4 d'abril de 2024: Dijous de Pasqua

DIJOUS DINS DE LA HUITAVA DE PASQUA


Lectura primera Fets 3,11-26

Vosaltres vau matar l'autor de la vida.
Però Déu l'ha ressuscitat d'entre els morts

Lectura dels Fets dels Apòstols

En aquells dies, com que l'home que Pere i Joan acabaven de curar no se separava d'ells, tot el poble, meravellat, va córrer darrere d'ells cap al pòrtic de Salomó.
Pere es va dirigir al poble amb estes paraules:
«Israelites, ¿per què ens mireu tan estranyats? ¿Vos penseu que és pel nostre propi poder o per la nostra virtut que hem fet caminar este home? El Déu d'Abraham, d'Isaac i de Jacob, Déu dels nostres pares, ha glorificat a Jesús, el seu Servent, que vosaltres entregàreu i negàreu davant de Pilat, quan havia decidit deixar-lo lliure. Ell era el Sant, el Just, però vosaltres el negàreu i demanàreu a Pilat que vos indultara un assassí, mentres matàveu l'autor de la vida. Però Déu l'ha ressuscitat d'entre els morts. I nosaltres en som testimonis. I per la fe en el seu nom, Jesús ha redreçat este home que teniu davant i que tots coneixeu; sí, esta fe l'ha curat, tal com vosaltres heu pogut presenciar.
Ja sé, germans, que ni vosaltres ni els vostres dirigents no sabíeu què fèieu, però d'esta manera Déu ha complit allò que havia anunciat per boca de tots els profetes: que el seu Messies havia de patir. Ara, per tant, penediu-vos i convertiu-vos, i seran esborrats els vostres pecats. D'esta manera el Senyor farà vindre el temps de la consolació i enviarà el Messies Jesús, que vos està destinat i que està en el cel fins al temps de la restauració universal, de què Déu ha parlat per boca dels seus sants profetes. 
En efecte, Moisés va dir: "El Senyor, el vostre Déu, farà que s'alce d'entre els vostres germans un profeta com jo. Escolteu tot el que vos dirà. Els qui no l'escolten deixaran de formar part del poble". I també tots els altres profetes que han parlat des del temps de Samuel fins ara han anunciat estos dies.
Vosaltres sou els fills dels profetes i hereus de l'aliança que Déu va fer amb els vostres pares quan va dir a Abraham: "Totes les famílies de la terra seran beneïdes en la teua descendència". A vosaltres, els primers, Déu, ara que ha ressuscitat el seu Servent, vos l'ha enviat per a beneir-vos si cada u s'aparta de les seues maldats».

Salm responsorial 8,2a i 5.6-7.8-9 (R.: 2ab)

Senyor, sobirà nostre,
¿què és l'home, per a que vos en recordeu?,
¿què és un mortal,
per a que el tingueu present?

R. Senyor, sobirà nostre,
¡que gloriós és el vostre nom per tota la terra!

O bé:
Al·leluia.

L'heu fet un poc inferior als àngels
l'heu coronat de glòria i de prestigi,
l'heu fet rei de les coses creades,
tot ho heu sotmés als seus peus. R.

Ramats de bous i ovelles,
també els animals salvatges,
les aus del cel i els peixos de la mar,
que fan camins per la mar. R.

Al·leluia Salm 117,24

Hui és el dia en què venç el Senyor:
alegrem-nos i celebrem-lo.

