene, a l'antiga Armènia, hui Turquia, sant Acaci, bisbe, que va intervindre en el Concili d'Efes contra Nestori per a defendre la fe catòlica, i després va ser deposat injustament de la seua seu. (c. 435)

6. A Viena del Delfinat [Vienne], ciutat de Burgúndia, ara França, sant Pantagat, bisbe(540)

7. A l'illa d'Eigg, a les Hèbrides interiors, enfront d'Escòcia, sant Donnan, abatjuntament amb cinquanta-dos monjos, que durant les celebracions pasquals van ser degollats o cremats per uns pirates. (617)

8. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sants màrtirs Elies, prevere, ja ancià, Pau i Isidor, monjos jóvens, que per la seua fe cristiana van perir en la persecució duta a terme pels sarraïns. (856)

9. A l'abadia de la Chaise-Dieu, també a França, sant Robert de Turlande, abat, al qual se li van unir alguns germans en este lloc on s'havia retirat per a viure en soledat, i amb la seua predicació i exemple de vida va guanyar moltes ànimes per al Senyor. (1067)

10. A l'abadia de Molesme, a França, sant Robert, abat, qui desitjós d'una vida monàstica més senzilla i estricta, va ser fundador de monestirs i esforçat superior, director d'ermitans i restaurador eximi de la disciplina monàstica, i instaurador del monestir de Cister, que va regir com a primer abat. Finalment, va ser cridat de nou com a abat a Molesme, on va descansar allí en pau. (1111)

11. A Perusa, ciutat de l'Úmbria, a Itàlia, beat Jaume de Cerqueto, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, que va oferir un seré exemple en assumir amb alegria la malaltia que l'afligia. (1367)

12. A Pisa, a la regió de Toscana, beata Clara Gambacorti, que, en perdre encara molt jove al seu espòs, aconsellada per santa Caterina de Siena va fundar el monestir de sant Doménec sota una regla austera, va dirigir amb prudència i caritat les germanes, i es va distingir per haver perdonat l'assassí de son pare i dels seus germans. (1419)

13. A Madrid, a Espanya, beata Maria Anna de Jesús Navarro de Guevara, verge, la qual, després de superar l'oposició de son pare, va rebre l'hàbit de l'Orde de la Mare de Déu de la Mercé i es va dedicar a la vida d'oració, penitència i ajuda a pobres i afligits. (1624)

14. A Londres, a Anglaterra, beat Enric Heath, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, que sota el rei Carles I, per la sola raó del seu sacerdoci, va ser entregat al botxí a Tyburn. (1643)

15. A Sault, lloc de la província de Quebec, al Canadà, santa Caterina Tekawitha, verge, que, nascuda entre els indígenes del lloc, va patir moltes amenaces i vexacions per haver acceptat, en el dia de Pasqua, rebre el baptisme i oferir a Déu la seua virginitat, que conservava ja abans de convertir-se. (1680) Canonitzada en 2012

16. Beat Llucià Botovasoa (1908- Vohipeno, Madagascar 1947). Laic i pare de família, mestre, membre del Tercer Orde de Sant Francesc; assassinat per romandre fidel a l'Església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

21 de maig de 2024, dimarts VII

DIMARTS DE LA SETMANA VII DEL TEMPS ORDINARI / II Lectura primera Jm 4,1-10 Demaneu i no rebeu, perquè demaneu amb mala intenció Lectura de ...

entrades populars