25 d'abril de 2024, dijous: Sant Marc

SANT MARC, EVANGELISTE

Festa

Festa de sant Marc, evangeliste, que primer va acompanyar a Jerusalem a sant Pau en el seu apostolat, i després va seguir els passos de sant Pere, qui el va anomenar el seu fill. És tradició que a Roma va recollir en el seu Evangeli la catequesi de Pere als romans i que va ser ell qui va instituir l'Església d'Alexandria, a l'actual Egipte (elog. del Martirologi Romà).

Sant Marc és patró de Benimantell i de Patró. Festa de Sant Marc a Beniarjó i a Aras de los Olmos. 


Lectures de la missa:

Lectura primera 1 Pe 5,5b-14

Vos saluda Marc, el meu fill

Lectura de la primera carta de sant Pere

Benvolguts, revestiu-vos tots de sentiments d'humilitat els uns per als altres, perquè «Déu s'enfronta als orgullosos, però concedix als humils la seua gràcia». Per això, feu-vos humils i sotmeteu-vos a la mà poderosa de Déu, que ell vos exaltarà quan serà l'hora. Deixeu el vostre destí en les seues mans: ell s'ocuparà de vosaltres.
Estigueu atents, vetleu! El vostre acusador, el diable, ronda rugint com un lleó, buscant si pot engolir a algú de vosaltres. Resistiu-li ferms en la fe. Ja sabeu que tots els vostres germans en la fe, mentres es troben en el món, han de passar les mateixes penes. Però Déu, que és font de tota gràcia i que en Crist vos ha cridat a la seua glòria eterna, després d'haver patit per poc temps, refarà les vostres forces, vos enfortirà, vos refermarà i vos donarà un fonament segur. D'ell és el poder per sempre. Amén.
M'he valgut de Silvà, que considere un germà de tota confiança, per a escriure-vos, ni que siga amb poques paraules. He volgut exhortar-vos i donar-vos la certesa que este és el verdader do Déu. Continueu d'esta forma. Vos saluda la comunitat que residix a Babilònia, escollida com vosaltres. Vos saluda també Marc, el meu fill. Saludeu-vos els uns als altres amb un bes de germanor. Pau a tots a vosaltres, a tots els qui esteu en Crist.

Salm responsorial 88,2-3.6-7.16-17 (R.: 2a)

Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors,
d'una generació a l'altra
anunciaré la vostra fidelitat.
Vós heu dit: «El meu favor és indestructible,
mantinc la fidelitat en el cel».

R. Senyor, cantaré tota la vida els vostres favors.

O bé: 
 
Al·leluia.

El cel celebra els vostres prodigis, Senyor,
l'assemblea dels àngels canta la vostra fidelitat.
¿Qui és comparable al Senyor dalt dels núvols?
¿Qui és com el Senyor entre els fills de Déu? R.

Senyor, feliç el poble que vos aclama.
Caminarà a la llum de la vostra mirada.
Tot el dia celebrarà el vostre nom,
enaltirà la vostra bondat. R.

Evangeli Mc 16,15-20

Anuncieu la Bona Notícia a tota la creació

 Acaba l'evangeli de sant Marc

En aquell temps Jesús s'aparegué als Onze i els va dir: 
«Aneu per tot el món i anuncieu la Bona Notícia a tota la creació. Qui crega i siga batejat, se salvarà; però qui no crega, es condemnarà. Als qui creguen, els acompanyaran estos signes: en nom meu expulsaran dimonis; parlaran llengües noves; agarraran serps amb les mans i, si beuen algun verí, no els farà cap mal; imposaran les mans als malalts, i es posaran bons».
Jesús, el Senyor, després de parlar-los, fou endut al cel i s’assentà a la dreta de Déu. Ells se n’anaren a predicar per tot el món. El Senyor treballava amb ells i confirmava la Paraula que proclamaven amb els miracles que l'acompanyaven.

* * * * *


El 25 d'abril de 1549 va morir a Barcelona Estefania de Requesens i Roís de Liori, escriptora nascuda vora 1504.

Aniversari de l'ordenación episcopal del cardenal Antoni Cañizares Llovera, arquebisbe emèrit de València (1992).