Evangeli Lc 24,35-48

D'esta manera està escrit:
El Messies havia de patir i de ressuscitar d'entre els morts al tercer dia

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, els deixebles contaven el que els havia passat pel camí, i com havien reconegut a Jesús quan partia el pa. Mentres parlaven d'açò, Jesús es va presentar enmig d'ells i els va dir: «La pau siga amb vosaltres». Ells, espantats i atemorits, cregueren que veien un esperit. Jesús els va dir: «¿Per què vos alarmeu? ¿Per què vos venen al cor eixos dubtes? Mireu-me les mans i els peus: soc jo en persona. Toqueu-me i mireu bé: un esperit no té carn i ossos, com veieu que jo en tinc». I mentres deia açò, els mostrava les mans i els peus.
Veent-los sorpresos, i que de tanta alegria encara no acabaven de creure-ho, els va dir: «¿No teniu ací res per a menjar?» Ells li donaren un tros de peix a la brasa, i se la va menjar davant d'ells. Després els va dir: «Quan encara estava entre vosaltres, vos havia dit que s'havia de complir tot allò que hi ha escrit de mi en el llibre de la Llei de Moisés, i en els dels Profetes i dels Salms». A l'instant els va obrir els ulls a fi que comprengueren el sentit de les Escriptures, i va afegir: «D'esta manera està escrit: El Messies havia de patir i de ressuscitar d'entre els morts al tercer dia, i calia predicar en nom d'ell la conversió i el perdó dels pecats a tots els pobles, començant per Jerusalem. Vosaltres sou testimonis de tot açò».
 
Martirologi Romà

Elogis del 4 d'abril

1. A Tessalònica, ciutat de Macedònia, hui Grècia, sants màrtirs Agatòpode, diaca, i Teòdul, lector, que a causa de la seua confessió de la fe cristiana, en temps de l'emperador Maximià, i per mandat del prefecte Faustí, van ser llançats a la mar amb una pedra lligada al coll. (s. IV in.)

2. A Milà, a la regió de Ligúria, a Itàlia, mort de sant Ambròs, bisbe, que el dia de Dissabte Sant va eixir a l'encontre de Crist, vencedor de la mort. La seua memòria se celebra el 7 de desembre, aniversari de la seua ordenació. (397)

3. Sant Isidor, bisbe i doctor de l'Església, que a Espanya se celebra el dia 26 d'este mateix mes. (636)

4. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Plató, abat, que durant molts anys va lluitar amb ànim invicte contra els destructors de les sagrades imatges, i amb el seu nebot Teodor, va organitzar el cèlebre monestir d'Studion. (814)

5. A Peiteu [Poitiers], a Aquitània, actualment França, sant Pere, bisbe, que va afavorir els començaments de l'Orde de Fontevraud i, apartat injustament de la seu, va morir exiliat a Chauvigny. (1115)

6. A Scicli, lloc de Sicília, a Itàlia, beat Guillem Cuffitelli, eremita, que, renunciant a la pràctica de la caça, va passar cinquanta-set anys en la soledat i en la pobresa. (1411)

7. A Palerm, ciutat també de Sicília, sant Benet Manasseri, denominat el "Negre" pel color de la seua pell, que primer va ser eremita, i va entrar després en l'Orde dels Germans Menors. Es va mostrar sempre humil en tot i ple de fe en la divina Providència. (1589)

8. A Catània, de nou a Sicília, beat Josep Benet Dusmet, bisbe, membre de l'Orde de Sant Benet, que va fomentar vivament el culte diví, la instrucció cristiana del poble i el zel en el clero, i en temps de pesta va prestar auxili als malalts. (1894)

9. Al lloc d'Aljustrel, prop de Fàtima, a Portugal, sant Francesc Marto, que, consumit per una malaltia, sent encara xiquet, va brillar per la suavitat de costums, la perseverança en els sofriments i en la fe, i també per l'assiduïtat en l'oració. (1919) Canonitzat en 2017.

10. A Regio Calàbria, a Itàlia, beat Gaietà Catanoso, prevere, que va instituir la Congregació de les Germanes Veròniques de la Santa Faç, per a alleujament dels pobres i abandonats. (1953) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

21 de maig de 2024, dimarts VII

DIMARTS DE LA SETMANA VII DEL TEMPS ORDINARI / II Lectura primera Jm 4,1-10 Demaneu i no rebeu, perquè demaneu amb mala intenció Lectura de ...

entrades populars