27 d'abril de 2024, dissabte IV de Pasqua

DISSABTE DE LA SETMANA IV DE PASQUA


Lectura primera Fets 13,44-52

Ara ens dirigim als qui no són jueus

Lectura dels Fets dels Apòstols

El dissabte següent, quasi tota la ciutat es va reunir per a escoltar la paraula del Senyor. Quan veren aquella multitud, els jueus, plens de malícia, es posaren a contradir amb paraules injurioses les afirmacions de Pau. Però Pau i Bernabé els respongueren amb valentia: 
«Era el nostre deure anunciar-vos primer a vosaltres la paraula de Déu; però, ja que vosaltres no l'accepteu i no vos considereu dignes de la vida eterna, ara ens dirigirem als qui no són jueus. Així ens ho té manat el Senyor: "Et faré llum de tots els pobles, per a que la meua salvació arribe de cap a cap de la terra"». 
Quan sentiren açò els qui no eren jueus, se n'alegraren, i alabaven la paraula del Senyor. Tots aquells que Déu havia destinat a la vida eterna van creure.
La paraula del Senyor s'escampava per tota la regió. Però els jueus instigaren les dones devotes més distingides i els principals de la ciutat a promoure una persecució contra Pau i Bernabé, fins que els expulsaren del seu territori. Ells, en senyal de reprovació, s'espolsaren els peus, i se n'anaren a Iconi. Els deixebles vivien plens d'alegria i de l'Esperit Sant.

Salm responsorial 97,1.2-3ab.3cd-4 (R.: 3cd)

Canteu al Senyor un càntic nou:
ha fet obres prodigioses,
la seua dreta i el seu braç sagrat
han eixit victoriosos.

R. Tots han vist, d'un cap a l'altre de la terra,
la salvació del nostre Déu.

O bé: 
 
Al·leluia.

El Senyor ha revelat la seua victòria,
i els pobles contemplen la justícia.
L'ha mogut la misericòrdia 
i la fidelitat a la casa d'Israel. R.

Tots han vist, d'un cap a l'altre de la terra,
la salvació del nostre Déu.
Aclameu el Senyor per tota la terra,
esclateu en cants i en crits d'alegria. R.

Al·leluia Jo 8,31b-32

«Si vos manteniu ferms en la meua paraula,
sereu de deveres deixebles meus,
i coneixereu la veritat», diu el Senyor.

Evangeli Jo 14,7-14

Qui em veu a mi veu el Pare

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: «Si em coneixeu a mi, coneixereu també el meu Pare: des d'ara ja el coneixeu i ja l'heu vist». 
Li va dir Felip: «Senyor, mostreu-nos el Pare, i no ens cal res més» 
Jesús li replicà: «Felip, tant de temps que estic entre vosaltres ¿i encara no em coneixes? Qui em veu a mi veu el Pare. ¿Com pots dir que vos mostre el Pare? ¿No creus que jo estic en el Pare i el Pare està en mi? Les paraules que jo vos dic no venen de mi mateix. És el Pare, que viu en mi, qui fa les obres. Creieu-me: jo estic en el Pare i el Pare està en mi; si no, creieu-ho per estes obres. Vos ho dic de veres: qui crega en mi també farà les obres que jo faig i encara de més grans, perquè jo me'n vaig al Pare. I tot allò que li demaneu en nom meu, ho faré; així el Pare serà glorificat en el Fill. Sempre que demaneu alguna cosa en nom meu, la faré».

* * * * *

Mare de Déu de Montserrat
(Picanya)
Mare de Déu de Montserrat, patrona de Picanya, titular d'esglésies parroquials a Picanya i València (Malilla).

Aniversari de la mort d'Olivier Messiaen, compositor, organista i ornitòleg francès 


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 27 d'abril

1. A Jerusalem, commemoració de sant Simeó, bisbe i màrtir, que, segons la tradició, era fill de Cleofàs i parent del Salvador segons la carn. Ordenat bisbe de Jerusalem després de sant Jaume, el germà del Senyor, en la persecució sota l'emperador Trajà va ser sotmés a diversos suplicis, fins que, ja ancià, va morir en la creu. (107)

2. A Cibalae, lloc de Pannònia, hui Vinkovci a Croàcia, sant Pol·lió, lector i màrtir, que detingut durant la persecució sota l'emperador Dioclecià i interrogat pel prefecte Probe, per haver confessat insistentment a Crist i haver-se negat sacrificar als ídols, va ser cremat viu als afores de la ciutat. (c. 303)

3. A Tabennisi [o Tabenna], a la regió de Tebaida, a Egipte, sant Teodor, abat, deixeble de sant Pacomi i pare d'una comunitat monàstica. (s. IV)

4. A Altino, al territori de Venècia, a l'actual Itàlia, sant Liberal, eremita(c. 400)

5. A l'illa de Man, a la costa septentrional de Càmbria, a l'actual Regne Unit, sant Macau o Maughold, bisbe, cèlebre per la seua santedat. (s. VII)

6. A l'illa d'Afusia, a la Propòntide, actualment Turquia, sant Joan, abat de Catari, que en temps de l'emperador Lleó l'Armeni, per defendre el culte de les santes imatges, va haver de lluitar amb fermesa. (s. IX)

7. A Lucca, a la regió italiana de Toscana, santa Zita, verge, qui, nascuda en llar humil, a dotze anys va entrar a servir a la família dels Fatinelli, i va perseverar fins a la mort, amb admirable paciència, en este servici domèstic. (1278)

8. A Tarragona, ciutat de la corona d'Aragó, sant Pere Ermengol, que durant un temps va ser capitost de bandoler i, convertit després a Déu, va entrar en l'Orde de la Mare de Déu de la Mercé, dedicant-se amb totes les seues energies a rescatar captius a Àfrica. (1304)

9. A Bitetto, a la regió de la Pulla, beat Jaume Varinguer de Zara, religiós de l'Orde dels Germans Menors. (c. 1485)

10. A Kotor, població de Montenegro, beata Caterina, verge, la qual, batejada a l'Església ortodoxa, va ingressar en l'Orde de Germanes de la Penitència de Sant Doménec assumint el nom d'Hosanna i va viure reclosa al llarg de cinquanta-un anys, immersa en la divina contemplació, i intercedint pel poble cristià durant el setge dels turcs. (1565)

11. A Reims, a França, beat Nicolau Roland, prevere, que, preocupat per la formació cristiana de la infància, va establir escoles per a les xiquetes pobres, llavors excloses de qualsevol forma d'instrucció, i va fundar la Institució de Germanes de l'Infant Jesús. (1678)

12. A la ciutat de Ninh-Binh, a Tonquín, hui Vietnam, sant Llorenç Nguyen Van Huong, prevere i màrtir, que, detingut en visitar de nit un moribund, per no voler calcigar la Creu va ser assotat i decapitat en temps de l'emperador Tu Duc (1856)

13. A Salamanca, a Espanya, beata Maria Antònia Bandrés i Elósegui, verge de la Congregació de les Filles de Jesús, que va concloure en breu temps la seua vida consagrada a Déu, amb ànim seré i sense descoratjar-se. (1919)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

17 de maig de 2024: Sant Pasqual Bailon

DIVENDRES DE LA SETMANA VII DE PASQUA Lectura primera Fets 25, 13b-21 Aquell Jesús mort, Pau afirma que viu Lectura dels Fets dels Apòstols ...

entrades populars