Dia de les Corts Valencianes

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 25 d'abril

2. Commemoració de sant Anià, bisbe d'Alexandria d'Egipte, que, com narra Eusebi, des del huité any de Neró va ser el primer successor de sant Marc en l'episcopat d'eixa ciutat, que va exercir durant vint-i-dos anys, i que va ser un home de Déu, admirable en el seu comportament. (c. 67)

3. A Silistra, ciutat de Mèsia, hui Bulgària, sants Pasícrates i Valenci, màrtirs, que, per confessar a Crist com a únic Déu, van sotmetre decidits els seus colls a l'espasa. (c. 302)

4. A Agen, a Aquitània, a l'actual França, sant Febadi, bisbe, que va escriure una obra contra els arrians i va protegir el seu ramat de l'heretgia. (c. 393)

5. A Antioquia de Síria, hui Turquia, sant Esteve, bisbe i màrtir, que va patir molt per part dels heretges que s'oposaven al Concili de Calcedònia, i en temps de l'emperador Zenó va morir en ser llançat al riu Orontes. (479)

6. A Viena del Delfinat [Vienne], ciutat de Burgúndia, actualment França, sant Clarenci, bisbe. (s. VII)

7. A Lobbes, a la regió de Brabant, a Austràsia, hui Bèlgica, sant Ermini, abat i bisbe, que, excels per la seua vida d'oració i dotat d'esperit de profecia, va ser successor de sant Ursmar [o Ursmer]. (737)

8. Al territori de Piacenza, a Emília-Romanya, Itàlia ara, santa Franca, abadessa, que va voler ingressar en l'Orde Cistercenc i passava nits senceres en oració davant de Déu. (1218)

9. A la regió italiana d'Aosta, als Alps de Graies, beat Bonifaci Valperga, bisbe, insigne per la seua caritat i la seua humilitat. (1243)

10. A l'illa de Wight, a Anglaterra, beats Robert Anderton i Guillem Marsden, preveres i màrtirs, que durant la persecució sota el regnat d'Isabel I, detinguts en haver desembarcat a Anglaterra a causa d'un naufragi, van ser condemnats a la pena capital per ser sacerdots, martiri que van acceptar amb ànim seré i decidit. (1586)

11. A Antigua, prop de la ciutat de Guatemala, a Amèrica Central, sant Pere de Sant Josep Betancur, religiós del Tercer Orde regular de Sant Francesc, que sota el patrocini de la Mare de Déu de Betlem es va entregar exemplarment a l'assistència d'òrfens, captaires, malalts, jóvens sense formació, estrangers i condemnats a treballs forçats. (1667)

12. Al llogaret de Remedello, a la província de Brescia, a Itàlia, beat Joan Piamarta, prevere, que després de grans dificultats va fundar l'Institut d'Artesanets de Brescia en la redor d'una colònia agrícola, amb la finalitat de facilitar als jóvens una formació religiosa, i també l'aprenentatge d'un ofici, cosa que va donar vida a la Congregació de la Sagrada Família de Natzaret. (1913)

13. Beat Josep Trinitat Rangel (1887-1927), prevere mexicà de la diòcesi de León, màrtir de Sant Joaquim, afusellat durant la persecució religiosa de Mèxic. Va morir perdonant els seus botxins.

14. Beat Andreu Solà i Molist (1895-1927), prevere mexicà de la Congregació dels Missioners Fills del Cor Immaculat de Maria (Claretians), màrtir de Sant Joaquim, afusellat durant la persecució religiosa de Mèxic. Va morir perdonant els seus botxins.

15. Beat Lleonard Pérez (1883-1927), laic, màrtir de Sant Joaquim, afusellat durant la persecució religiosa de Mèxic, per no haver renegat de la seua fe.

16. Beats Màrius Borzaga i Pau Thoj Xyooj (Luang Prabang, Laos 1960). El primer, sacerdot profés de la Congregació dels Missioners Oblats de la Mare de Déu Immaculada, i el segon laosià, catequista laic, assassinats per odi a la fe, per guerrillers comunistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

18 de maig de 2024, dissabte VII de Pasqua

DISSABTE DE LA SETMANA VII DE PASQUA Missa del matí Lectura primera Fets 28,16-20.30-31 Va passar dos anys sencers a Roma, i predicava el Re...

entrades populars